Siirry sisältöön

Millainen on hyvä imetysasento?

Julkaistu 04.09.2018 - Väestöliitto
Imetysasentojen vaihtaminen on tärkeää, jotta rinnat tyhjenevät ja maitoa tulee tasaisesti, eikä äidille kehity rintatulehdusta. Imettää voi esimerkiksi istualtaan tai makuultaan. Tärkeää on, että imetysasento ei rasita hartioita ja vauvan pää on asennossa, jossa imeminen on helppoa. Videolla näytetään erilaisia imetysasentoja.
Tanja Kempas , Kätilö, suunnittelija - Väestöliitto ry
Tuottanut Väestöliitto

Video on tekstitetty. Saat tekstityksen näkyviin tai pois videoikkunan alareunan tekstitykset-kuvakkeesta.

Vauva imee leuan puolelta voimakkaimmin, jolloin myös leuan puoleinen osa rinnasta tyhjenee kaikkein tehokkaimmin. Imetys on hyvä aloittaa aina vuoron perään toisesta ja toisesta rinnasta niin, että kumpikin rinta tyhjentyy tasaisesti ja myös tuottaa maitoa tasaisesti.

Imetysasentoja on hyvä vaihdella, jotta saadaan ehkäistyä esimerkiksi rintatulehduksen syntymistä. Monille tutussa imetysasennossa vauva on äidin sylissä. Tässä asennossa on tärkeä muistaa, ettei kannattele omin hartiavoimin vauvaa sylissään vaan tukee itselleen rennon, hyvän asennon esimerkiksi imetystyynyillä tai ihan tavallisilla tyynyillä. Nojatuolissa on hyvä imettää niin, että saa tuettua käsivarret tuolin käsinojille.

Istualtaan kannattaa kokeilla myös imetysasentoa, jossa vauvan jalat laitetaan äidin kainaloon. Silloin äidin kainalon puoleinen osa rinnasta tyhjenee kaikkein tehokkaimmin. Tälle puolelle rintaa tulee myös useimmin rintatulehduksia.

Makuulla saadaan monenlaisia hyviä imetysasentoja. Ehkä tavallisin on asento, jossa vauva on makuulla äitiä vasten. Makuuasennossa imettäessä on tärkeää, että vauvan pää lepää patjaa vasten, eikä esimerkiksi äidin käsivartta vasten. Tällöin äiti saa kätensä vauvan pään yläpuolelle ja omat hartiansa tuettua tyynyillä mukavaan asentoon.

Imettäessä on tärkeää muistaa, että ollaan vauvan kanssa napa napaa vasten eli vauvan vartalo on kääntyneenä äitiä kohti. Silloin vauva ei joudu kääntämään omaa päätään äitiin päin, jolloin nieleminen olisi hankalaa. Myös nieleminen leuka rinnassa on vaikeaa, joten on tärkeää, että imiessä vauvan leuka on hieman koholla. Voikin ajatella, että vauva syö äidin rinnasta samassa asennossa, kuin linnunpoika.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...

Nuoren itsenäistyminen haastaa vanhemman muutokseen

Itsenäistyvä nuori haastaa myös vanhempaa itsenäistymään. Vanhemman tehtävä on sekä tukea nuorta hänen itsenäistymisessään että kantaa...