Siirry sisältöön

Kuinka kauan yksi imetyskerta kestää?

Julkaistu 17.10.2018 - Väestöliitto
Imetyskerran kesto on hyvin yksilöllinen. Aluksi vauva saattaa imeä rinnalla tunninkin. Hieman vanhempi vauva voi olla kylläinen 5-10 minuutissa. Jotkut vauvat haluavat nautiskella ja imevät rintaa isompanakin pitkään.
Juulia Ukkonen-Wallmeroth , Kätilö - Väestöliitto ry
Tuottanut Väestöliitto

Vauvojen aika rinnalla vaihtelee paljon. Jos imetysasento ja vauvan imuasento on hyvä, eikä imetys ei tee kipeää, niin vauva voi olla rinnalla ja imeä kaikessa rauhassa.

Kun vauva on vähän vanhempi, hän jaksaa imeä vatsansa täyteen nopeammin. Jotkut vauvat voivat imeä kerralla vain yhden rinnan ja ovat kylläisiä 5-10 minuutissa. Toiset vauvat tarvitsevat yhteen rintaan 20-25 minuuttia, ​jopa 40 minuuttiakin. He imevät pitkään, hitaasti ja rauhallisesti ja nukahtavat rinnalle.

Jos äidistä tuntuu raskaalta, että vähän isompi vauva on jatkuvasti rinnalla pitkiä aikoja, vauvaa voi tukea imemisprosessissa ja häntä voi motivoida syömään itsensä kylläiseksi.

Esimerkiksi silloin, kun ensimmäinen aktiivinen imemisjakso rauhoittuu ja vauva alkaa pitää taukoja, vauvan käsistä tai jaloista voi ottaa kiinni ja hieroa kevyesti käsiä tai jalkapohjia. Tauot imemisessä ovat normaaleja, koska maidon herumisessakin on taukoja. Jos tauot ovat hyvin pitkiä ja vauva nukahtaa välissä, vauvalle voi jutella, hänen selkäänsä voi hieroa, tai hänen kasvoihinsa voi puhaltaa välillä kevyesti. Näin vauvaa pidetään läsnä ruokailutilanteessa.

Jos vauva nukahtaa yhden rinnan jälkeen, hänen vaippansa voi vaihtaa. Vaipan avaaminen ja lapsen liikuttelu herättää usein vauvan ja vaipanvaihdon jälkeen hänelle voi tarjota toisen rinnan. Eli ensin yksi rinta, sitten tauko, sitten toinen rinta. Voi olla, että toisesta rinnasta vauva juo vähemmän kuin ensimmäisestä ja seuraavalla imetyskerralla voikin aloittaa siitä rinnasta, johon edellisellä kerralla on lopetettu.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...

Nuoren itsenäistyminen haastaa vanhemman muutokseen

Itsenäistyvä nuori haastaa myös vanhempaa itsenäistymään. Vanhemman tehtävä on sekä tukea nuorta hänen itsenäistymisessään että kantaa...