Siirry sisältöön

Eri ajatus perheen lapsiluvusta?

16.07.2020 klo 12:04 - Kirjoittanut Minna Jaakkola , Pari- ja perhesuhteiden asiantuntija , Väestöliitto
Lähtökohtaisesti parisuhteen onnellisuuteen vaikuttaa hyvin vahvasti se, että parilla on saman suuntaisia haaveita tulevaisuudelle. Toiveet perheen lapsiluvusta voivat kuitenkin olla erilaisia ja aiheuttaa näin pettymyksiä ja riitaa. Voi olla, että parilla on ollut alun perin tietty ajatus lasten lukumäärästä, mutta monet asiat voivat muuttaa suunnitelmaa. Kumppani voi myös mukautua puolison ajatukseen lapsiluvusta ja kuitenkin salaa toivoa sen muuttuvan. Joskus toista tai kolmatta lasta ei kuulu, parisuhteeseen tulee haasteita tai vauvavuoden väsymys yllättää.

Jos kumppani ei halua ollenkaan lapsia ja itse haluaa, täytyy vakavasti miettiä, onko valmis luopumaan omasta haaveestaan. Silloin kun kumppani ilmaisee selkeästi omia tulevaisuudenhaaveita ei kannata olettaa tai toivoa, että hän haluaa muuttaa niitä jatkossa. Tässä artikkelissa käsitellään aihetta siitä näkökulmasta, että lapsilukuhaave on muuttunut tai muototunut erilaiseksi kumppaneiden kesken.

On suhteellisen tavallista, että juuri vauvavuosi voi muuttaa parin alkuperäisiä ajatuksia perheen lapsiluvusta – ainakin hetkellisesti. Kokemus raskausajasta, synnytyksestä ja vauvan ensikuukausista voivat olla vanhemmille kovin erilaiset ja silloin voi olla vaikeaa ymmärtää toisen näkökulmaa. Jos itselle vauva-aika on ollut ihanaa, mutta toinen kokeekin sen todella haasteelliseksi?

Myös vanhemmuuteen liittyvät tunteet voivat yllättää. Hankalista tunteista puhutaan usein vähemmän ääneen. Vanhemmuus ei aina tunnukaan siltä mitä on kuvitellut. Yhteys vauvaan ei välttämättä synny välittömästi ja tuoreet vanhemmat voivat kokea avuttomuutta ja epävarmuutta vauvan hoidossa. Vauva muuttaa elämänrytmin, kodin rutiinit ja parisuhteen dynamiikkaa radikaalisti. Tähän muutokseen tarvitsee usein totutteluaikaa. Tuoretta vanhempaa voi painaa myös huoli perheen taloudesta, omasta jaksamisesta tai esimerkiksi lapsen terveydestä.

Jos lapsien lukumäärästä tulee riitaa, olisi hyvä huomioida seuraavia asioita:

  1. Ajattele, että olette samalla puolella tässä asiassa, vaikka juuri nyt teillä on eri näkemys. Yritä ymmärtää toisen näkökulmaa ja todella kuunnella mitä hän sanoo. Usein taustalla on pelkoa ja epävarmuutta tulevasta ja on tärkeää, että kumppani kuulee nämä vaikeatkin ajatukset ja niille on tilaa tulla sanoitetuksi. Näitä ei useinkaan ole helppoa sanoa ääneen, varsinkin jos tietää tuottavansa kumppanille pettymyksen.
  2. Jos kumppanisi on ”muuttanut mieltään”, yritä olla syyllistämättä häntä asiasta vaan kuulla, mistä todella on kyse. Voitte käydä läpi tosiasiat ilman tulkintoja, eli sen missä mennään nyt tämän asian kanssa – jos toinen sanoo “ettei halua vielä toista lasta” toinen voi kuulla “ei koskaan”.
  3. Kokeile ajatusleikkiä, jossa samaistut kumppanisi ajatuksiin asiasta. Miltä tuntuisi, jos kumppanisi haluaisi paljon toista lasta ja sinusta ajatus tuntuisi tosi vaikealta (tai toisinpäin)? Tällä tavoin voit ehkä helpommin ymmärtää hänen näkökulmaansa?
  4. Kannattaa kiinnittää huomiota omaan ja kumppanin tyytyväisyyteen nykyisessä perhe-elämässä. Huomioitteko toistenne vahvuuksia vanhempina ja kumppaneina? Miten kotityöt ja vanhemmuus jakautuu teillä? Millä tavoin vahvistatte yhteyttä parisuhteessa ja arjessa? Yhteyden rakentaminen ja tasapuolisuus auttaa usein myös yhteisten tulevaisuuden haaveiden muodostumisessa.
  5. Anna aikaa. Ymmärrettävästi ikä voi aiheuttaa painetta nopeisiin päätöksiin, mutta silti pienikin tauko voi tehdä hyvää, jos aihe puhuttaa jatkuvasti. Muutama kuukausi tai puoli vuotta voi tuoda erilaisen perspektiivin teille molemmille. Samalla saatte tilaa rakentaa yhteyttä parisuhteessa ja keskittyä nauttimaan nykyisestä perhe-elämästä.

Syyt tilanteen syntymiselle ovat moninaisia. Riitaa aiheuttaessaan aihe on parisuhteessa todella kipeä ja haastava ja voi aiheuttaa pitkään jatkuvaa pahaa mieltä ja jopa katkeruutta. Omasta haaveesta luopuminen näin ison asian kohdalla olisi tarpeellista päästä käsittelemään kunnolla ja usein ulkopuolinen voi auttaa tässä parhaiten. Apua kannattaa ehdottomasti hakea, jos aiheeseen palataan toistuvasti eikä yhteistä suuntaa löydy.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...

Nuoren itsenäistyminen haastaa vanhemman muutokseen

Itsenäistyvä nuori haastaa myös vanhempaa itsenäistymään. Vanhemman tehtävä on sekä tukea nuorta hänen itsenäistymisessään että kantaa...