Siirry sisältöön

Raskaana ja työssä

12.08.2020 klo 09:19 - Kirjoittanut Työ ja perhe , Väestöliitto
Työntekijää ei saa irtisanoa raskauden perusteella. Perhevapaalla olevan työntekijän työsopimus voidaan purkaa vain, jos työnantajan toiminta päättyy kokonaan.

Useimmat raskaana olevat pystyvät hyvin jatkamaan työntekoa ja he suoriutuvat työstä ja työtehtävistä ilman erityiskohtelua. Osa kokee olonsa jopa tavallista virkeämmäksi.

Väsymystä ja huimausta esiintyy erityisesti alku- ja loppuraskaudessa, pahoinvointia tai kuvotuksen tunnetta useimmiten raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Joskus alkuraskauden pahoinvointi voi vaatia täydellistä lepoa, joillakin tilanne vaatii sairaalahoitoa. Myös loppuraskauden aikaisten komplikaatioiden vaara voi tarkoittaa töistä pois jäämistä ja sairauslomalle siirtymistä ennen äitiysvapaan alkua.

Raskaana oleva voi työssään altistua kemiallisille aineille, säteilylle tai muille tekijöille, jotka saattavat vaarantaa äidin tai sikiön terveyden. Jos työnantaja ei kykene poistamaan vaaratekijää, työntekijä on pyrittävä siirtämään raskauden ajaksi muihin tehtäviin.

Jos työnantaja ei kykene poistamaan vaaratekijää, työntekijä on pyrittävä työturvallisuuslain (11 §) mukaisesti siirtämään raskauden ajaksi muihin tehtäviin. Työtehtävien kevennys edellyttää lääkärintodistuksen.

Työnantaja voi helpottaa raskaana olevan työskentelyä mahdollistamalla riittävästi lepotaukoja. Etätyöskentelyllä tai muilla joustoilla voidaan vähentää työstä ja työmatkoista aiheutuvaa kuormitusta raskausaikana.

Jos työtehtävien vaihto tai kevennys on välttämätöntä mutta ei mahdollista, raskaana olevalla työntekijällä on lain mukaan (työturvallisuuslaki  23 §) oikeus jäädä pois työstä.

Työturvallisuuslaki (48 §) velvoittaa työnantajaa järjestämään odottavalle ja myös imettävälle äidille sopivan lepotilan.

Työsopimuslain (7 luku 9 §) mukaan työntekijää ei saa irtisanoa raskauden perusteella. Vastaavasti perhevapaalla olevan työntekijän työsopimus voidaan purkaa vain, jos työnantajan toiminta päättyy kokonaan.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulman ajanvarauschat

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...

Perhepulma - ajanvarauschat vanhemmille

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...

Perhepulman ajanvarauschat

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Mietitkö...