Siirry sisältöön

Avoimet kysymykset ja pohdinnat

Mikä uusperheitä mietityttää? Millaisia kysymyksiä nousee esiin arjessa?

Tuottanut Suomen Uusperheiden Liitto ry

Tähän ketjuun saa esittää kaikkia kysymyksiä, jotka nousevat esiin uusperheen arjessa. Kysymysten ei tarvitse edes liittyä poikkeustilaan…välillähän uusperheen arki on pelkkää poikkeustilaa.

Pyrimme vastaamaan kysymyksestä riippuen joko ammattilais- tai vertaisvoimin.

Esiiin nousseiden teemojen pohjalta voidana myös perustaa uusia aiheketjuja eli sana on vapaa!

Tilanne on se, että lapsi asuu isänsä luona ja on nyt säännöllisesti nähnyt äitiään joka toinen viikko 5 päivänä, ei siis koko viikkoa. 

Äiti on parantuva mielenterveyspotilas (ollut joitain jaksoja poissa, jolloin lapsi kärsinyt) ja isällä jäänyt luottamusongelmia hänen suhteen. Asiaa ei ole parantanut se, että äiti ei uskalla puhua isälle suoraan vaan on kolmannen osapuolen kautta tehnyt lastensuojeluilmoituksia ja nyt he ovat menossa käräjäoikeuden sovitteluun. 

Nyt sitten jyllää koronavirus ja lapsia suositellaan ottamaan pois päiväkodista, jos on mahdollista ja äidin naisystävä on ehdottanut, että hänhän on päivisin kotona, että voihan hän olla lapsen kanssa. Lapselle tämä ei ole reilua, sillä hän on kirjoilla isänsä luona ja voin vain kuvitella miten tilanne sekoittaa hänen päätään, kun hän on siellä arkipäivät ja ei saakkaan jäädä äitinsä luokse, mutta sitten taas tuntuu typerältä miettiä tätä, kun lapsen terveyttä tässä mietitään. 

Tähän ei varmasti ole oikeaa tai väärää vastausta, mutta miten tässä tilanteessa pitäisi toimia, ettei tämä kostaudu siellä sovittelussa tai vanhempien suhteessa?

Kuten tiesitkin, ei tuohon oikein voi vastata yksiselitteisesti. Lapsen kannalta ideaalia olisi,että vanhemmilla olisi keskinäinen luottamus ja toimiva keskustelusuhde. Ainahan, oikeastaan aika usein, näin ei kuitenkaan ole. 

Käytänteet siitä, voiko sosiaalinen vanhempi tai vanhemman ystävä hoitaa lasta, vaihtelevat paljon. Mitään oikeudellista estettä tähän ei ole. Työnanatajat eivät yleisesti salli jäädä kotiin palkatta hoitamaan lasta, joka ei ole omana ruokakuntaan kuuluva, joskus biologinen. Mutta tässä on eri tilanne ja  kyse on vain teidän päätöksestänne. Päätöksen tulisi perustua yhteiseen keskusteluun ja luottamukseen.

Tiedän,ettei se kuulosta helpolta, mutta olisiko mahdollista ottaa yhetinen videopuhelu ja selvittää tilannetta? Tai WhatsApp-ryhmä, jossa kaikki olisivat mukana? Se, onko lapsen parempi olla päiväkodissa mahdollisessa tartuntariskissä vai etävanhemman luona on hyvin vaikea valinta, mutta jos tartuntariskiä ajatellen ero lienee aika pieni. Emme tunne vielä kodin hyvin viruksen tartunnan mekanismeja ja tiedot ovat olleet hyvin ristiriitaisia. Edes koti ei ole täysin turvallinen, valitettavasti. 

Kun kyse on tälläisestä erityistapauksesta olisi ehdottoman tärkeää vanhemmille, ja lapsille, tietää,että läheiset ovat turvassa. Huoli voi olla todella stressaavaa. Myös lapselle, joka on kuullut puhuttavan ja aistii vanhemman huolen, muttei saa selitystä tilanteelle ja vanhempien huolelle. Aloituksesta ei saa kovin tarkkaa käsitystä minkä ikäinen lapsi on? Vaikka lapsi olisikin sen verran pieni,ettei voi olettaa hänen ymmärtävän tilannetta, voi olla hyvä kuulostella mistä hän uskoo asioiden johtuvan. Meillä kotona on jostain syystä elänyt käsitys,että äiti on ottanut lapset kotiin vesikauhun takia. Ja vesikauhu tarkoittaa,että vedessä elää jotain kauheaa. Ja oktonautit voi auttaa. Lasten käsitykset muodostuvat usein kuultujen puheiden peruteella ja voivat olla paljon pelottavampia kuin totuus.

Paras keino oikeasti kuitenkin olisi luoda ja vahvistaa keskusteluyhttä ja vahvistaa luottamusta. Byrokratian kautta asioiden hoitaminen vie väistämättä aina aikaa ja on ikävää olla pitkään erossa lapsestaan. Mikäli haluat konsultoida perheasioihin erikoistunutta lakimiestä, on se mahdollista maksutta suplin jäsenille lähettämällä kysymyksen Pro Laki Oy:lle Suplin toimiston kautta toimisto@supli.fi

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Toimintaa yhden vanhemman perheille

Pienperheyhdistys järjestää toimintaa perheille, joiden arkea on luotsaamassa yksi aikuinen. Mukaan voit tulla niin yksin- kuin yhteishuoltajana.

Pärjätään töissä ryhmächatin vertaisohjaajakoulutus

Pärjätään töissä -ryhmächatin vertaisohjaajakoulutus on tarkoitettu Neuroliiton kohderyhmään kuuluville. Ohjaajakoulutuksen käyneillä on...

UUSI SUUNTA I Voiko virheistä oppii?

Poikien Puhelimen taloustaitoihin keskittyvän animaatiosarjan viimeisessä osassa selviää, millaisen suunnan Tony ottaa raha-asioidensa suhteen....