Siirry sisältöön

Korona toi koulunkäynnin kotiin

19.03.2020 klo 07:26 - Tuottanut Väestöliitto
Yllättäen olemme tilanteessa, missä kaikki nuoret viettävät koulupäivänsä kotona itsenäisesti opiskellen. Miten se oikein tapahtuu? Mitä nyt pitää tehdä ja minne mennä? Epätietoisuus on vallitseva tunne niin nuorilla kuin aikuisillakin. Onnistuuko itsenäinen opiskelu, ja tuleeko kouluhommat tehdyksi? Miten tämän kaiken saisi mahdollisimman sujuvaksi niin, että mielenrauha säilyisi ja opinnotkin edistyisivät?

Rutiinit tuovat turvallisuuden tunnetta

Vaikka se monesti niin tylsältä kuulostaakin, rutiineista olisi hyvä pitää kiinni. Herää aamulla ajoissa, käy suihkussa, vaihda päivävaatteet, syö aamupala ja valmistaudu opiskeluun. Voit käväistä ulkona aivan, kuin koulumatkoillasikin teet. Tätä kautta herättelet kroppasi ohella myös mielesi tulevaan koulupäivään.

Vaikka välillä tuntuisi, että tehtävää on paljon, muista pitää opiskelussa myös taukoja. Niitä tulisi koulussakin välituntien muodossa. Muista, että lounastauko on samalla myös rentoutumista varten. Älä jatka koulutöitä ruokapöydässä, vaan juttele vaikka somessa kavereiden kanssa, ja jos kotona on muitakin etätyöntekijöitä, pitäkää yhteinen rupatteluhetki. Pahitteeksi ei olisi käväistä pihallakin saamassa hetki raitista ilmaa. Koulupäivän päättyessä laita kone kiinni. Yhtä tärkeää kuin työ on myös vapaa-aika. Muista, ettet ole nyt lomalla. Voit tehdä itsellesi aikataulun, jotta kaikki projektit ja muut tehtävät tulevat ajallaan tehdyksi. Näin vältyt loppuhetken paniikiltakin. Toisaalta välillä voi tuntua, ettei mitään tekemistä ole. Tämä tilanne on opettajillekin uusi. varmasti hekin hakevat sitä, minkä verran tehtävää voi kotiin antaa.

Yritä tehdä opiskelupaikastasi mahdollisimman viihtyisän ja rauhallisen oloinen paikka. Siisti ympäristö häiritsevistä tekijöistä, ja yritä saada olosi mukavaksi. Opiskelu on mukavampaa, jos paikka, jossa opiskelet, on miellyttävä. Jos kotona on monta ihmistä opiskelemassa, yrittäkää saada järjestettyä kaikille oma rauhallinen tila, josta käsin opiskelun voi hoitaa. Välillä voi sitten pitää yhteisiä taukoja.

Pyydä apua

Kaikki ovat tässä uuden edessä. Ei haittaa, jos et osaa käyttää kaikkia ohjelmia, tai jos sinulla ei ole omaa laitetta, jolla opiskella. Monista kouluista voi lainata itselleen opiskeluvälineen. Ota rohkeasti yhteyttä koulun kansliaan, ja tiedustele asiaa. Tämäkin asia aivan varmasti järjestyy.

Monet käyttävät esimerkiksi Teamsia ja muita etäopiskeluohjelmia nyt ensimmäistä kertaa. Silloin niitä ei voi myöskään heti osata käyttää. Muista kysyä rohkeasti apua. Opettajaan voit olla yhteydessä myös etäopiskelun aikana. He auttavat sinua koko etäopiskelun ajan parhaansa mukaan. Luokkakavereiden kanssa on myös kiva olla yhteydessä koulupäivän aikana, ja opiskella vaikka somen kautta yhdessä. Sitä kautta saa myös apua itse opiskeluun.

Samalla, kun sekä oppilaat, että opettajat vasta opettelevat, miten etäopiskelu ja etäopetus voidaan hoitaa, eivät eri ohjelmatkaan välttämättä kestä suurta kuormitusta. Välillä voi olla niin, että samaan aikaan lakkaavat toimimasta niin Wilma, Helmi, Office365 kuin Teamskin. Silloin voi ottaa pienen hengähdystauon. Jos ohjelmat eivät toimi, ei sille voi mitään. Opettajat aivan varmasti ymmärtävät tämän. Mitään noista ohjelmista on tuskin tehty kestämään tällaista kuormitusta, mihin ne nyt yllättäen ovat joutuneet. Vika ei ole sinussa

Muista myös sosiaaliset kontaktit

Etäopiskelu voi tuntua välillä kovin yksinäiseltä. Sosiaaliset kontaktit ovat koulun sulkemisen ja harrastusten loppumisen myötä kutistuneet minimiin. Muista kuitenkin, että yksin et joudu tätä tekemään. Tukenasi ovat opettajat, koulukaverit sekä perhe.

On tärkeää pitää edelleen yhteyttä myös ystäviin. Vaikket välttämättä voi heitä mennä tapaamaan, voitte nähdä FaceTimessa ja olla yhteydessä jopa enemmän, kuin normaalina koulupäivänä. Muistakaa myös jutella muusta kuin koronasta ja koulusta. Miettikää yhdessä iloisia asioita ja naurakaa hauskoille jutuille. Voitte suunnitella vaikka jotakin kivaa tekemistä ensi kesälle.

Heitä turha stressi romukoppaan

Nyt olemme tilanteessa, joka on kaikille uusi. Älä huolehdi ja stressaa liikaa. Asiat kyllä järjestyvät, ja vaikka kaikki tuntuisi sekavalta, niin varmasti ne järkiintyvät ja jäsentyvät tässä pikkuhiljaa. Etäopiskelu on erikoinen vaihe, ja tulet varmasti monta kertaa elämässäsi muistelemaan tätä. Kaikki vasta opettelevat, mitä tehdä. Samalla, kun itse olet ihmeessäsi uudesta tilanteesta, voivat aikuisetkin kotona stressata opiskelustasi, ja patistaa liikaakin koneen ääreen, vaikkei sillä hetkellä tekemistä olisikaan. Yrittäkää jutella kaikki yhdessä asioista, ja pitää välit kunnossa ja pilkettä silmäkulmassa. Se helpottaa kaikkien olemista. Muista, että teet sen, minkä pystyt, ja että sinä olet tärkeä. Pidä itsestäsi hyvää huolta, niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Jos haluat jutella jonkun kanssa, voit ottaa yhteyttä Väestöliiton nuorten palveluihin

www.hyvakysymys.fi/nuortenvaestoliitto

www.poikienpuhelin.fi

 

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Asiasanat: korona, koronavirus, korona-virus, corona, covid-19, covid19

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuori tarvitsee aikuisen tukea selvitäkseen

Nuoruuteen kuuluu monenlaiset irtiotot läheisistä aikuisista. Ilman läheistä aikuista nuoren on kuitenkin vaikeaa selvitä nuoruuden...

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...