Siirry sisältöön

Hae apua ajoissa parisuhteellesi

04.08.2020 klo 12:39 - Tuottanut Parisuhdekeskus Kataja ry
Parhaimmillaan parisuhde vahvistaa suhteen osapuolten hyvinvointia. Toisinaan suhteessa oleminen on haastavaa. Hiljaisia tai riitaisia ja viileitä kausia on ajoittain kaikissa parisuhteissa. Vaikeat hetket eivät automaattisesti tarkoita parisuhdekriisiä, mutta vaikeuksiin kannattaa hakea apua ajoissa.

Vanhempien hyvinvointi ja siihen liittyvät tekijät, kuten parisuhde, vaikuttavat myös lasten ja nuorten elämään. Jos perheen elämä on tiukoilla joko psyykkisesti, fyysisesti tai taloudellisesti, vuorovaikutuksen haasteet ja ristiriidat perheessä kuormittavat lasten tilannetta edelleen.

Mistä kriisin tunnistaa?

Kriisejä on erilaisia; ne voivat olla henkilökohtaisia, suhteen sisäisiä tai suhteen ulkopuolisia. Kriisin tunnusmerkkeinä voidaan pitää toivottomuuden kokemusta, ahdistusta ja sitä, että kyseinen asia ikään kuin täyttää mielen kokonaan. Välillä kriisin tunnistaa vasta ajan kuluessa.

Mitä hyötyä ammattiavusta on?

Ammattiapu mahdollistaa epäselvän vyyhden purkamisen. Toisinaan ei ole helppo tunnistaa oman henkisen pahoinvointinsa syytä. Elämä vain tuntuu raskaalta, voimavarat ovat koetuksella ja ahdistaa. Lisäksi voi esiintyä unettomuutta tai jatkuvaa ala-vireisyyttä.

Ihminen saattaa kantaa mukanaan jotain, – joskus jo omasta lapsuudestaan lähtien, mikä tulee taakaksi omaan parisuhteeseen. On tärkeää tunnistaa, miten parisuhteessa vaikuttavat lapsuuskodin tapahtumat tai sukulaisten läsnäolo tai tuen puuttuminen. Usein odotamme tiedostamattamme kumppanilta sellaista, mitä vaille olemme jääneet jo lapsuudessa.

Mistä apua?

Parisuhdekeskus Kataja ry: n luennot, kurssit, puhelinpalvelu ja chat-palvelu auttavat parisuhdekysymyksissä. Mikäli suhteesi on kriisissä, on parasta hakea tukea terapiasta tai solmuneuvonnasta.

www.parisuhdekeskus.fi

Solmuja parisuhteessa -neuvojat: www.parisuhdekeskus.fi/palvelukartta/solmuneuvojat

Terapeutteja: www.minduu.fi

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Parisuhdeongelmat

Psykoterapeutti vastaa parisuhteen ja etäsuhteen ongelmiin

POIKAST I Rakkaus, seksi ja seurustelu

Mistä tietää onko valmis seurustelemaan? Entä miten löytää seurustelukumppani? Poikastissa keskustellaan ihastumisesta ja seurustelusta...

RYHMÄCHAT: Miten löytää parisuhdeaikaa lapsiperhearjessa

Lapsiperheen arki voi olla kiireistä, mutta kiireenkin keskellä on hyvä muistaa parisuhteen huomioiminen. Pienetkin teot ovat merkittäviä suhteen...