Siirry sisältöön

Lasten seksuaalioikeudet

Julkaistu 30.09.2020 - Väestöliitto
Lapsillakin on seksuaalioikeudet! Lapsella on oikeus ilmaista itseään, olla turvassa, oppia, tutkia ja kysyä. Lapsella on oikeus olla ylpeä kehostaan, löytää sen kaikki paikat ja nauttia siitä. Lapsella on oikeus huolenpitoon, läheisyyteen ja hellyyteen.
Tuottanut Väestöliitto

Samalla kun lapsi oppi kävelemään, hän alkaa oppia sääntöjä yksityisyydestä. Kuka saa katsoa tai koskea lasta ja mistä paikoista? Omasta kehosta saa itse päättää.

Lapsen seksuaalisuus on iloista ja herkkää. Sitä pitää suojata. Siksi lapsellakin ovat omat oikeudet!

Opetushallituksen Varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa sanotaan: ”Lapsella on oikeus ilmaista itseään, mielipiteitään ja ajatuksiaan sekä tulla ymmärretyksi niillä ilmaisun keinoilla, joita hänellä on.” Myös siis, jos hän ilmaisee seksuaalisuutta, sanoin tai teoin.

”Jokaisella lapsella on oikeus hyvään opetukseen, huolenpitoon ja kannustavaan palautteeseen.” Myös jos hän kysyy ’vaikeita’, tai toimii biologiselle sukupuolelleen epätyypillisesti. ”

“Jokainen lapsi on ainutlaatuinen ja arvokas juuri sellaisena kuin hän on.” Lapsen yksilöllistä kehoa tulee kohdella arvostaen, olipa keho millainen tahansa. Jokainen on saman arvoinen.

Lapsella on oikeus saada opetusta ja ikätasoiset tiedot, taidot ja myönteisen asenteen. Yhä useampi kunta mainitsee kehotunnekasvatuksen, ikätasoisen seksuaalikasvatuksen ja turvataidot omassa varhaiskasvatussuunnitelmassaan! Näin tekevät Alavieska, Espoo, Helsinki, Iitti, Kaarina, Kajaani, Kauhajoki, Kurikka, Lempäälä, Liperi, Nokia, Oulu, Parikkala, Pirkkala, Pyhtää, Rautjärvi, Riihimäki, Rovaniemi, Tampere, Turku, Vantaa, Vesilahti ja Ylöjärvi.
Siten jo 45% Suomen lapsista tavoitetaan ja turvataan varhaiskasvatuksessa.

Väestöliitto on vuodesta 2015 tarjonnut perheiden ja ammattilaisten tueksi tietoa lasten seksuaalioikeuksista. Tärkein oikeus on saada kehittyä omassa tahdissa ja häiritsemättä, tuettuna ja suojattuna omanlaiseen seksuaalisuuteen.

Se tapahtuu takaamalla lasten oikeudet, myös seksuaalioikeudet.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miksi seksin jälkeen voi tulla verta?

Seksin jälkeinen verenvuoto voi säikäyttää ja huolestuttaa. Verenvuotoa voi esiintyä eri seksitavoissa ja esimerkiksi penetroivassa...

Mitä seurusteluväkivalta on?

Seurusteluväkivalta on yleistä, mutta moni nuori ei välttämättä tunnista olevansa väkivaltaisessa suhteessa, koska vallankäyttö on usein...

Milloin murrosikä on viivästynyt?

Oman murrosiän odottaminen voi joskus tuntua pitkältä. Jos murrosikä ei tunnu alkavan samaan aikaan kuin muilla ikätovereilla, se voi herättää...