Siirry sisältöön

Keho ja kehitys -Seksuaalikasvatuksen aihe

12.12.2018 klo 14:13 - Tuottanut Väestöliitto
Lapsi voi tutkia omaa kehoaan ja leikeissä pyrkiä tutkimaan myös toisten lasten kehoja. Lapsi voi olla utelias näkemään myös aikuisten alastomia kehoja kotona, saunassa, uimahallissa ja muissa paikoissa.

Mitä lapsi oppii ja opettelee, miten ilmentää omaa seksuaalisuuttaan juuri tällä alueella?

Lapsi opettelee vessa-asioita ja potalla käymistä. Pissaamiseen ja kakalla käyntiin liittyy monenlaisia tunteita, esimerkiksi helpotusta ja aikaansaamisen iloa. Tämä onkin erityisen herkkä vaihe lapsen kehityksessä, ja aikuisen tehtävä on vahvistaa lapsen käsitystä siitä, ettei pytyllä istumisessa sinänsä ole mitään rumaa tai hävettävää, vaikka sitä ei ole tapana tehdä muiden läsnä ollessa.

Lasta kannustetaan esittämään kysymyksiä ja hänelle pyritään antamaan selkeät, yksinkertaiset ja omaan kehitystasoon sopivat vastaukset kysymyksiin. Hänelle kerrotaan kehon osien eri tehtävistä, esimerkiksi siementehtaat (kivekset) ja vauvan koti (kohtu). Lapsi oppii, että tytöt ja pojat, naiset ja miehet ovat hiukan erilaisia ja samalla aivan yhtä hyviä. Myös tasa-arvosta ja ihmisten samanarvoisuudesta on hyvä puhua, jos lapsi luokittelee kavereitaan hyviin ja ei-niin-hyviin.

Alapesut ovat edelleen aikuisen vastuulla, suihkussa käydessä käytän “peili”-opetusta eli annan lapselle oman pesusienen ja pesen omaa kehoani ja ohjaan samalla häntä pesemään itseään samoista paikoista (käsivarret, kainalot, massu, jalat, pimpin vierestä, mutta ei pimpistä, sitä ei pestä saippualla..). (vanhemman vastaus)

Maailman terveysjärjestön WHO:n ohjeiden mukaan kokonaisvaltainen seksuaalikasvatus sisältää ikätasoisia tietoja, taitoja ja asenteita kahdeksasta eri aiheesta. Samat kahdeksan aihetta voidaan nähdä lapsen seksuaalisessa kehityksessä sekä siinä, miten lapsi ilmentää omaa seksuaalisuuttaan.

Mitä opetetaan aiheesta Keho ja kehitys?

Mitä eri asioita lapsi saattaa kysyä ja pohtia, mitä eri asioita lapselle voi lapsentasoisesti myös kertoa?

  • Oman kehon haltuunotto, kehoitsetunto, kehon tuntemus, kehonkuva.
  • Oman ja toisten kehojen kunnioittaminen.
  • Eri kehonosat ja niiden toiminnot.
  • Kehon ja myös sukupuolielinten esittely, halu saada keholle hyväksyntää.
  • Monenlaiset kehot, kehojen ja sukupuolten erot ja vertailu.
  • Ikään, ihonväriin, rakenteeseen ym. liittyvät erot.
  • Kehojen ja sukupuolten olemassaolo.
  • Sukupuolen hyväksyminen, arvostus, myönteinen sukupuoli-identiteetti.
  • Sukupuolten ja kehojen moninaisuus ja yhdenvertaisuus. Jonkun tai oma kokemus siitä, että tunteekin olevansa eri sukupuolta kuin kehonsa (Transsukupuolisuus).
  • Tutkimusleikit tiedon tarpeeseen ja uteliaisuuteen, lääkärileikit, alastonkuvien katselu ja piirtely.
  • Yksityisyys, vessassa käynnit, pissa-, kakka-, pierujutut.
  • Hygienia, pesemisen tavat ja tarpeellisuus.
  • Omien kehon, hygienian, läheisyyden ja hellyyden tarpeiden ilmaiseminen.

Yritetään tukea lapsen luonnollista uteliaisuutta ja suhtautumista asioihin. Saunotaan yhdessä, vaatteita ei vaihdeta toiselta piilossa, ja vessassaankin saa tulla yhdessä vanhemman kanssa jos haluaa samaan aikaan potalle. Puhutaan vessa-asioista ja mistä mikäkin tulee ja miksi.(vanhemman vastaus)

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Katso myös:

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma-chat alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten vanhemmille ja lasta odottaville

Perhepulma-chat on tarkoitettu lasta odottaville ja alle 18-vuotiaiden vanhemmille, jotka kaipaavat tukea vanhemmuuden, parisuhteen tai...

Perhepulma-chat alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten vanhemmille ja lasta odottaville

Perhepulma-chat on tarkoitettu lasta odottaville ja alle 18-vuotiaiden vanhemmille, jotka kaipaavat tukea vanhemmuuden, parisuhteen tai...

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...