Siirry sisältöön

Miks fortti on niin suosittu?

Julkaistu 15.11.2018 - Väestöliitto
Ohhoh, Yle uutisoi kesäkuussa, että Fortnitea pelaa yli 120 miljoonaa ihmistä. Siis onhan se pakko olla hyvä peli – ei sitä muuten miljoonat ihmiset hakkaisi. Mutta mikä ihmeen taika siinä on?
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Fortnite on Epic Gamesin toiminnallinen moninpeli, jota voi pelata tietokoneella, puhelimella ja pelikonsoleilla. Fortista on kaksi eli pelimuotoa: maksullinen Save The World ja ilmaispelinä julkaistu Battle Royale, johon yleensä viitataan Fortnitesta puhuttaessa, ja johon myös tässä tekstissä paneudutaan. Kyseinen peli alkaa sillä, että pelaaja lennähtää 99 muun pelaajan kanssa samalle alueelle taistelemaan asein. Se, joka säilyy hengissä viimeisenä, voittaa. Simppeli, mutta koukuttava lähtöasetelma.

Selviytymiskamppailut ovat olleet suosittuja kautta aikojen. Varmaan jokainen meistä on leikkinyt kukkulan kuningasta, ainakin jossain muodossa. Fortti on myös visuaalisesti pelaajan silmää miellyttävä kirkkaine väreineen – pelin monivivahteinen maailma muistuttaa Universal-studion animaatioita. Se on Twitch.tv-suoratoistopalvelussa jatkuvasti katsotuin ja striimatuin peli. Esimerkiksi lokakuussa suosittu Twitch-striimaaja Ninja keräsi 630 000 silmäparia ruudun ääreen.

Peli etenee nopeatempoisesti. Tietokoneen luoma toimintakenttä pienenee pelin edetessä, mikä kannustaa pelaajaa kamppailemaan hengestään. Viimeistä elossa olevaa pelaajaa odottaa Victory Royale, eli vapaasti suomennettuna kuninkaallinen voitto ja sen päälle mainetta ja ihailua.

Fortti julkaistiin ilmaispelinä 2017, mikä on varmasti yksi suosiota selittävä tekijä. Peliä voi pelata maksamatta latin latia, joskin pelin sisäisillä ostoilla saa kosmeettisia päivityksiä, kuten uusia vaatteita hahmolle, mutta ne eivät vaikuta pelissä menestymiseen.
Fortniten suosiota on selitetty myös sen jatkuvalla uudistumisella ja sisältöpäivityksillä. Tällä hetkellä menossa on seitsemäs kausi, josta seuraavaan uuteen kauteen siirrytään joulukuun alussa. Uutta sisältöä tuotetaan jatkuvalla syötöllä, joten tylsistymään ei pääse.
Poikien Puhelimessa keskustellaan Fortista ja sen vaikutuksista arkeen päivittäin. Kilpailu, nopea tempo ja pistetilin tuoma nopea tyydytys tekevät selviytymispeleistä houkuttelevia. Myös Fortin sosiaalisen puolen on nähty kannustamaan pelaamiseen: peliä pelataan usein ryhmissä ja kaveriporukoissa. Suurin osa saa kuitenkin pidettyä pelaamisen lapasessa, eikä anna sen häiritä esimerkiksi koulunkäyntiä. Toisinaan intohimoinen harrastus tulkitaan virheellisesti riippuvuudeksi.

 

Lähteet

https://fi.wikipedia.org/wiki/Fortnite
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/10/18/raiskintaa-loottailua-seka-tornien-rakentelua-fortnite-on-maailman-suosituin
https://yle.fi/uutiset/3-10252702

 

SOITA!

Poikien Puhelin on avoinna arkisin kello 13-18 numerossa 0800 94884. Soitot ovat luottamuksellisia ja ilmaisia.

CHATTAA!

Chatimme on auki arkisin kello 13-15. Chat löytyy Poikien Puhelimen verkkosivulta.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

POIKAST | eSports - kilpapelaamisella miljonääriksi?

Onko videopelaamisesta mitään hyötyä vai onko se pelkkää ajanhukkaa? Voiko pelata liikaa? Mitä peliammattilaiselta vaaditaan? Näihin ja moneen...

YVPL ry:n Nuorten do it -toiminnan ohjaajien koulutus

Yhden Vanhemman Perheiden Liiton Nuorten do it -toiminnan ohjaajien koulutus tarjoaa perustiedot YVPL:n ja VeNyvä-hankkeen nuorten do it -ohjaajana...

Poikast - Poikien Puhelimen podcast

Poikast on Poikien Puhelimen vuorovaikutteinen podcast, jossa puhutaan nuorten maailmaan liittyvistä ilmiöistä.