Siirry sisältöön

Miten työnantaja voi tukea työntekijää, jos lapsi on vammainen tai sairastuu vakavasti?

21.09.2018 klo 15:52 - Kirjoittanut Työ ja perhe , Väestöliitto
Mahdollisuus työn ja perheen yhteensovittamiseen on tärkeää pitkäaikaissairaan tai vammaisen lapsen vanhemmalle. Työpaikan asenteilla ja käytännöillä on suuri merkitys työntekijän jaksamiselle ja työkyvylle.

Työpaikan asenteilla ja käytännöillä on iso merkitys siinä, miten hyvin vanhempi voi huolehtia työstään, toimeentulostaan ja oman lapsensa hoidosta ja hoitojärjestelyistä.

Sivuiltamme löytyy tietoa

 • lainsäädännöstä
 • työntekijän oikeuksista ja velvollisuuksista lapsen sairastuessa vakavasti sekä
 • työnantajan keinoista tukea vanhemman työntekoa

Pitkäaikaissairaan tai vammaisen lapsen hoitamista ja käytännön asioiden järjestelemistä helpottavat vanhemman

 • liukuva ja/tai joustava työaika
 • muut työn aloitus- ja lopettamisajan joustot
 • lyhennetty päivittäinen tai viikoittainen työaika, osa-aikatyö
 • ilta-, yö- ja viikonloppuvuorojen vähentäminen tai tilapäinen keskeyttäminen (koskee yksittäistä työntekijää)
 • matkatyön rajoittaminen
 • tilapäinen kotona työskentely tai säännöllinen etätyömahdollisuus/mobiili työskentely
 • vuorotteluvapaa
 • mahdollisuus tilapäiseen palkattomaan vapaaseen.

Miten työnantaja voi tukea vakavasti sairastuneen lapsen vanhempaa?

Työnantaja voi tukea työntekijää vaativassa perhetilanteessa joustamalla työajoissa ja esimerkiksi sopimalla kohtuullisista työtavoitteista ja -määristä sekä rajoittamalla matkatyötä.

Työtehtäviä voidaan myös tilapäisesti keventää ja jakaa muiden työntekijöiden kanssa. Mahdollisuuksiensa mukaan työnantaja voi palkata lisätyövoimaa. Näin poissaolevan työntekijän työtehtävät eivät kuormita kohtuuttomasti muita työntekijöitä.

Joustavat työjärjestelyt auttavat vanhempaa keskittymään lapsensa hoitojärjestelyihin, jotka voivat vaatia lyhyitä tai pitkiäkin poissaoloja työpaikalta. Esimerkiksi lapsen tutkimukset ja sairaalajaksot saattavat edellyttää vanhemman läsnäoloa toisella paikkakunnalla.

Työnantaja voi tilapäisesti keventää vanhemman työtehtäviä ja jakaa niitä muiden työntekijöiden kanssa. Mahdollisuuksiensa mukaan työnantaja voi palkata lisätyövoimaa. Näin poissaolijan työtehtävät eivät kuormita kohtuuttomasti muita työntekijöitä.

Kotona puolestaan vanhempien välinen toimiva työnjako, kommunikaatio ja jaettu vastuu hoivasta helpottaa jaksamista arjessa.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Koronasta kuntoon – Löydä oma polkusi

Koronasta kuntoon – toipumisen polku tarjoaa sinulle tietoa koronan pitkittyneistä oireista, niistä toipumisesta ja kuntoutumisesta sekä tukee...

PCOS:n vertaistukichat 20.6.2023

Elätkö PCOS:n kanssa? Epäiletkö, että gynekologiset oireesi voisivat liittyä niihin? Tervetuloa mukaan PCOS:n vertaistukichattiin!

Vapaaehtoisena Koronasta kuntoon -hankkeessa

Tämä on materiaalipankki Koronasta kuntoon -hankkeen (2022 - 2024) vapaaehtoistehtävissä toimiville. Hankkeen vapaaehtoistehtäviä ovat muun...