Siirry sisältöön

Tasapainoa digiarkeen

08.07.2022 klo 13:53 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntija , Väestöliitto
Opas tasapainoiseen digiarkeen herättelee pohtimaan omaa median käyttöä ja sen vaikutuksia omaan ja läheisten hyvinvointiin. Oppaasta löytyy vinkkejä aikuisen ja lapsen digikäyttäytymiseen arjessa. Vanhempi toimii lapselle tärkeänä esimerkkinä ja ohjaajana digimaailmassa. Digioppaan on tuottanut Mediakasvatusseura.

Digitaalinen teknologia on helpottanut arkea monin tavoin, kun moni asia hoituu käden ulottuvilta löytyvällä puhelimella. Helpon arjen toinen puoli on elintapojen passivoituminen. Miten hallita digiarkea ja valjastaa se tukemaan omaa ja perheen hyvinvointia?

  1. Älylaite-etiketti

Ovatko puhelimet mukana ruokapöydässä? Onko perheessä tullut riitaa puhelimen käytöstä eri tilanteissa? Moni on ihan syystäkin mustasukkainen puhelimen saamasta huomiosta, sillä puhelimen ilmoitukset voivat viedä keskustelukumppanin huomion ja tuoda monia keskeytyksiä. Älylaite-etiketistä onkin tärkeää sopia läheisten kanssa ja pohtia, miten toimia fiksusti ja toisia loukkaamatta.

2. Digiä sopivasti annosteltuna

Digilaitteista ja niiden sisällöstä on monenlaista hyötyä silloin, kun ne ovat hallinnassa ja hyvinvoinnin peruspilarit ovat arjessa muuten kunnossa. Yhtä oikeaa aikamäärää tai käyttötapaa ei ole, mutta onkin tärkeää tarkkailla omaa ja läheisten kokonaishyvinvointia ja digilaitteiden osuutta siitä. Löytyy myös paljon esimerkiksi sovelluksia ja pelejä, jotka kannustavat mm. liikkumiseen, hyvää uneen ja rentoutumiseen.

3. Tärkeät ihmissuhteet vahvistuvat

Perheiden yhteiset ryhmät pikaviestipalveluissa ovat lisänneet perheiden sisäistä kommunikointia. On helppoa pitää yhteyttä ja jakaa pienempiäkin arjen tapahtumia läheisten kanssa. Näin kaukanakin asuvien perheenjäsenten ja ystävien on mahdollista olla mukana toistensa arjessa.

Oppaassa käsitellään myös mm. unta, monia keskeytyksiä digilaitteiden myötä, multitaskaamista ja tunteita. Voit haastaa perheenjäsenet digihyvinvointibingoon. Tutustu tarkemmin oppaaseen tästä.

Digitaalinen hyvinvointi perheissä -hankkeessa on luotu tutkimukselliseen näyttöön perustuvaa tietopohjaa ja valtakunnallista mallia digitaalisen hyvinvoinnin kehittämiseksi perhesuhteissa ja eri elämänvaiheissa. Hanketta koordinoi Väestöliiton Väestöntutkimuslaitos ja se on toteutettu yhteistyössä Demos Helsinki ry:n ja Mediakasvatusseuran kanssa. Hanke on osa Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimussuunnitelmaa (TEAS), ja hankkeen rahoitus tulee Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnasta.

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Kumppanuusvanhemmuus-chat

Kumppanuusvanhemmuus on suunniteltua ja jaettua vanhemmuutta, jossa vähintään kaksi henkilöä ilman keskinäistä romanttista rakkaussuhdetta...

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...