Siirry sisältöön

Ole turvallinen aikuinen nuorelle

24.10.2018 klo 10:19 - Tuottanut Väestöliitto
Heterot, homot ja biseksuaalit; cis- ja transihmiset syntyvät ja kasvavat kaikenlaisissa perheissä. Ihmisen sukupuoli-identiteetti tai seksuaalinen suuntautuminen ei johdu vanhempien omasta kasvatustyylistä tai siitä, saako lapsi ja nuori tietoa moninaisuudesta, vai ei. Näillä asioilla on kuitenkin vaikutusta kasvavan nuoren mahdollisuuteen ymmärtää kuka hän on, hänen minäkuvaansa ja siihen, voiko hän olla oma itsensä.

Haluatko olla vanhempi, johon lapsesi tai nuoresi voi luottamuksellisesti kertoa sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvistä ajatuksistaan, ilman pelkoja? Voitko sinä olla turvallinen aikuinen nuorelle, jota jännittää ottaa näitä asioita puheeksi omassa kodissa? Tai aikuinen, joka omalla esimerkillä ja toiminnallasi vaikutat siihen, että ennakkoluuloja korjataan ja kiusaaminen ja vihapuhe vähenevät?

On hyvää kiinnittää huomiota siihen, miten kodissa puhutaan moninaisuudesta. Miten puheessa aikuiset viestivät lapseen tai nuoreen kohdistuvia oletuksia, odotuksia tai vaatimuksia liittyen sukupuoleen ja sen ilmaisuun; nykyisiin tai tuleviin tärkeisiin ihmissuhteisiin tai haaveisiin tulevaisuudesta? Miten puhutaan ihmisistä, jotka poikkeavat valtavirrasta? Puututaanko mahdolliseen vihapuheeseen, korjataanko erheellisiä ennakkoluuloja?

Ympäristössä, jossa tehdään paljon vahvasti normittavia oletuksia tai jossa sallitaan halveksivaa puhetta mistä tahansa erilaisuudesta, nousee kynnys ottamaan puheeksi oma mahdollinen erilaisuus. Moni miettii ulostuloa todella kauan epävarmuudesta siitä, miten vanhemmat reagoivat – jälkikäteen saattavat huomata, että aivan turhaan.

Riippumatta siitä, mitä aavistat tai tiedät lapsesi kokemuksesta omasta sukupuolestaan tai seksuaalisesta suuntautumisestaan, voit pyrkiä madaltamaan kynnys ottamaan moninaisuus puheeksi. Vaikka tietäisit, että seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä ei kuulu omaan perheesi, he ja heidän läheisensä ovat läsnä omassa ja lapsesi arjessa: työpaikalla, koulussa, harrastuksissa ja mediassa. Puhumalla moninaisuudesta kunnioittavasti, voit vaikuttaa siihen, miten lapsesi kokee ilmapiirin kotonaan – myös vaikka olisit hänen kanssaan joistakin asioista eri mieltä.

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Huolettaako lapsen kasvu ja kehitys? Self-help chat on tarkoitettu sinulle, joka mietit miten jaksaa erityistä tukea tarvitsevan lapsen kanssa, Jos...

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Haluatko keskustella parisuhteestasi? Mietitkö, miten vaalia parisuhdetta lapsiperhearjen keskellä? Onko yhteys kumppaniin kateissa? Väestöliiton...

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Rajoja ja rakkautta - koetteleeko lapsiperheen arki? Varaat chat-keskustelu Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo alkanut, eikä se näy...