Siirry sisältöön

Miten imetys lähtee käyntiin ja miten voi tukea sen onnistumista?

Julkaistu 18.10.2018 - Väestöliitto
Rinnat valmistautuvat imetykseen jo raskauden aikana. Vauvan pitäminen rinnalla ja varhainen ja tiheä imetys nopeuttavat maidon nousua ja tukevat imetyksen käynnistymistä.
Juulia Ukkonen-Wallmeroth , Kätilö - Väestöliitto ry
Tuottanut Väestöliitto

Video on tekstitetty. Saat tekstityksen näkyviin tai pois videoikkunan alareunan tekstitykset-kuvakkeesta.

Raskaushormonit valmistelevat rintoja imetykseen jo raskauden aikana. Rintakudos kehittyy ja maitotiehyet haarautuvat. Usein jo raskauden puolivälistä lähtien rintaan kehittyy alkumaitoa eli ternimaitoa. Jotkut naiset huomaavat raskausaikana, että rinnasta tulee maitotippoja.

Istukkahormonien takia rinnoista ei tule paljon maitoa raskausaikana. Kun vauva ja istukka ovat syntyneet, maitomäärä rinnoissa alkaa lisääntyä, mutta on aluksi hyvin vähäinen. Noin 2—5 päivää synnytyksen jälkeen istukkahormonia on verenkierrossa enää vähän ja maito nousee kunnolla rintoihin. Silloin rinnoista huomaa, että ne täyttyvät ja tuntuvat painavilta ja lämpimiltä.

Vauvan ottaminen rinnalle nopeuttaa maidon nousemista rintoihin ja imetyksen käynnistymistä.  Olisi tärkeää, että ensimmäisten tuntien ja päivien aikana vauva pääsisi usein rinnalle. Vauvan voi ottaa rinnalle esimerkiksi 1—2 tunnin välein, miten vain äidille ja vauvalle sopii. Monet vauvat haluavatkin olla paljon rinnalla ja imevät pitkään ja paljon. Se on rinnoille hyväksi, koska silloin “maitotilaus” ikäänkuin lähtee käyntiin.

Jos vauva ei ole kiinnostunut imemään, hän voi olla vielä rasittunut synnytyksestä. Vauvaa voi tukea innostumaan imetyksestä antamalla hänen olla rinnalla, nuuskia, maistella ja nuolla. Vauvaa voi auttaa tarttumaan rintoihin ja antaa vauvan syödä usein.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Suukkoja ja säröjä sukupolvisuhteissa webinaarisarja

Väestöliitto järjestää kuusi sukupolviaiheista webinaaria. Vastaavanlainen webinaarisarja toteutettiin keväällä 2024 ja sen uusimista on...

Triangeli-työ helsinkiläisten lapsiperheiden parisuhteiden tukena

Triangeli-työ tarjoaa Helsingissä asuville pienten lasten vanhemmille mahdollisuuden saada maksutonta ja intensiivistä tukea parisuhteen...

Bonusvanhemmuus Chat 28.5.2025

Bonusvanhemmille suunnattu vertaisohjattu keskustelu uusperheellisyyden teemoista, paineista, ratkaisuista ja rakkaudesta.