Siirry sisältöön

Miten tunnistat henkisen väkivallan?

16.07.2019 klo 09:26 - Kirjoittanut Heli Vaaranen , Johtava asiantuntija, psykoterapeutti , Väestöliitto
Henkinen väkivalta on vakava ja tuhoisa väkivallan muoto, jonka tarkoitus on toisen ihmisen alistaminen ja hänen tunteillaan leikittely. Se on uhrille hyvin vahingollista, eikä sitä tule sietää. Onko sinun vaikea tunnistaa henkistä väkivaltaa muusta ilkeilystä ja riitaisuudesta? Alla tiivistys siitä, mitä henkinen väkivalta on.
  1. Tekijä kritisoi, manipuloi ja hallitsee uhrinsa tekemisiä. Uhri voi seurustelusuhteen alussa olla vaikuttunut, kun toinen on ”luja ja päättäväinen, määrätietoinen” mutta uhri huomaa pian oman päätöksentekokykynsä hiipuvan ja lopulta katoavan.
  2. Tekijän vihamieliset kommentit ja sanalliset hyökkäykset aiheuttavat häpeää ja syyllisyyttä. Tekijä tietää mihin iskeä ja käyttää uhrin henkilökohtaisia tietoja loukkaamiseen.
  3. Tekijä vähättelee ja halventaa uhriaan. Uhri ei saa olla tyytyväinen saavutuksistaan tai onnistumisista työssä tai opiskelussa.
  4. Tekijä nimittelee uhria alentavasti ja murentaa hänen itsetuntoaan väsymättä. Tekijä utelee uhrin perheasioita ja aikaisempia elämänkokemuksia käyttääkseen niitä nimittelyn perusteena.
  5. Riitatilanteessa tekijä pitkittää uhrin tuskaa kieltäytymällä antamasta lohtua tai koskettamasta. Tekijä saa mielihyvää toisen kärsimyksestä.
  6. Tekijä kostaa käsittämättömiä asioita, vaikkapa puhelun äidille tai hymyn kaupan kassalle.
  7. Tekijä kieltäytyy näkemästä toiminnassaan mitään väärää, vaan paremminkin kokee että hän yrittää auttaa ja ojentaa ”osaamatonta ja kömpelöä” uhria.
  8. Tekijä horjuttaa toisen itsetuntoa muuttamalla puheitaan koko ajan niin että uhri ei tiedä mikä on totta ja mikä keksittyä. Tekijä valehtelee paljon, eikä koskaan myönnä sitä. Uhri alkaa epäillä itseään ja omaa järkeään.
  9. Tekijä käyttää valtaa kieltäytymällä keskustelemasta ja sopimasta asioita. Tekijä ei myönnä, että hänen toimintansa on ongelmallista.
  10. Tekijä estää uhrin läheiset suhteet ystäviin ja sukuun.

Useiden henkisen väkivallan uhrien on hyvin vaikea poistua tilanteesta, sillä heitä on jo pitkään painostettu uskomaan, että he eivät selviydy yksin. Moni uhri myös jää koukkuun ”hyviin hetkiin” joita parilla aina välillä on – anteeksipyyntöjä, helliä hetkiä, unelmia yhteisestä tulevaisuudesta. Hyvien hetkien aikana uhri puolestaan ’pääsee niskan päälle’ ja kokee mielihyvää. Uhri uskoo sen hetken ajan, että kaikki muuttuu, onhan hän yrittänyt niin kauan ja niin kovasti.

Helpotus jää kuitenkin hyvin lyhytaikaiseksi, sillä henkisen väkivallan kierre alkaa pian uudelleen. Se ei johdu uhrista, vaan siitä, että tekijä tyydyttää henkisellä väkivallalla omia hallinnan ja kontrollin tarpeitaan.

Uhrin tehtävä ei ole jäädä tukemaan väkivallantekijää. 

On tavallista, että kun uhri vapautuu suhteesta, tekijä löytää hyvin pian uuden uhrin hurmaavalla määrätietoisuudellaan.

 

  • Väkivaltainen henkilö tarvitsee psykoterapeuttista hoitoa, mutta hän ei mene hoitoon siksi että kumppani haluaa. Hän ei muuta käyttäytymistään siksi, että kumppani haluaa.
  • Jos olet välittömässä vaarassa, soita 112
  • Jos tarvitset apua jättääksesi henkisesti väkivaltaisen kumppanin, tai tarvitset neuvoja ja tukea, soita Nollalinja 080 005 005. Puhelu on maksuton, voit soittaa vuorokauden ympäri. Voit soittaa nimettömänä, eikä puhelinnumerosi näy tai tallennu kun soitat nollalinjalle. Puhelu ei näy puhelinlaskusi erittelyssä.

 

 

 

Aihealueet:  Parisuhde

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuorten ja nuorten aikuisten suhde-ja deittailuongelmien tuki Väestöliitosta

Ongelmia parisuhteessa? Entä deittailussa? Sinä alle 29-vuotias, Väestöliiton asiantuntija on tukenasi.

Nuorten ja nuorten aikuisten suhde-ja deittailuongelmien tuki Väestöliitosta

Ongelmia parisuhteessa? Entä deittailussa? Sinä alle 29-vuotias, Väestöliiton asiantuntija on tukenasi.

Häpeä ja rakkaus parisuhteessa

Häpeä syntyy, kun yhteys katkeaa: kun ihminen lähestyy toista, mutta toinen kääntää pään pois. Kun tätä tapahtuu merkittävissä...