Siirry sisältöön

Miksi sukuelimissä tuntuu tuntemuksia, vaikka ei haluaisi?

21.12.2023 klo 11:20 - Tuottanut Väestöliitto
Sukuelimissä voi tuntua reaktioita kuten turpoamista ja kostumista ilman seksuaalista halua tai miellyttävää kiihottuneisuuden tunnetta. Sukuelinten reaktioita kutsutaan kiihottumisreaktioiksi.

Kehossa voi tuntua monenlaisia fysiologisia reaktioita, jotka ovat toisinaan yhdenmukaisia mielen, arvojen ja kokemusten kanssa. Yhtä lailla on mahdollista, että kehossa tuntuu asioita omasta mielestä yllättävissä tilanteissa tai vastentahtoisesti. Penis voi erektoitua, jos näkee alastomuutta tai emätin kostua, kun bussin penkki tärisee liikkeessä.  Myös voimakkaat tunnereaktiot innostuksesta ahdistukseen voivat aiheuttaa reaktioita sukuelimissä.

Sukuelinten kiihottumisreaktioita voi tapahtua seksuaalisesti nautinnollisiin tilanteisiin ja mielikuviin liittyen, mutta myös silloin, kun tilanteesta, kosketuksesta tai mielikuvista ei nauti lainkaan. Englanniksi puhutaan ”kiihottumisen sopusoinnusta” (arousal concordance) tai ”kiihottumisen riitasoinnusta” (arousal nonconcordance). Käytännössä riitasoinnulla tarkoitetaan sitä, että sukuelimiin virtaa verta eli tapahtuu fysiologinen reaktio, mutta ihminen ei koe seksuaalista halua samanaikaisesti. Kiihottumisen riitasoinnulla voidaan viitata myös tilanteeseen, jossa ihminen kokee seksuaalista halua, mutta sukuelimissä ei tapahdu reaktioita. Etenkin vulvalliselle ihmiselle kiihottumisen riitasoinnun kokemus on hyvin tavallinen, mutta se on täysin mahdollinen myös penikselliselle ihmiselle. 

Kiihottumisreaktiot ovat yhteydessä aivojen toimintaan 

Niin vastentahtoiset kuin toivotut tuntemukset kuten paisuvaiskudoksen turpoaminen tai kostuminen sukuelimissä selittyvät muunmuassa sillä, että aivot tulkitsevat jonkin viestin seksuaaliseksi luonteeltaan. Viestillä voidaan viitata esimerkiksi mielikuviin, kuviin, tuoksuihin, kosketukseen tai sanoihin. Jos aivot tulkitsevat jonkin viestin kuten kosketuksen tai ajatuksen luonteeltaan seksiin liittyväksi, alkavat ne aktivoida hermostoa ja sukuelimissä tapahtuu reaktioita. Viestit kulkevat hermostossa nopeasti eivätkä jää odottamaan sitä, että ihminen tietoisesti harkitsee, pitääkö hän kosketuksesta tai ajatuksesta vai ei. Herrmosto voi toimia samaan tapaan samaan esimerkiksi tilanteissa, jotka olisivat nopeasti tulkittavissa vaaralliseksi, oli kyse todellisesta vaarasta tai ei. Saatamme huomata sydämen sykkivän, käsien hikoavan, hengityksen kiihtyvän tai kehon jähmettyvän. Kehonreaktiot, halusimme niitä tai emme, ovat tärkeitä selviytymisemme kannalta.  

Sukuelimissä voi tapahtua reaktioita myös voimakkaiden tunnekokemusten myötä. Esimerkiksi ahdistus saa adrenaliinin virtaamaan samaan tapaan kehossa kuin innostus. Tämän vaikutuksesta sydämensyke tihenee ja verenkierto voimistuu, mikä voi tuntua myös paisuvaiskudoksissa sukuelimissä. Tästä syystä voimakas ahdistuksen kokemus voi aiheuttaa esimerkiksi erektion.

Voiko vastentahtoisista kiihottumisreaktioista päästä eroon? 

Kehollisia reaktioita ei voi itse hallita. Kiihottumisreaktiot ovat luonnollisia, ja monesti tärkeitä vaikkakaan eivät välttämättömiä esimerkiksi seksitilanteissa. Kiihottumisreaktioihin kannattaa pyrkiä suhtautumaan armollisesti niin, että ne saavat tulla ja mennä. Niille ei tarvitse aina tehdä jotain. Jos esimerkiksi erektio on näkyvä, voit hakeutua omaan yksityiseen tilaan, ja odottaa, että se menee ohi itsekseen. Saatat kokea epämiellyttäviä tunteita ja häpeää, mutta on tärkeää olla omaa kehoa ja mieltä kohtaan myötätuntoinen, tunteita ja fyysisiä reaktioita ei voi hallita. Voit kuitenkin vaikuttaa siihen, miten niihin suhtaudut ja kuinka käyttäydyt. Mikäli kiihottumisreaktioihin liittyy voimakkaita hankalia tunteita, voit tulla juttelemaan niistä seksuaalineuvontachattiimme. Chatin löydät täältä.

Lähteet:

Teos: Come as you are (Emily Nagoski) 

Artikkeli: Groinal response in OCD. https://kimberleyquinlan-lmft.com/groinal-responses-in-ocd/

Artikkelin on tuottanut Nuorten Väestöliitto

 

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittaen koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalisuus-teemachat 13.5.2024

Miten gynekologinen sairaus ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Seksuaalisuus-teemachat 6.5.2024

Miten gynekologiset sairaudet ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...