Siirry sisältöön

Voinko valita omat sanat?

28.10.2018 klo 18:36 - Tuottanut Väestöliitto
Tältä sivustolta löydät paljon tietoa ja malleja kehotunnekasvatukseen. Löydät ehdotuksia ja esimerkkejä tavoista, joilla seksuaalisuuteen liittyvistä asioista voi puhua pienen lapsen kanssa.

On tärkeää, että omaan kehoon ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista ylipäätään puhutaan, sillä ne ovat lapselle hyvin tärkeitä. Kannattaa puhua avoimesti, sallivassa sävyssä, lapselle ymmärrettävällä tavalla ja kielellä. Näin lapsi uskaltaa myös kysyä, kun ei ymmärrä.

“Pääosin pidän sitä luonnollisena osana kehitystä ja yhtenä kasvun osa-alueena. Ensikertalaisena äitinä haen toki vielä ns. oikeita ilmaisuja ja tapoja puhua asioista sitten kun niiden aika tulee esiin.” (vanhemman vastaus)

 

“Hämmennystä ja huomaa miten oma kotikasvatus (se, miten aiheesta ei puhuttu) vaikuttaa ja tekee vaikeaksi keskustella aiheesta.” (vanhemman vastaus)

Jokainen vanhempi valitsee omat sanansa ja tapansa puhua omien tuntemustensa mukaan. Voit puhua siten kuin se on luontevaa ja sopivaa omassa perheessä. Kuitenkin myös tavalliset sanat (kuten pimppi, pippeli, peppu) on lapsen tärkeä tietää, mm. koska kaverit käyttävät niitä.

“Mummu tarjosi napero nimitystä pippelille, mutta kielsin käyttämästä. Asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä.”  (vanhemman vastaus)

 

“Lapsi väitti perhepäivähoitajan sanoneen simpukka, mutta olisikohan ollut pimpukka kuitenkin?” (vanhemman vastaus)

 

“Jotenkin häiritsee tuo pimppi sana, se on jäänyt omasta lapsuudesta jotenkin typeränä ja sopimattomana mieleen, en kyllä keksi parempaakaan, ruotsinkielen snippa on mielestäni hyvä sana.” (vanhemman vastaus)

 

“Mummolassa tyttö on oppinut vaan, että kaikilla on pyllyt, mikä on jossain määrin mielestäni väärin ja pyrin opettamaan hänelle niitä “oikeita nimiä”.” (vanhemman vastaus)

 

Tytön sukupuolielimelle löytyi mm. seuraavia kutsumanimiä: Pimppi, pimppa, pimpsa, pimpsukka, pimpero, pimppura, snippa.

Pojan sukupuolielimelle löytyi mm. seuraavia kutsumanimiä: Pippeli, pipuli, pipe, pili, pimppeli, kikkeli, kikuli, killi, snopp.

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...

Nuoren itsenäistyminen haastaa vanhemman muutokseen

Itsenäistyvä nuori haastaa myös vanhempaa itsenäistymään. Vanhemman tehtävä on sekä tukea nuorta hänen itsenäistymisessään että kantaa...