Siirry sisältöön

Mitä on uupumus?

Julkaistu 30.10.2018 - Nyyti ry
Uupumukseen liittyvät kokemukset: väsymys, kyynisyys ja riittämättömyyden tunne ovat tosi yleisiä. Kuuntele psykologi Elina Marttisen vlogi aiheesta.
Elina Marttinen , psykologi - Nyyti ry
Tuottanut Nyyti ry

Tunnetko hukkuvasi opiskeluun, nukut usein huonosti erilaisten opiskeluasioiden takia ja sitten vielä murehdit opiskeluasioita paljon myös vapaa-aikana?

Nämä väittämät kuvaavat uupumusasteista väsymystä eli opiskeluun liittyvän uupumuksen kielteisiä vaikutuksia jokapäiväiseen elämään. Väsymys kehittyy ja etenee ja alkaa pikkuhiljaa vaikuttaa ensin omaan olotilaan sitten opiskeluun ja lopulta myös tärkeisiin ihmissuhteisiin. Akku on tyhjä. Voimavarat eivät yksinkertaisesti riitä vastaamaan jatkuviin opintojen haasteisiin.

Opiskelu-uupumus on tärkeä asia ja siihen täytyy kiinnittää huomiota. Koulu- ja opiskelu-uupumusta on tutkittu Suomessa useita vuosia ja tiedämme että kahdella kolmesta lukioikäisestä mutta myös yliopisto ja ammattikorkeakouluopiskelijasta on uupumuksen oireita.

Kaiken kukkuraksi opiskelu-uupumus ei ole pelkkää väsymystä tai stressiä. Uupumus, todellinen burnout – burnis on kolmen tekijän summa. Alussa kuvasin uupumusasteista väsymystä, joka on niistä yksi tekijä. Kyynisyys ja merkityksettömyys opiskelua kohtaan on toinen tekijä. Kolmantena on riittämättömyyden tunne.

Tämän kerran postaukseenkin olisi kiva saada joku positiivinen käänne ja opiskeluinto energisyys, päättäväisyys ja uppoutuminen on toki sellainen tärkeä voimavaroihin liittyvä ulottuvuus. Ja unelma olisi, että jokainen opiskelijan kokisi opiskeluissaan enenevässä määrin innostusta. Jätän kuitenkin innostuksen toiseen kertaan.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Koskettaako syöpä sinua tai läheistäsi? Tai mietityttääkö syöpään sairastumisen mahdollisuus sinua?

Tervetuloa keskustelemaan Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen sairaanhoitajan kanssa. Pohditaan yhdessä tilannettasi ja miten Syöpäyhdistys voisi...

Vertais- chat kilpirauhasen liikatoimintaa sairastaville 17.5. klo. 18- 19.30

Lämpimästi tervetuloa juttelemaan kilpirauhasen liikatoiminnasta. Tänään meillä on aiheena vaihtoehtoiset hoitomuodot. Voit tulla chattiin...

Sjögrenliitto reumahoitajan ryhmächat 17.5. klo 18

Tule mukaan keskustelemaan Sjögrenliiton ryhmächattiin, jossa reumahoitaja vastaa kysymyksiin ja voit keskustella toisten Sjögrenin syndroomaa...