Siirry sisältöön

Miksi kuukautiskiertoa kannattaa seurata?

11.06.2020 klo 14:19 - Kirjoittanut Anna Kivimäki , Projektikoordinaattori , Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry
Muutoksia kuukautiskierrossa? Epätyypillisiä oireita? Uusia oireita? Kuukautiskierron ja siihen liittyvien oireiden seuraamisesta on monia hyötyjä.

Kuukautiskierron seuranta on tärkeää monesta syystä. Kuukautiskiertoa seuraamalla voi esimerkiksi havaita kierrossa mahdollisesti ilmenevät muutokset. Kun epäilee itsellään gynekologista sairautta tai oireyhtymää, voi oireita seuraamalla saada vahvistusta epäilyksilleen. Tämä voi auttaa myös hoidon piiriin hakeutumisessa.

Terveydenhuollon ammattilaisen luona käyminen voidaan kokea jännittävänä ja epävarmuutta herättävänä. Kaikkien eri oireiden muistaminen voi olla hankalaa, mikäli niitä ei ole kirjannut selkeästi ylös. Kun kuukautiskiertoaan ja siihen liittyviä oireita seuraa säännöllisesti merkitsemällä oireet muistiin, voi lääkärikäynteihin mahdollisesti liittyvä epävarmuus vähentyä.

Kuukautiskiertoon voi liittyä jokaisella monenlaisia erilaisia oireita. Jotkut oireet ovat kuitenkin epätyypillisiä ja niihin on hyvä kiinnittää erityistä huomiota. Voit lukea lisää epätyypillisistä oireista sivun alareunasta löytyvästä linkistä. Erityisen tärkeää on epätyypillisten oireiden esiintymisen ja voimakkuuden seuraaminen, jotta oireiden syy voidaan selvittää mahdollisimman helposti terveydenhuollon ammattilaisen avulla.

Moona Oirepäiväkirja -mobiilisovellus

Kuukautiskiertoaan ja siihen liittyviä oireita voi seurata monella eri tavalla. Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry on kuitenkin kehittänyt seuraamiseen ilmaisen ja helppokäyttöisen työkalun, Moona Oirepäiväkirja -mobiilisovelluksen. Sovellus on ladattavissa sovelluskaupoista sekä iOS- että Android-laitteille.

Sovellukseen on valittu runsaasti erilaisia kuukautiskiertoon liittyviä oireita. Monet valituista oireista ovat aivan tavanomaisia eikä niiden esiintyminen tarkoita, että kuukautiskierrossa olisi mitään epätyypillistä. Sovellus soveltuu oireiden seurantaan jokaiselle, joka haluaa ymmärtää paremmin kuukautiskiertonsa vaikutusta kehoonsa ja mieleensä.

Sovellusta kehittäessä on huomioitu erityisesti gynekologisen sairauden ja/tai oireyhtymän kanssa elävät ja esimerkiksi endometrioosin, PCOS:n ja vulvodynian oireita on mahdollista seurata sovelluksen avulla. Sovellusta voi myös käyttää, vaikka sinulla ei olisi kuukautisia esimerkiksi hormonilääkityksen tai kohdunpoiston vuoksi.

Sovellukseen on sisällytetty tietoa kuukautisista, kuukautiskierrosta ja Korento ry:n edustamista gynekologisista sairauksista ja oireyhtymistä. Korento ry tarjoaa tietoa ja vertaistukea jokaiselle, joka epäilee itsellään endometrioosia, adenomyoosia, PCOS:ää ja/tai vulvodyniaa, tai jolla on diagnoosi. Kannustamme, että kukaan ei jäisi yksin oireidensa kanssa.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Koskettaako syöpä sinua tai läheistäsi? Tai mietityttääkö syöpään sairastumisen mahdollisuus sinua?

Tervetuloa keskustelemaan Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen sairaanhoitajan kanssa. Pohditaan yhdessä tilannettasi ja miten Syöpäyhdistys voisi...

Vertais- chat kilpirauhasen liikatoimintaa sairastaville 17.5. klo. 18- 19.30

Lämpimästi tervetuloa juttelemaan kilpirauhasen liikatoiminnasta. Tänään meillä on aiheena vaihtoehtoiset hoitomuodot. Voit tulla chattiin...

Sjögrenliitto reumahoitajan ryhmächat 17.5. klo 18

Tule mukaan keskustelemaan Sjögrenliiton ryhmächattiin, jossa reumahoitaja vastaa kysymyksiin ja voit keskustella toisten Sjögrenin syndroomaa...