
Matkatyö ja perhe-elämän arki
Työntekijä voi kärsiä aikaerorasituksen aiheuttamasta uupumuksesta. Tämä aiheuttaa kitkaa sekä töissä että kotona.
Toistuva matkatyö vähentää perheenjäsenten yhteistä aikaa ja kuorimittaa kotona olevaa vanhempaa.
Kaikilla vanhemmilla ei ole lähiverkostoa, joka voi joustavasti auttaa lasten hoitamisessa toisen vanhemman poissaolon aikana. Siksi matkatyötä tekevät vanhemmat kantavat suuren vastuun kodin ja perheen asioiden sujuvasta hoitamisesta ja hyvästä ennakoinnista.
Toisinaan molemmat vanhemmat tekevät matkatyötä, jolloin ulkopuolinen apu ja lähiverkoston tuki on käytännössä yleensä välttämätöntä.
Perheystävällinen työnantaja huolehtii mahdollisuuksiensa mukaan, että
• työntekijä voi ennalta varautua työmatkoihin ja järjestelyihin kotona ja työssä
• työmatkojen määrä ja pituus ovat kohtuullisia
• työmatkojen lähtö- ja paluuajat ovat kohtuullisia
• työmatkat eivät tapahdu työntekijän vapaa-aikana
Työnantaja voi myös tarjota etätyömahdollisuutta (1–3 päivää viikossa) työntekijälle, jonka puoliso tekee toistuvaa matkatyötä. Hänen toimenkuvaansa voidaan myös tilapäisesti muuttaa.
Työjärjestelyissä on hyvä ottaa huomioon, että työntekijän voi olla hankala lähteä yön yli kestäville työmatkoille, osallistua iltaisin tai viikonloppuisin tapahtuviin koulutus- tai muihin tilaisuuksiin, tehdä ylitöitä tai työskennellä kaikissa, esimerkiksi lasten hoitoaikoihin sopimattomissa työvuoroissa.
Ilman joustomahdollisuutta matkatyötä runsaasti tekevän henkilön puoliso voi joutua vaihtamaan työpaikkaa tai hän luopuu kokonaan omasta ansiotyöstään pikkulapsivaiheessa.
Työaikalain mukaan matka-aika ei pääsääntöisesti ole työaikaa, ellei työnantajan kanssa ole sovittu työsuorituksesta. Toimialakohtaisissa työehtosopimuksissa voi olla mainintoja matkatyöstä, kuten matkustukseen kuluvan ajan laskemisesta työajaksi.