Siirry sisältöön

Murrosiän kiukku ja kapina

02.01.2019 klo 14:01 - Tuottanut Väestöliitto
Nuoruusiän muutokset vaativat nuorelta voimavaroja. Energiaa tarvitaan irrottautumiseen kodin ja vanhempien vaikutuspiiristä itsenäiseksi, itsestään huolta pitäväksi yksilöksi.

Joillakin nuorilla kehitys tapahtuu tasaisesti ilman isompia kompasteluja tai yhteenottoja. Toiset taas rymistelevät rankasti rajoja ja mitätöivät kaiken, mihin vanhemmat ovat heitä ohjanneet. Vanhemmat ovat ymmällään ja huolissaan – miten asettaa nuorelle rajat, ettei hän uhmassaan aiheuta vahinkoa itselleen tai toisille.

Nuoren raivostumisen ja vihan kohtaaminen on raskasta ja haastavaa. Oma aikuisuus pitäisi säilyttää, vaikka nuori syyttää, mitätöi ja räyhää.

Aggression portailla nuorelle rakentuvat vähitellen itsenäistymiseen tarvittavat:

  • Itsetunto
  • Omat rajat
  • Sosiaaliset taidot
  • Tunnetaidot
  • Kyky sanoa: EI

Vanhemmat toivovat, että oma lapsi omaksuu nämä taidot ja ominaisuudet. Vaikeinta on, että murrosikäiselle käytetyimmät ”harjoitusvastustajat” ovat juuri ne omat vanhemmat.

Aikuiset ovat malleina

Aikuisen antama malli siitä, miten ilmaista kiukkua ja aggressiotunteita hyväksyttävällä tavalla, on kullan arvoinen. Nuori huomaa, että on mahdollista selviytyä hankalien tunteiden kanssa. On lupa olla vihainen. Minun tunteeni kuullaan ja ymmärretään, mutta niiden ilmaisulle asetetaan rajat.

Entä sitten, kun aikuisellakin alkaa ”keittää” eikä muistakaan pysyä aikuisena? Toimimme mallina nuorelle tässäkin tilanteessa; huutaen kuin hinaaja ”kuula punaisena”.

Tärkeää on myös se, miten asia selvitetään:

  • Onko aikuisella lupa ”mokata”?
  • Miten asia käsitellään jälkeenpäin?
  • Onko oman virheen myöntäminen ja anteeksi pyytäminen noloa vai todellinen aikuisuuden merkki?

Kirjoittajat: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tunnepuhuri - hengitys- ja mielikuvaharjoitus

Tämä tunnesäätelyharjoitus voi auttaa rauhoittamaan lasta tunnekuohun aikana. Kun lapsi hermostuu ja on tunnekuohun vallassa, lapsen vireystila...

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...