Siirry sisältöön

Tarvitaanko kondomia ehkäisykapselin lisäksi, jos seksitauteja ei ole?

ID 285746

voiko ehkäisykapselin kanssa harrastaa seksiä huoletta ilman kondomia jos molemmat osapuolet on todettu sukupuolitaudittomiksi?

Asiantuntija vastaa

24.10.2022 klo 14:56 , Väestöliitto

Hei ja kiitos yhteydenotostasi! Pohdit kondomin tarpeellisuutta seksissä, kun ehkäisykapseli on käytössä. Hienoa, että pohdit ehkäisyä sekä seksitautien että raskauden ehkäisyn kannalta.

Seksitaudit ovat tartuntatauteja, jotka tarttuvat suojaamattomassa seksissä limakalvokontaktissa ja eritteiden vaihtuessa. Seksitaudilta voi suojautua käyttämällä kondomia ja suuseksisuojaa. Kuten tuot kysymyksessäsi esille, ehkäisykapseli ei suojaa seksitaudeilta. Jos kuitenkin kaikki seksin osapuolet ovat käyneet seksitautitesteissä, eikä muita seksikumppaneita ole, riskiä seksitaudin tarttumiselle ei ole. Tällöin kondomia ei tarvita seksitautien ehkäisyyn.

Ehkäisykapseli ehkäisee raskautta hyvin tehokkaasti, kun se on ollut paikallaan vähintään seitsemän vuorokauden ajan. Tämän jälkeen kondomia ei tarvitse enää käyttää raskauden ehkäisyä varten. Kondomin käytöstä luopumisesta on kuitenkin sovittava yhteisesti, eikä sitä voi jättää pois seksistä ilman toisen suostumusta.

Jos siis seksitaudin riskiä ei ole, ehkäisykapseli on paikallaan, eikä kumpikaan osapuolista toivo kondomin käyttöä, voi seksiä harrastaa myös ilman kondomia.

Toivottavasti tästä oli sinulle apua! Voit myös tulla juttelemaan aiheesta lisää maksuttomaan seksuaalineuvontachattiimme, jonka aukioloajat löydät täältä.

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...

Seksuaalineuvontachat

Haluatko keskustella seksuaalisuuteen ja gynekologiseen sairauteen/oireyhtymään liittyvistä asioista kahden kesken asiantuntijan kanssa?

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...