Siirry sisältöön

Aurinkoagentit opettavat suojautumaan auringolta

22.03.2021 klo 11:33 - Tuottanut Lounais-Suomen Syöpäyhdistys ry
Auringon UV-säteily on vaarallista lapsen herkälle iholle. Mitä useammin lapsi altistuu UV-säteilylle, sitä herkemmin ihovauriot kehittyvät ihosyöväksi. Lapsille kannattaakin opettaa oikeanlaista aurinkokäyttäytymistä jo pienenä, jotta siitä tulee totuttu tapa. Lounais-Suomen Syöpäyhdistys ry:n Aurinkoagentti 2.0 -toiminnan tavoitteena on lisätä perheiden ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten tietämystä auringon riskeistä ja auringolta suojautumisesta.

Lasten suojaaminen UV-säteilyltä on tärkeää

Auringosta säteilee ultraviolettisäteitä, eli UV-säteitä. Nämä säteet on jaettu kolmeen tyyppiin: A-, B-, ja C-säteilyyn. UV-A-säteily vaikuttaa ihon syvimpiin kerroksiin, UV-B-säteily tunkeutuu ihon pintakerroksiin ja UV-C-säteily suodattuu ilmakehässä, joten sitä ei tule maan pinnalle saakka. UV-indeksi kertoo UV-säteilyn voimakkuudesta. Auringolta tulee suojautua aina, kun UV-indeksi on 3 tai yli. UV-indeksiä kannattaa seurata maaliskuun lopulta lähtien.

UV-säteily käynnistää ihon pigmenttituotannon eli ruskettumisen ja on merkki ihosolujen DNA-vauriosta. Ruskettuminen onkin ihon suojamekanismi, joka suojaa ihon syvimpiä kerroksia UV-säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. Mikäli auringossa on liian pitkään ilman suojautumista, iho palaa. Kun iho palaa, ihoon jää muistijälki, soluvaurio. Ihon palamisen seurauksena syntyneisiin soluvaurioihin ei pysty vaikuttamaan jälkikäteen.

Lasten kohdalla ihon suojaaminen UV-säteilyltä on erityisen tärkeää. Lapsella iho on ohut ja herkkä, eivätkä ihon suojamekanismit ole kehittyneet yhtä paljon kuin aikuisilla. Lisäksi lapset viettävät aikuisia enemmän aikaa ulkona auringossa, joten he altistuvat UV-säteilylle aikuisia enemmän.

Lapsena ja nuorena kertyneet UV-annokset ja ihon toistuva palaminen lisäävät riskiä sairastua ihosyöpään myöhemmällä iällä. On hyvä tiedostaa, että jopa 95 prosenttia ihosyövistä olisi ennaltaehkäistävissä oikeanlaisen aurinkokäyttäytymisen avulla.

Varhaiskasvatuksen ammattilaisilla tärkeä rooli lasten aurinkosuojaamisessa

Suomen Syöpäyhdistyksen tekemissä selvityksissä ilmeni, että useissa päiväkodeissa on puutteita varjopaikoista ja aurinkorasvauksen toteutumisesta päivän aikana. Lapsi viettää päiväkodissa suuren osan arkipäivästään, joten on erittäin tärkeää, että siellä huolehditaan aurinkosuojauksesta. Lapsille kannattaa opettaa auringolta suojautumista jo pienenä, jotta varjossa oleskelusta, suojaavasta vaatetuksesta, aurinkolaseista ja aurinkorasvasta tulee totuttu tapa jo lapsena. Oikeanlainen auringolta suojautuminen onkin hyvä ottaa tavaksi varhaiskasvatuksessa.

Suojautumisessa tärkeää on varjopaikat piha-alueilla, kuten erilaiset katokset, varjot ja kasvillisuus. Yksi tärkeimmistä suojautumiskeinoista on myös vaatetus. Hyvä hattu suojaa pään lisäksi korvat ja niskan. Aurinkolaseilla puolestaan suojataan silmät.

On hyvä huomioida, että auringon UV-säteily on voimakkainta klo 11-15 välillä. Tällöin on syytä pysytellä sisällä tai ulkoilla varjossa. Myös pilvisellä säällä suojautuminen on aiheen, UV-säteily läpäisee myös pilvet.
Varhaiskasvatuksessa lounas ja päiväunet usein ovat tällä aikavälillä, joten voimakkaimmalta auringon UV-säteilyltä tulee suojauduttua.

Varjon ja vaatetuksen lisäksi aurinkovoide suojaa ihoa UV-säteilyltä. Pääsääntöisesti alle 2-vuotiaat lapset suojataan vaatetuksen ja varjon avulla, mutta tarvittaessa paljaille ihoalueille voi käyttää fysikaalista aurinkovoidetta. Yli 2-vuotiaille voidaan käyttää joko fysikaalista tai kemiallista aurinkovoidetta. Lapsille suositellaan käytettäväksi allergiatestattua aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on 50.

Mitä Aurinkoagentti 2.0 -toiminta on?

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys käynnisti Aurinkoagentti 2.0 -toiminnan vuonna 2018. Toiminta perustuu Suomen Syöpäyhdistyksen luomaan toimintakonseptiin, jota on muokattu alueelliseen käyttöön.

Toiminnan tavoitteena on lisätä lasten, vanhempien ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten tietoa auringon riskeistä ja auringolta suojautumisesta sekä edistää lasten omatoimista aurinkorasvausta.

Aurinkoagentti 2.0 -toimintaa toteutetaan sadun, leikin ja toiminnallisten tuokioiden menetelmin. Toiminnassa käytetään Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen ja Suomen Syöpäyhdistyksen materiaaleja, kuten Eläinystävysten rantaretki –puuhakirjaa. Myös vanhemmille toimitetaan erillinen ohjemateriaali aurinkosuojauksesta.

Aurinkoagentti 2.0 -toiminnan lisäksi painopisteenä ovat varhaiskasvatuksen ammattilaisten koulutustilaisuudet. Koulutustilaisuuksien tarkoituksena on lisätä lasten parissa toimivien ammattilaisten tietoisuutta auringon riskeistä ja opettaa heitä huolehtimaan oikeanlaisesta aurinkosuojauksesta päivähoidon aikana. Koulutukset on suunnattu Lounais-Suomen alueen varhaiskasvatuksen ammattilaisille ja ne ovat osallistujille maksuttomia.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä on astman hallinta? / Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoisku

Tallenne Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoiskusta. Luennoimassa keuhkolääkäri Antti Saarinen Filha ry:stä.

Digilaitteet ja keskittyminen, tehtäviä lapsen kanssa

Tässä osuudessa voitte käsitellä yhdessä lapsen kanssa digilaitteiden vaikutuksia keskittymiseen. Lue alapuolella olevat tehtävänannot....

Vertaistuesta voimaa astman omahoitoon

Astman omahoidolla tarkoitetaan sairastuneen osallistumista oman hoitonsa suunnitteluun ja toteutukseen. Omahoidon toteuttamiseen saat tukea...