Siirry sisältöön

Ootteko te muka töissä siellä hä?!

Julkaistu 26.10.2018 - Väestöliitto
Poikien Puhelimeen soittavat hämmästelevät välillä leuka maassa, puhuvatko he oikean ihmisen vai robotin kanssa, onko kyseessä oikea työ ja saako tästä työstä palkkaakin? Perehdytäänpä asiaan.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Sana työ tarkoittaa monia asioita, mutta yleensä jonkin tehtävän suorittamista pitkäjännitteisesti ja tavoitteellisesti: on jokin osoitettu tehtävä, johon tarvitaan käsiä tai päätä. Usein molempia. Arkikielessä työllä tarkoitetaan useimmiten ansiotyötä eli työtä, josta yksilö ansaitsee toimentulonsa ja jonka suorittamisen ehdoista ja kohtuullisesta korvauksesta sovitaan työsopimuksella. Tällainen työ erottuu esimerkiksi vapaa-aikana tapahtuvasta kotityöstä tai vapaaehtoistyöstä, jota tehdään tavallisesti ilman rahallista korvausta. Vapaaehtoistyöstä tehdään, se koetaan tarpeelliseksi ja merkitykselliseksi, oman ja läheisten hyvinvoinnin taikka itselle muuten tärkeän asian takia.

Se, onko työ ”oikeaa” vai ei riippuu siitä, mitä oikeilla töillä tarkoitetaan. Onko keskiössä se, että työllä voi hankkia elantonsa vai se, että sen suorittaminen tuntuu merkitykselliseltä? Kenties se, että työtä tehdään tiettyjä sovittuja reunaehtoja noudattaen (kuten esimerkiksi määritelty työaika, tehtäväkuvaus tai että palkasta maksetaan veroja). Oikea työ voi olla sellainen, jonka mielekkyys ja palkitsevaisuus huomataan muussakin kuin palkkakuitissa – tai sekä että. Oikeaa työtä voi olla myös sellaiset, usein palkattomatkin tehtävät, joihin kukaan ei kovin innokkaasti tartu, mutta joiden suorittamatta jättämisestä vähitellen syntyy kaaos. Tällainen on esimerkiksi tiskivuoren purkaminen tai huussin tyhjentäminen mökillä. Jonkun mielestä ne muuttuvat oikeiksi duuneiksi vasta silloin, kuin niiden suorittamisesta on mahdollista maksaa korvausta. Vaikka toisen työ ei omissa silmissä näytäkään kovin mielekkäältä tai oikealta, kannattaa sen kyseenalaistamisella olla varovainen – sillä tulee helposti loukatuksi toisen ammattiylpeyttä tai kokemusta tarpeellisuudesta.

Poikien Puhelinta toteuttaa tällä hetkellä neljä, Väestöliiton enemmän ja vähemmän parrakasta, aikuista miestyöntekijää. Siis ihan oikeita ihmisiä – ei mitään robotteja. Me kuunnellaan, vastaillaan ja koemme työpäivän aikana monenlaisia tunteita. Olemme moniammatillinen tiimi, mikä tarkoittaa että jengimme koostuu monenkirjavalla työ- ja koulutushistorialla varusteuista tyypeistä. Kun eri näkökulmat tällä tavalla kohtaa, koemme oppivamme joka päivä työssämme uusia asioita paitsi palvelumme käyttäjiltä, myös toisiltamme.

Työ Poikien Puhelimessa on täyspäiväistä (7h 50min per päivä) ja meillä yleensä arkipäiviin sijoittuvaa. Puheluihin ja chatteihin vastaamisen ohella työpäiviin kuuluu tubekanavan pyörittämistä ja kokouksia, työhön liittyvää lukemista ja kirjoittamista, joskus luentojen tai työpajojen pitämistä. Niiden ohella saatamme käydä lounaalla, kuluttaa isoja määriä kahvia, käydä tärkeitä ja tyhjänpäiväisiä keskusteluja, venytellä, nauraa ja joskus itkeäkin.

Puhelintyöhön kuuluu monenlaisia kohtaamisia eikä niiden merkityksellisyydestä pääse aina selville. Joskus huudetaan täyttä kurkkua hävyttömyyksiä, kun taas seuraavassa puhelussa saatetaan laulaa itse keksittyjä biisejä tai kertoa uskomattoman suuria salaisuuksia. Saamme välillä haukkuja mutta kuitenkin enemmän kiitosta siitä, että annamme tärkeää tietoa, tarjoamme uusia näkökulmia, vinkkejä vaikeisiin tilanteisiin tai uutta uskoa omiin mahdollisuuksiin ja voimavaroihin.

Työ Poikien Puhelimessa on hyvin omanlaatuista, mutta kyllä se oikealta tuntuu. Olkaa yhteydessä jatkossakin!

 

SOITA!

Poikien Puhelin on avoinna arkisin kello 13-18 numerossa 0800 94884. Soitot ovat luottamuksellisia ja ilmaisia.

CHATTAA!

Chatimme on auki arkisin kello 13-15. Chat löytyy Poikien Puhelimen verkkosivulta.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuori tarvitsee aikuisen tukea selvitäkseen

Nuoruuteen kuuluu monenlaiset irtiotot läheisistä aikuisista. Ilman läheistä aikuista nuoren on kuitenkin vaikeaa selvitä nuoruuden...

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...