Siirry sisältöön

Mokasin tai en mokannutkaan

Julkaistu 06.11.2018 - Nyyti ry
Mikä voisi olla avuksi, jos virheet ja mokaaminen pelottaa ja jännittää ja sitä kautta heikentää elämänlaatua ja ehkäpä vaikuttaa ihmissuhteisiinkin. Kuuntele psykologi Elina Marttisen vlogi.
Elina Marttinen , psykologi - Nyyti ry
Tuottanut Nyyti ry

Tällä viikolla Nyytissä ja Nuorten mielenterveysseurassa Yeesissä kampanjoidaan mokaamisen puolesta. Mokaamiskampanjan facebook sivuilla sanotaan: Kenties mokasit ja hokasit sen nopeasti, tai sittein feilasit ja seilasit häpeän tunteessa pidemmänkin aikaa. Oli kämmi mikä tahansa – meille kaikille on käynyt niin!

Mä mietin aika paljon tätä aihetta ennen tätä videon nauhoittamista. Ja huomasin, että tää mokaaminen on itselleni aika hankala aihe. Voisi ehkä sanoa, että ainakin välillä mä pelkään tekeväni virheitä. No sitten kun virheitä kuitenkin tulee tai mokia sattuu, niin hyvinä päivinä mä huomaan aika helposti kääntäväni tai selitteleväni asian jotenkin niin päin, että no ei se oikeestaan ollut moka, se oli oppimiskokemus. No sitten huonompana päivänä vain yksinkertaisesti alan valittaa itselleni. Heilun, siten mokasin tai mokasinko sittenkään tunnelmien välimaastossa.

Tässä sitä sitten liipataan läheltä jo perfektionismia ja sitä että oma hyvinvointi ja itsetunto ovat sidottu vain suorituksiin. No eihän se tietenkään niin pitäisi mennä.

Otin sitten selvää, mikä voisi olla avuksi, jos virheet ja mokaaminen pelottaa ja jännittää ja sitä kautta heikentää elämänlaatua ja ehkäpä vaikuttaa ihmissuhteisiinkin. Varsin tehokkaaksi keinoksi on osoittautunut itsemyötätunto.

Itsemyötätunto on suopeaa ja ystävällistä suhtautumista itseä kohtaan ja sitä tarvitaan erityisesti silloin kun kohtaa vaikeuksia ja löytää itsestään puutteita ja heikkouksia. Itsemyötätuntoon kuuluu myös hyväksyvä tietoinen ajatusten ja tunteiden havainnointi mindfulness-tyyliin.

Hyvin lyhyt itsemyötätunto harjoitus voisi mennä näin:

Hengitä sisään ja ulos keskittyen omaan hengitykseen. Huomaa kuinka hengität sisään ja huomaa kuinka hengität ulos. Ajattele nyt itseäsi ikään kuin katselisit itseäsi ulkopuolelta. Katsele itseäsi hyväksyvästi ja lempein katsein. Sano sitten mielessäsi itsellesi lempeästi hyviä asioita kuten vaikka ”hei, toivon itselleni turvaa, toivon itselleni rauhaa, toivon itselleni rakkautta”.

Oon itse päättänyt alkaa harjoitella itsemyötätuntoa ja haastan nyt sut myös mukaan.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä on astman hallinta? / Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoisku

Tallenne Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoiskusta. Luennoimassa keuhkolääkäri Antti Saarinen Filha ry:stä.

Digilaitteet ja keskittyminen, tehtäviä lapsen kanssa

Tässä osuudessa voitte käsitellä yhdessä lapsen kanssa digilaitteiden vaikutuksia keskittymiseen. Lue alapuolella olevat tehtävänannot....

Vertaistuesta voimaa astman omahoitoon

Astman omahoidolla tarkoitetaan sairastuneen osallistumista oman hoitonsa suunnitteluun ja toteutukseen. Omahoidon toteuttamiseen saat tukea...