Siirry sisältöön

Epäterve mustasukkaisuus tuhoaa parisuhteen

18.01.2021 klo 15:24 - Kirjoittanut Minna Jaakkola , Pari- ja perhesuhteiden asiantuntija , Väestöliitto
70 prosenttia suomalaisista on kokenut, että puoliso on mustasukkainen ja jopa kolmannes on kokenut sen ongelmaksi. Mustasukkaisuus on yleinen syy parisuhdeongelmiin ja myös eroihin. Tutkimusten mukaan mustasukkaisuus on myös yleisempää uusissa parisuhteissa.  

Mustasukkaisuus on universaali ja yleisesti tunnistettu tunne, jota lähes kaikki kokee jollain tapaa –  erityisesti romanttisissa suhteissa. Silti mustasukkaisuus sotkeutuu myös helposti muihin tunteisiin, kuten epävarmuuteen tai avuttomuuteen. Mustasukkaisuus liitetään myös esimerkiksi huonoon itsetuntoon tai menettämisen pelkoon suhteessa kumppaniin. Näistä syistä mustasukkaisuutta myös hävetään, eikä siitä useinkaan puhuta kodin ulkopuolella. 

Parisuhteessa mustasukkaisuuden ei tule olla kuormittavaa kummallekaan osapuolelle. Kumppanin kanssa olisi hyvä voida puhua avoimesti mustasukkaisuuden tunteesta. Tervettä on myös, että itse tunnistaa tämän tunteen ja pystyy miettimään mistä se ehkä nousee. Joskus taustalla voi olla aiemmin pieleen menneitä ihmissuhteita tai huonoja kokemuksia. Tärkeää on myös sopia yhteisesti tämän parisuhteen luottamuksen säännöistä, joihin molemmat mielellään sitoutuu – nämä säännöt ovat pareille erilaisia.  

Mustasukkaisuudessa on kyse todellisesta tai kuvitellusta uhasta suhteelleLiiallisesta mustasukkaisuudesta kärsii suhteen molemmat osapuolet. Mustasukkainen on kuitenkin se, jonka tulisi tutkia tätä tunnetta itsessään. Mustasukkaisuuden kohteen on hyvä tiedostaa, että mustasukkaisuuden syy ei ole hänessä. Epäterve mustasukkaisuus ei myöskään parane omien tekemisten rajoittamisella, vaikka kumppani näin väittäisikin. On tärkeää huolehtia omista rajoistaan ja itselleen tärkeistä asioista, eikä muokata käytöstään kumppanin mustasukkaisuuden mukaan.  

Mustasukkainen voi pelätä kumppanin menettämistä ja uhkaa suhteelle, sillä hän kokee usein itsensä tilanteessa epävarmaksi ja oman asemansa heikoksiVaikeiden tunteiden kehä syventää mustasukkaisuuden kokemusta, eikä tosiasiat välttämättä auta korjaamaan voimakasta tunnekokemusta. Epäterveeseen mustasukkaisuuteen liittyykin usein voimakas reagointi ja tuhoava käytös. Tekijä voi jopa perustella lähisuhdeväkivaltaa kokemallaan mustasukkaisuudella.  

Hälytysmerkkejä epäterveestä mustasukkaisuudesta: 

  • Kumppani perustelee mustasukkaisuudella huonoa tai jopa väkivaltaista käytöstään 
  • Menemisten kontrollointi ja kyttääminen, esimerkiksi jatkuva viestittely tai sijainnin seuraaminen, kun olet käymässä jossain 
  • Epäilykset ja ”kuulustelut” koskien ihan tavallisia menoja 
  • Sukulaisten tai ystävien tapaamisen rajoittaminen eri tavoin 
  • Alat itse rajoittaa esimerkiksi harrastuksia tai tapaamisia kumppanin mustasukkaisuuden vuoksi 
  • Sukulaisten tai ystävien esille tuoma huoli kumppanisi mustasukkaisuudesta 

Jos olet mustasukkainen:  

  • myönnä, että olet mustasukkainen tavalla, joka ei ole hyväksi suhteellenne 
  • hyväksy että tilanteeseen tarvitaan muutos, jossa sinun tarvitsee olla itse aktiivinen 
  • hyväksy, ettet voi kontrolloida toista tai toisen käytöstä, vaan vain omaasi 
  • suostu tutkimaan omaa mustasukkaisuuttasi  
  • hyväksy, että tarvitsette luultavasti ammattilaisen apua asian ratkaisemiseen
  • etsi apua 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuorten ja nuorten aikuisten suhde-ja deittailuongelmien tuki Väestöliitosta

Ongelmia parisuhteessa? Entä deittailussa? Sinä alle 29-vuotias, Väestöliiton asiantuntija on tukenasi.

Häpeä ja rakkaus parisuhteessa

Häpeä syntyy, kun yhteys katkeaa: kun ihminen lähestyy toista, mutta toinen kääntää pään pois. Kun tätä tapahtuu merkittävissä...

Pitkäaikainen puoliso – se läheisin, mutta välillä niin ärsyttävä tyyppi!

Tuntuuko pitkä parisuhteesi enemmän rasittavan sinua kuin antavan voimaa? Puolisosi ei tunnu mielenkiintoiselta tyypiltä vaan lähinnä...