Siirry sisältöön

Parisuhteen onnistumisen salaisuus? Leikkimieli, sanovat tutkijat.

16.06.2021 klo 10:23 - Kirjoittanut Vaaranen Heli , psykoterapeutti , Väestöliitto
Tutkimus aikuisten leikkisyydestä kertoo hulluttelun rikastuttavan parisuhdetta. Pelit ja leikit nostavat hymyn huulille ja onnelliset tunteet pintaan. Hulluttelu katkaisee yksitoikkoisuuden ja keventää arkea. Leikillisyys sujuvoittaa vuorovaikutusta, vähentää stressiä ja ehkäisee kahnauksia. Parisuhdetyytyväisyys kasvaa ja luottamus syvenee. Leikkisän parin suhde on kestävä.

Ilonpito yhdessä kannattelee parisuhteita

 

“Tekemämme kirjallisuuskatsaus ja tutkimuksemme osoittavat, että leikillisyys tukee useimpien parisuhteita” tutkija Kay Brauer sanoo. Yllätykset, hauskojen kokemusten muistelu ja uudet yhteiset elämykset lisäävät parien onnellisuutta ja suhteiden kestoa.  Parisuhteisiinsa tyytymättömillä esiintyy vähemmän keskinäistä hupailua.

Tutkimuksissa vahvistettiin ihmisten solmivan ja lujittavan sosiaalisia suhteitaan huumorin avulla. Leikillisyyden avulla yksilö erottuu muista ja esiintyy edukseen.

Ominaisuudella on lisäksi myönteisiä vaikutuksia mielenterveyteen, terveysvalintoihin ja aktiivisuuteen.

Leikillisyyttä on tutkittu myös evoluution kannalta. Se on ihmisten välistä viestintää, joka helpottaa parinvalintaa. Leikkisä henkilö ilmentää nuoruutta ja terveyttä. Ominaisuus luo ympärilleen luottamusta ja turvallisuuden tunnetta. Tutkijat uskovat huumorilla olevan vahvan roolin parien muodostumisessa.

 

Viisi vinkkiä iloisempaan arkeen

 

Miten arjen ilonpitoa voisi sitten ylläpitää tai kehittää? Alla joitakin vinkkejä pareille:

  1. Pitäkää komedia-ilta vaikka kerran viikossa. Hullunhauska elokuva pyörimään, pallealihakset ja nauruhermot koetukselle!
  2. Katselkaa stand-up komiikkaa yhdessä. Nauru pidentää ikää – ja virkistää parisuhdetta.
  3. Lukekaa toisillenne humoristisia sarjakuvia – klassikkoja ja uusia.
  4. Tehkää lautapelien pelaamisesta tapa. Voitte pelata kahden tai kavereiden kanssa. Pelatessa sattuu ja tapahtuu ja nauru on herkässä.
  5. Muistelkaa yhdessä hauskoja tapahtumia suhteenne varrelta. Joskus se paras nauru on nauru itsellenne!

 

Lähteet:

Brauer, Kay et.al. (16. March, 2021): Adult playfulness: An update on an understudied individual differences variable and its role in romantic life. Social and Personality Psychology Compass. Wiley Online Library. 

Foyer, R. et.al.(14. August, 2018): The Positive Relationships of Playfulness With Indicators of Health, Activity, and Physical Fitness. Personality and Social Psychology.

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Parisuhdeongelmat

Psykoterapeutti vastaa parisuhteen ja etäsuhteen ongelmiin

POIKAST I Rakkaus, seksi ja seurustelu

Mistä tietää onko valmis seurustelemaan? Entä miten löytää seurustelukumppani? Poikastissa keskustellaan ihastumisesta ja seurustelusta...

RYHMÄCHAT: Miten löytää parisuhdeaikaa lapsiperhearjessa

Lapsiperheen arki voi olla kiireistä, mutta kiireenkin keskellä on hyvä muistaa parisuhteen huomioiminen. Pienetkin teot ovat merkittäviä suhteen...