Siirry sisältöön

Milloin lapset oppivat puhumaan?

Julkaistu 13.01.2020 - Väestöliitto
Puheen ja kielen kehitys on yksilöllistä ja lapset oppivat puhumaan eri ikäisinä. Aktiivisin kausi puhumaan opetteluun on 1-3 vuoden välillä.
Lotta Heiskanen , Psykologi - Väestöliitto ry
Tuottanut Väestöliitto

Video on tekstitetty. Saat tekstityksen näkyviin tai pois videoikkunan alareunan tekstitykset-kuvakkeesta.

Yleensä lapsi sanoo ensimmäisen sanansa noin vuoden ikäisenä, mutta puhumaan oppiminen on hyvin yksilöllistä ja lapset oppivat puhumaan eri tahdissa.

Yleensä puheen oppimista edeltää, että lapsi alkaa ymmärtää mitä hänelle sanotaan. Jo muutaman kuukauden ikäisenä lapsi pystyy vuorovaikutuksessa vanhemman kanssa jokeltelemaan ja viestimään asioita.

Aktiivisin kausi puhumaan opettelulle on 1-3 vuoden välillä. Ensin lapsi oppii yksittäisiä sanoja, sitten vähitellen lyhyitä lauseita, tavallisesti noin 2-vuotiaana. Noin 3 vuoden tienoilla lapsi osaa jo puhua pidempiä lauseita ja käyttää monimutkaisempia kieliopillisia rakenteita.

Jos lapsi tuntuu olevan jäljessä ikätovereita puheen kehityksessä, siitä ei kannata siitä huolestua, tämä on yleisimpiä kehityksellisiä viivästymiä. Yleensä tilanne korjaantuu itsestään. Huolesta kannattaa kuitenkin puhua neuvolassa.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...

Nuoren itsenäistyminen haastaa vanhemman muutokseen

Itsenäistyvä nuori haastaa myös vanhempaa itsenäistymään. Vanhemman tehtävä on sekä tukea nuorta hänen itsenäistymisessään että kantaa...