Siirry sisältöön

Suojaavatko e-pillerit riittävän hyvin raskaudelta?

ID 282015

Hei. Olen käyttänyt e pillereitä jo jonkun aikaa. Voinko tulla raskaaksi ja kumppanini laukesi minun sisään? Mitä tehdä?

Asiantuntija vastaa

09.08.2022 klo 08:46 , Väestöliitto

Kiitos yhteydenotosta nettineuvontaan!

Pohdit viestissäsi raskauden mahdollisuutta silloin, kun olet käyttänyt e-pillereitä jonkin aikaa. Oletan viestisi perusteella, että viittaat e-pillereillä yhdistelmäehkäisyyn. E-pillereiden suojateho on kunnossa, kun niitä on käytetty ohjeiden mukaisesti, ja aloituksesta on kulunut pakkausselosteessa määritelty varoaika, jolloin kondomia tulisi käyttää lisäehkäisynä. Raskauden riski tilanteessasi on todennäköisesti hyvin pieni, sillä ehkäisypillereiden tarkoituksena on suojata raskaudelta. Pillereiden käytössä kannattaa aina lääkärin ohjeiden lisäksi tutustua lääkkeen pakkausselosteeseen, jonka löydät helposti googlen avulla.

E-pillerit eivät tarjoa 100% suojaa raskaudelta, vaikka niiden ehkäisyteho on erittäin hyvä. Mikäli unohdat esimerkiksi pillereiden ottamisen säännöllisesti, voi suojateho laskea. Myös vatsataudilla voi olla alentava vaikutus suojatehoon. Raskautumisesta ei tarvitse kuitenkaan olla huolissaan, mikäli huolehdit pillereiden säännöllisestä syömisestä ohjeiden mukaisesti. Jotkut mimimoivat raskauden riskin käyttämällä tuplaehkäisyä eli pillereitä ja kondomia. Ehkäisytehoon liittyvistä asioista voit keskustella esimerkiksi kouluterveydenhoitajan, paikallisen ehkäisyneuvolan työntekijän tai reseptin määränneen lääkärin kanssa.

Toivottavasti vastauksesta on apua pohdinnoissasi. Mikäli sinulla jatkuu huoli raskautumisen suhteen, kannattaa jutella mietteistä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Voit myös tulla keskustelemaan mietteistäsi seksuaalineuvontachattiimme, joka palaa kesätauolta 15.8.2022. Chatin löydät täältä.

 

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 35-vuotiaille nuorille ja aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 35-vuotiaille nuorille ja aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan...

Mitä PMS on?

Kuukautiset ovat normaali osa kohdullisen kehon toimintaa. Suurimmalla osalla kuukautisiin liittyy joitain oireita jossain vaiheessa elämää.