Siirry sisältöön

Esimerkki elävästä elämästä: Tilapäinen hoitovapaa voi olla tärkeä lähiomaiselle

16.11.2020 klo 14:53 - Kirjoittanut Työ ja perhe , Väestöliitto
Mahdollisuus käyttää tilapäistä hoitovapaata työsopimuslain mukaisesti voi olla tärkeää esimerkiksi iäkästä omaistaan hoitavalle. Peruste on tässä tapauksessa: poissaolo pakottavasta perhesyystä.

Sosiaali- ja terveysalan organisaatiossa työskentelevä sairaanhoitaja oli hoivavastuussa myös iäkkäästä äidistään. Omaishoitajana hän oli huolestunut  omasta kuormittavast tilanteestaan: äiti oli palaamassa ensimmäistä kertaa kotiin pitkältä sairaalajaksolta. Äidin asioiden järjestelemiseksi oli tarve saada ylimääräistä vapaata työstä.

Työntekijä itse ei tiennyt mahdollisuudestaan palkattomaan vapaaseen. Onneksi hänen esihenkilönsä otti selvää eri vaihtoehdoista. Hän suhtautui alun perinkin myönteisesti siihen, että työntekijä saa lähiomaisensa asioita sujuvasti edistettyä.

Esihenkilö tarjosi työntekijälle mahdollisuutta käyttää tilapäistä hoitovapaata työsopimuslaki 4 luku 7a §  mukaisesti. Tilapäisen vapaan ajaksi hänen tehtäviään hoitamaan palkattiin sijainen. Työntekijälle ratkaisu oli erittäin hyvä. Hän oli palkattomalla vapaalla kaksi viikkoa ja palasi sen jälkeen takaisin töihin. Hän sai vapaansa aikana lähiomaisen asiat sillä erää järjestykseen, eivätkä keskeneräiset järjestelyt kuormittaneet sen jälkeen henkisesti työssä.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Toimintaa yhden vanhemman perheille

Pienperheyhdistys järjestää toimintaa perheille, joiden arkea on luotsaamassa yksi aikuinen. Mukaan voit tulla niin yksin- kuin yhteishuoltajana.

Pärjätään töissä ryhmächatin vertaisohjaajakoulutus

Pärjätään töissä -ryhmächatin vertaisohjaajakoulutus on tarkoitettu Neuroliiton kohderyhmään kuuluville. Ohjaajakoulutuksen käyneillä on...

UUSI SUUNTA I Voiko virheistä oppii?

Poikien Puhelimen taloustaitoihin keskittyvän animaatiosarjan viimeisessä osassa selviää, millaisen suunnan Tony ottaa raha-asioidensa suhteen....