Siirry sisältöön

Parisuhteen onnistumisen salaisuus? Leikkimieli, sanovat tutkijat.

16.06.2021 klo 10:23 - Kirjoittanut Vaaranen Heli , psykoterapeutti , Väestöliitto
Tutkimus aikuisten leikkisyydestä kertoo hulluttelun rikastuttavan parisuhdetta. Pelit ja leikit nostavat hymyn huulille ja onnelliset tunteet pintaan. Hulluttelu katkaisee yksitoikkoisuuden ja keventää arkea. Leikillisyys sujuvoittaa vuorovaikutusta, vähentää stressiä ja ehkäisee kahnauksia. Parisuhdetyytyväisyys kasvaa ja luottamus syvenee. Leikkisän parin suhde on kestävä.

Ilonpito yhdessä kannattelee parisuhteita

 

“Tekemämme kirjallisuuskatsaus ja tutkimuksemme osoittavat, että leikillisyys tukee useimpien parisuhteita” tutkija Kay Brauer sanoo. Yllätykset, hauskojen kokemusten muistelu ja uudet yhteiset elämykset lisäävät parien onnellisuutta ja suhteiden kestoa.  Parisuhteisiinsa tyytymättömillä esiintyy vähemmän keskinäistä hupailua.

Tutkimuksissa vahvistettiin ihmisten solmivan ja lujittavan sosiaalisia suhteitaan huumorin avulla. Leikillisyyden avulla yksilö erottuu muista ja esiintyy edukseen.

Ominaisuudella on lisäksi myönteisiä vaikutuksia mielenterveyteen, terveysvalintoihin ja aktiivisuuteen.

Leikillisyyttä on tutkittu myös evoluution kannalta. Se on ihmisten välistä viestintää, joka helpottaa parinvalintaa. Leikkisä henkilö ilmentää nuoruutta ja terveyttä. Ominaisuus luo ympärilleen luottamusta ja turvallisuuden tunnetta. Tutkijat uskovat huumorilla olevan vahvan roolin parien muodostumisessa.

 

Viisi vinkkiä iloisempaan arkeen

 

Miten arjen ilonpitoa voisi sitten ylläpitää tai kehittää? Alla joitakin vinkkejä pareille:

  1. Pitäkää komedia-ilta vaikka kerran viikossa. Hullunhauska elokuva pyörimään, pallealihakset ja nauruhermot koetukselle!
  2. Katselkaa stand-up komiikkaa yhdessä. Nauru pidentää ikää – ja virkistää parisuhdetta.
  3. Lukekaa toisillenne humoristisia sarjakuvia – klassikkoja ja uusia.
  4. Tehkää lautapelien pelaamisesta tapa. Voitte pelata kahden tai kavereiden kanssa. Pelatessa sattuu ja tapahtuu ja nauru on herkässä.
  5. Muistelkaa yhdessä hauskoja tapahtumia suhteenne varrelta. Joskus se paras nauru on nauru itsellenne!

 

Lähteet:

Brauer, Kay et.al. (16. March, 2021): Adult playfulness: An update on an understudied individual differences variable and its role in romantic life. Social and Personality Psychology Compass. Wiley Online Library. 

Foyer, R. et.al.(14. August, 2018): The Positive Relationships of Playfulness With Indicators of Health, Activity, and Physical Fitness. Personality and Social Psychology.

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Keskustelutehtävä kumppanin kanssa: Perustetaanko perhe? Milloin?

Yksi vaikeimpia mielipiteenvaihtoja kumppanin kanssa on keskustelu, jonka aikana kummankin tulisi kertoa toiselle ajatuksensa perheellistymisestä....

Uusi parisuhdetyyppi: platoniset elämänkumppanit

Miksi pitäisi olla ostamatta unelma-asuntoa, hankkimatta lasta tai toteuttamatta maallemuuttoa vain siksi, että romanttista kumppania ei löydy?...

Vertaistarina - Ahdistaako seurustelu?

Jos olet aloittanut ensimmäisen kerran seurustelun tai vakavan tapailun, voi olla että voimakkaat tunteet hämmentävät sinua. Et tunnekaan...