Siirry sisältöön

Onko energiajuomissa ikärajaa?

Julkaistu 24.10.2018 - Väestöliitto
Energiajuomissa ei ole lain puitteissa mitään ikärajaa. Osa kauppiaista on kuitenkin asettanut ikärajoja niiden ostamiselle. Tavallisia rajoja on 15 ja 16 vuotta.
Poikien , Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on antanut suosituksen, että vähittäiskaupat rajoittaisivat myynnin ikärajaksi 15 vuotta. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kuitenkin toteaa, että nykyisen elintarvikelainsäädännön perusteella myyjällä ei ole oikeutta tai velvollisuutta päättää, kenelle niitä myydään.

Tärkeimmät syyt nuorten energiajuomien nauttimiselle ovat selvitysten mukaan se, että ne maistuvat hyvältä, antavat energiaa ja auttavat pysymään hereillä. Lisäksi Poikien Puhelimen näppituntuma asiaan liittyvien käytyjen keskustelujen perusteella on, että energiajuomiin – aivan kuten moneen muuhunkin kaupalliseen tuotteeseen – liittyy tietty imago, jonka niiden käyttäjä haluaa itseensä liitettävän. Kohtuuttoman kulutukseen taustalla voi olla myös vähitellen kehittynyt riippuvuus ja mahdollinen pärinäkokemukseen liittyvä jännitys.

Aiheellinen kysymys kuuluu, miksi jotkut peräänkuuluttavat energiajuomille lakisääteistäkin ikärajaa, vaikka suhteessa enemmän kofeiinia sisältävää kahvia saa läträtä vapaasti kuka tahansa?

Ehkä sen takia, että lapsille ja muille kofeiiniherkille henkilöille ei ensinnäkään suositella kovin suurta kofeiinin päivittäistä kulutusta. Kofeiini on todettu voivan aiheuttaa mm. kiihtyneisyyttä, ärtyneisyyttä, jännittyneisyyttä, verenpaineen nousua, sydämen tykytystä ja vapinaa. Makunsa ja imagonsa vuoksi kahvi ei tunnu houkuttelevan lapsia samalla tavalla kuin energiajuomat, joiden markkinointi usein vetoaa nimenomaan nuoriin. Kahvi nautitaan yleensä myös kuumana, jolloin se uppoaa hitaammin juojaansa, kuin raikas, janoon vedetty energiajuoma, jota helposti juo toisenkin.

Energiajuomien haitallisimpana ainesosana pidetään kofeiini. Sisältöön kuuluu usein myös aminohappoja, vitamiineja, yrttejä, keinotekoisia lisäaineita ja hirmu määrä sokeria. Näiden yhdistelmien pitkäaikaisista vaikutuksista terveyteen ei ole vielä kovin paljon tutkimusta. Vertaillessa saman verran kofeiinia sisältävän energiajuoman ja virvoitusjuoman vaikutuksia todettiin, että molemmat rasittavat hetkellisesti sydäntä ja nostattavat verenpainetta. Virvoitusjuoman nauttimisen jälkeen pumppu kuitenkin palautui kuuden tunnin sisällä, kun taas energiajuoma puolestaan näytti vaikuttavan sydämen toimintaan ja verenpaineeseen sitäkin pitempään.

Kansainvälisesti on tiedossa useita tapauksia lapsista ja nuorista, joiden energiajuomien liikakulutus on johtanut sairaalareissuun. Sama lienee mahdollista myös kahvin tai virvoitusjuomien kanssa. Energiajuomakulutuksen kohdalla on kuitenkin nähty kyseessä olevan toisenlainen ilmiö, josta on huolestuttu ikärajasuosituksiin saakka. Alle 18-vuotiaille Evira suosittelee enintään 50 milligrammaa kofeiinia päivässä, mikä vastaa noin puolta tölkkiä energiajuomaa. Sekin määrä vastaa sokeripitoisuudeltaan sitä, että vetäisi naamaansa 7 sokeripalaa kerralla. Mieti sitä.

 

Lähteet

https://www.thl.fi/fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/ravitsemus/ravitsemus-ja-terveys/energiajuomat
https://www.evira.fi/elintarvikkeet/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikeryhmat/energiajuomat/usein-kysyttya
https://www.caffeineinformer.com/the-coffee-and-energy-drink-double-standard
http://time.com/4754233/energy-drinks-caffeine-heart/

 

SOITA!

Poikien Puhelin on avoinna arkisin kello 13-18 numerossa 0800 94884. Soitot ovat luottamuksellisia ja ilmaisia.

CHATTAA!

Chatimme on auki arkisin kello 13-15. Chat löytyy Poikien Puhelimen verkkosivulta.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Rohkeasti mä! 15.2-12.4.2021

Kuka mä tahdon olla? Millaista on mun näköinen elämä? Aika ajoin voi olla hyödyllistä pysähtyä miettimään, että kuka mä oikeastaan olen...

Työpajaohjeet seksuaalioikeuksista ja kestävästä kehityksestä

Työpajaohjeet on suunniteltu nuorten kanssa toimivien ammattilaisten tueksi. Työpajan tarkoituksena on lisätä nuorten tietoa seksuaalioikeuksista...

SIJOITTAMINEN | Mitä se oikein on?

Sijoittaminen saattaa kuulostaa mystiseltä ja hankalalta. Wall Streetillä työskentelevät pukumiehet ostavat ja myyvät osakkeita ja näyttävät...