Siirry sisältöön

Voinko valita omat sanat?

28.10.2018 klo 18:36 - Tuottanut Väestöliitto
Tältä sivustolta löydät paljon tietoa ja malleja kehotunnekasvatukseen. Löydät ehdotuksia ja esimerkkejä tavoista, joilla seksuaalisuuteen liittyvistä asioista voi puhua pienen lapsen kanssa.

On tärkeää, että omaan kehoon ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista ylipäätään puhutaan, sillä ne ovat lapselle hyvin tärkeitä. Kannattaa puhua avoimesti, sallivassa sävyssä, lapselle ymmärrettävällä tavalla ja kielellä. Näin lapsi uskaltaa myös kysyä, kun ei ymmärrä.

“Pääosin pidän sitä luonnollisena osana kehitystä ja yhtenä kasvun osa-alueena. Ensikertalaisena äitinä haen toki vielä ns. oikeita ilmaisuja ja tapoja puhua asioista sitten kun niiden aika tulee esiin.” (vanhemman vastaus)

 

“Hämmennystä ja huomaa miten oma kotikasvatus (se, miten aiheesta ei puhuttu) vaikuttaa ja tekee vaikeaksi keskustella aiheesta.” (vanhemman vastaus)

Jokainen vanhempi valitsee omat sanansa ja tapansa puhua omien tuntemustensa mukaan. Voit puhua siten kuin se on luontevaa ja sopivaa omassa perheessä. Kuitenkin myös tavalliset sanat (kuten pimppi, pippeli, peppu) on lapsen tärkeä tietää, mm. koska kaverit käyttävät niitä.

“Mummu tarjosi napero nimitystä pippelille, mutta kielsin käyttämästä. Asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä.”  (vanhemman vastaus)

 

“Lapsi väitti perhepäivähoitajan sanoneen simpukka, mutta olisikohan ollut pimpukka kuitenkin?” (vanhemman vastaus)

 

“Jotenkin häiritsee tuo pimppi sana, se on jäänyt omasta lapsuudesta jotenkin typeränä ja sopimattomana mieleen, en kyllä keksi parempaakaan, ruotsinkielen snippa on mielestäni hyvä sana.” (vanhemman vastaus)

 

“Mummolassa tyttö on oppinut vaan, että kaikilla on pyllyt, mikä on jossain määrin mielestäni väärin ja pyrin opettamaan hänelle niitä “oikeita nimiä”.” (vanhemman vastaus)

 

Tytön sukupuolielimelle löytyi mm. seuraavia kutsumanimiä: Pimppi, pimppa, pimpsa, pimpsukka, pimpero, pimppura, snippa.

Pojan sukupuolielimelle löytyi mm. seuraavia kutsumanimiä: Pippeli, pipuli, pipe, pili, pimppeli, kikkeli, kikuli, killi, snopp.

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Kasvatatko monikielistä lasta? Onko joku perheenjäsenistä muuttanut Suomeen? Haluatko keskustella erilaisista taustoistanne tai lastenkasvatuksesta...

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Huolettaako lapsen kasvu ja kehitys? Self-help chat on tarkoitettu sinulle, joka mietit miten jaksaa erityistä tukea tarvitsevan lapsen kanssa, Jos...

Ajanvarauschat: Monikkoperheiden uniohjaus

Uniasioihin perehtynyt sosionomi keskustelee kanssasi monikkoperheen nukkumiseen liittyvistä haasteista. Jos chat on jo alkanut, mutta ei näy...