Siirry sisältöön

Esimerkki elävästä elämästä: Erityislapsen vanhempi ja työkavereiden kateus

16.11.2020 klo 15:05 - Kirjoittanut Työ ja perhe , Väestöliitto
Joskus työyhteisön suhtautuminen perhetilanteeseen ei valitettavasti ole ymmärtävää ja kannustavaa. Tässä elävän elämän esimerkissä työkavereiden kateus erityislapsen vanhemman saamille työajan joustoille johti sovittujen käytäntöjen purkamiseen mutta myös työntekjän irtisanoutumiseen. Hän vaihtoi uuteen perheystävällisempään työpaikkaan.

Kouluikäisen erityislapsen vanhempi työskenteli sosiaali- ja terveysalan organisaatiossa, jossa hänellä oli parikymmentä työkaveria. Hän oli kertonut omasta tilanteestaan ja sopinut esihenkilönsä kanssa joistakin arkea helpottavista joustoista: Kolmivuorotyön sijaan hänelle järjestyi kaksivuorotyö. Lisäksi hän sai itse vaikuttaa työvuoroihinsa ja myös luvan hoitaa tarvittaessa erityislapsensa akuutteja asioita myös työaikana.

Työyhteisön muut jäsenet tulivat omaishoitajalle kateellisiksi tälle järjestyneistä ’eduista’. Kateus ilmeni käytäväpuheina ja asiasta valittamisena yhteiselle esihenkilölle.

Tilanteen rauhoittamiseksi esihenkilö alkoi vähitellen purkaa sovittuja joustoja. Työyhteisön paine ja joustojen heikkeneminen kuormitti omaishoitajaa niin paljon, että hän lopulta irtisanoutui kyseisestä organisaatiosta.

Tilanne eteni kuitenkin työntekijän kannalta hyvin: hän haki uuteen työpaikkaan ja pääsi työnantajalle, joka oli joustava ja perhemyönteinen. Uudessa työpaikassa haluttiin alusta alkaen tukea käytännön asioissa työntekijän perhetilannetta. Uuden työnantajan asenne oli hyvin perhemyönteinen.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Puhutaan rahasta osa 5: Miten ottaa raha-asioita puheeksi - Vinkkejä ja välineitä taloudenhallintaan

Videolla esitellään työvälineitä ammattilaiselle rahasta puhumisen ja talouden hallinnan ohjauksen tueksi. Välineitä voi ottaa myös omaan tai...

Puhutaan rahasta osa 4: Onko perheillä talousasioista riittävästi tietoa saatavilla?

Raha-asioista löytyy paljon tietoa. Joskus vaikea rahatilanne voi olla esteenä avun ja tiedon hakemiselle. Maksutonta apua on saatavilla. Voit olla...

Puhutaan rahasta osa 3: Miten jatkuvassa niukkuudessa eläminen vaikuttaa selviytymiseen?

Vaikea taloudellinen tilanne vaatii tekemään valintoja, joita ei haluaisi tehdä. Tilanne aiheuttaa usein stressiä, mutta toisaalta perheet ovat...