Siirry sisältöön

Mitä voi tehdä jos on tiukka esinahka?

Julkaistu 17.10.2018 - Väestöliitto
Esinahka on peniksen uloin osa, joka suojaa terskan eli peniksen pään. Se yhdistyy terskaan peniksen alapinnalla olevalla ihopoimulla, jota kutsutaan frenulumiksi. Osalla esinahka peittää terskan kokonaan, toisilla vain osittain tai ei ollenkaan.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Esinahassa on paljon hermopäätteitä, ja sen takia se on hyvin tuntoherkkä. Siksi monen mielestä sen koskettelu ja liikuttaminen tuntuu hyvältä. Toisaalta se on myös herkkä kivulle.

Syntyessä esinahka on kiinni terskassa eikä se liiku. Kasvaessa esinahka yleensä väljenee ja löystyy niin, että sitä pystyy liikuttamaan ja vetämään taaksepäin. Monella se voi edelleen kasvuvaiheessa olla ahdas tai kiinni terskassa.

Murrosiässä esinahan alle alkaa kerääntymään eritteitä ja kuolleita ihonsoluja, jota kutsutaan smegmaksi tai sissijuustoksi. Sitä tulee pestä päivittäin haalealla vedellä pois hajuhaittojen välttämiseksi. Tähän riittää, että esinahkaa vedetään taakse sen verran kuin pystyy.

Mikäli esinahka tuntuu tiukalta vielä teini-iässä, se ei ole vaarallista, kunhan siitä ei koidu vaivaa. Mahdollisia haittoja ovat tulehdukset esinahan alla tai kivut peniksen jäykistyessä, esimerkiksi runkatessa tai muissa seksitilanteissa, jolloin esinahan tulisi vetäytyä taakse terskan päältä. Yleensä esinahka kuitenkin ajan kanssa venyy, ja sitä voi kevyesti yrittää venytellä sormilla taaksepäin. Tähän voi auttaa terskan ja esinahan voitelu jollakin perusvoiteella. Esinahkaa ei kuitenkaan pidä venyttää väkisin niin, että se aiheuttaa kipua tai vaurioituu. Jos ahdas esinahka jumittuu terskan taakse niin, ettei sitä saa vedettyä takaisin, se voi vaikuttaa verenkiertoon ja aiheuttaa turvotusta, ja on syytä hakeutua lääkäriin.

Jos esinahan ahtaus aiheuttaa kipua tai muita vaivoja, voi varata aikaa lääkärille joka pystyy arvioimaan, pitääkö asialle tehdä jotain. Pienellä toimenpiteellä voi tarvittaessa poistaa osa esinahasta tai poistaa se kokonaan. Tätä toimenpidettä kutsutaan joskus pojan ympärileikkaukseksi.

SOITA!

Poikien Puhelin on avoinna arkisin kello 13-18 numerossa 0800 94884. Soitot ovat luottamuksellisia ja ilmaisia.

CHATTAA!

Chatimme on auki arkisin kello 13-15. Chat löytyy Poikien Puhelimen verkkosivulta.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Kipupotilaiden läheisten chat 31.7.2020

Jokainen meistä on keskeneräinen, mutta muihin vertailu ja kielteiset kokemukset voivat saada meidät syyttelemään itseämme enemmän, kuin on...

Epäasiallista rekrytointia - syrjintää perhetilanteen vuoksi

Työnantaja ei saa kysyä työnhakijalta hänen perhetilanteestaan. Perhetilanne ei saa myöskään vaikuttaa hakijan työnsaantiin. Selkeä...

Nyytin chat ti 8.9. klo 15 - 17: Miten eroon vitkuttelusta?

Haittaako ja hidastaako vitkuttelu sinun opintojasi? Tuntuuko, ettet saa aloitettua tehtävän tekemistä, vaikka tiedät että se on tärkeä ja se...