Siirry sisältöön

Mitä on uupumus?

Julkaistu 30.10.2018 - Nyyti ry
Uupumukseen liittyvät kokemukset: väsymys, kyynisyys ja riittämättömyyden tunne ovat tosi yleisiä. Kuuntele psykologi Elina Marttisen vlogi aiheesta.
Elina Marttinen , psykologi - Nyyti ry
Tuottanut Nyyti ry

Tunnetko hukkuvasi opiskeluun, nukut usein huonosti erilaisten opiskeluasioiden takia ja sitten vielä murehdit opiskeluasioita paljon myös vapaa-aikana?

Nämä väittämät kuvaavat uupumusasteista väsymystä eli opiskeluun liittyvän uupumuksen kielteisiä vaikutuksia jokapäiväiseen elämään. Väsymys kehittyy ja etenee ja alkaa pikkuhiljaa vaikuttaa ensin omaan olotilaan sitten opiskeluun ja lopulta myös tärkeisiin ihmissuhteisiin. Akku on tyhjä. Voimavarat eivät yksinkertaisesti riitä vastaamaan jatkuviin opintojen haasteisiin.

Opiskelu-uupumus on tärkeä asia ja siihen täytyy kiinnittää huomiota. Koulu- ja opiskelu-uupumusta on tutkittu Suomessa useita vuosia ja tiedämme että kahdella kolmesta lukioikäisestä mutta myös yliopisto ja ammattikorkeakouluopiskelijasta on uupumuksen oireita.

Kaiken kukkuraksi opiskelu-uupumus ei ole pelkkää väsymystä tai stressiä. Uupumus, todellinen burnout – burnis on kolmen tekijän summa. Alussa kuvasin uupumusasteista väsymystä, joka on niistä yksi tekijä. Kyynisyys ja merkityksettömyys opiskelua kohtaan on toinen tekijä. Kolmantena on riittämättömyyden tunne.

Tämän kerran postaukseenkin olisi kiva saada joku positiivinen käänne ja opiskeluinto energisyys, päättäväisyys ja uppoutuminen on toki sellainen tärkeä voimavaroihin liittyvä ulottuvuus. Ja unelma olisi, että jokainen opiskelijan kokisi opiskeluissaan enenevässä määrin innostusta. Jätän kuitenkin innostuksen toiseen kertaan.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä on astman hallinta? / Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoisku

Tallenne Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoiskusta. Luennoimassa keuhkolääkäri Antti Saarinen Filha ry:stä.

Digilaitteet ja keskittyminen, tehtäviä lapsen kanssa

Tässä osuudessa voitte käsitellä yhdessä lapsen kanssa digilaitteiden vaikutuksia keskittymiseen. Lue alapuolella olevat tehtävänannot....

Vertaistuesta voimaa astman omahoitoon

Astman omahoidolla tarkoitetaan sairastuneen osallistumista oman hoitonsa suunnitteluun ja toteutukseen. Omahoidon toteuttamiseen saat tukea...