Siirry sisältöön

Miten huomaa, että vauva haluaa imeä?

Julkaistu 18.10.2018 - Väestöliitto
Vauva kertoo haluavansa imeä hamuilemalla, maiskuttamalla ja työntämällä kieltään ulos suusta. Myös oman käden imeminen, ähinä, heiluminen ja itku ovat selviä merkkejä siitä, että vauva haluaa syödä. Vauvan merkkeihin kannattaa reagoida ajoissa, sillä itkevää vauvaa on vaikeampi saada syömään.
Juulia Ukkonen-Wallmeroth , Kätilö - Väestöliitto ry
Tuottanut Väestöliitto

Video on tekstitetty. Saat tekstityksen näkyviin tai pois videoikkunan alareunan tekstitykset-kuvakkeesta.

Ennen ensi-imetystä vauva alkaa hamuilemaan, maiskuttelemaan ja työntämään kieltään ulos suusta. Nämä merkit kertovat, että vauva on valmis rinnalle. Kun vauva on jo parin päivän ikäinen tai muutaman viikon ikäinen, hän voi kertoa jo selkeämmin haluavansa imeä.

Yleensä, jos vauva on esimerkiksi levännyt tai nukkunut, hän rupeaa ensin aukomaan silmiään ja sitten työntämään kieltään ulos suustaan ja maiskuttelemaan. Usein vauva nostaa nyrkin suuhunsa, eli hän saattaa imeä omaa kättään. Nämä ovat  selkeitä merkkejä siitä, että vauva haluaisi imeä.

Jos näihin pieniin merkkeihin ei reagoida, vauva voi alkaa ähisemään, päästelemään erilaisia ääniä ja heilumaan. Jos tähänkään ei reagoida, vauva rupeaa itkemään ja on liikkeissään hyvin rauhaton.

Vanhempien kannattaa reagoida ensimmäisiin nälän merkkeihin, koska itkevää vauvaa on vaikeampi saada rinnalle. Kun huomaat, että vauva ähisee, maiskuttelee ja imee kättään, on sopiva hetki nostaa vauva rinnalle.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Suukkoja ja säröjä sukupolvisuhteissa webinaarisarja

Väestöliitto järjestää kuusi sukupolviaiheista webinaaria. Vastaavanlainen webinaarisarja toteutettiin keväällä 2024 ja sen uusimista on...

Triangeli-työ helsinkiläisten lapsiperheiden parisuhteiden tukena

Triangeli-työ tarjoaa Helsingissä asuville pienten lasten vanhemmille mahdollisuuden saada maksutonta ja intensiivistä tukea parisuhteen...

Bonusvanhemmuus Chat 28.5.2025

Bonusvanhemmille suunnattu vertaisohjattu keskustelu uusperheellisyyden teemoista, paineista, ratkaisuista ja rakkaudesta.