BETA Siirry sisältöön

Mitä siinä poikien murrosiässä oikein tapahtuu?

Julkaistu 06.08.2018 - Väestöliitto
Murrosiässä tapahtuu vaikka mitä! Hiki alkaa haista, iho rasvoittuu ja kasvua tapahtuu. Murrosiän alussa pojilla kivekset kasvavat. Kivekset alkavat tuottaa mieshormonia ja tämä saa sitten aikaan kaikenlaisia muutoksia kehossa ja mielessäkin.
Poikien Puhelin
Tuottanut Väestöliitto

Karvoitusta pukkaa, ensiksi häpykarvoitusta, myöhemmin rintakarvoitusta ja kainalokarvoitusta ja vihdoin myös naamakarvoitusta. Penis kasvaa murrosiän alettua muutaman vuoden aikana lopulliseen mittaansa. Siemensyöksyt alkavat. Osa saa niitä nukkuessaan ja siemensyöksyn voi saada myös itsetyydytyksen yhteydessä.

Pituuskasvussa pojille tulee usein kasvupyrähdys, jolloin pituutta voi tulla lyhyessä ajassa paljonkin. Ääni muuttuu ja madaltuu ja Aatamin omena kasvaa kurkussa. Lihasta ja voimaa tulee.

Murrosiässä on tyypillistä että myös mielessä tapahtuu muutoksia. Itse sitä ei ehkäpä niin huomaa, mutta muut voivat sen havaita. Ärtyneisyys ja se että vituttaa on yleistä murrosiässä. Kokoaikainen ja pitkään jatkuva vitutus ei kuitenkaan ole normaalia. Murrosikään kuuluu myös taantuma vaihe, kuten kaikkiin muihinkin suuriin kehityshankkeisiin. Murrosiän taantumassa voi käydä vähän hitaammalla, juttujen taso laskea, osaaminen ja tarkkuus voi olla vähän niin ja näin ja oleelliset hommat kuten hygieniasta huolehtiminen sakata. Ei kuitenkaan huolta, tämä taantuma menee ohitse ja hommat alkaa luistaa näiltä osin taas.

Murrosiässä uudet asiat alkavat kiinnostamaan ja elinpiiri laajenee ja näin voi kaveripiirikin laajentua. Tämähän tarkoittaa myös että murrosiässä voi tapahtua paljonkin. Murrosiän hormonituotanto saa aikaan sen että esimerkiksi seksi alkaa kiinnostamaan. Ei se vielä tarkoita sitä että heti olisi ryntäämässä sitä harrastamaan, mutta aihe alkaa pyöriä mielessä. Toisaalta hormonimyrskyt kehossa ja aivojen vaiheessa oleva kehitys aiheuttavat myös levottomuutta ja riskinottoa. Tämä selittää murrosikäisten tiiviimmän tötöilyn ja onnettomuuksia sattuu. Joten tarkkana mopojen kanssa. Usein levottomuus ja töppäily ja turhat riskit karsiutuvat tai ainakin harvenevat iän myötä. Toki jotkut ovat tötöilevämpää sorttia läpi elämänsä.

Keskimäärin pojilla murrosikä alkaa n. 11-vuoden iässä. 13-vuotiaana pojan kehossa siis tapahtuu samanaikaisesti monenlaista. Ei ihme että voi hämmentää ja vituttaa kun kaikenlaista tapahtuu ja itse ei kehitykseen oikein voi vaikuttaa. Ja kaiken tämän kehollisten muutosten ja myllerryksen keskellä sosiaaliset suhteet ja niiden koukerot ihmisten, joilla osalla itselläänkin on murrosikä menoillaan niin murrosikäisen elämässä saattaa sattua ja tapahtua.

Jos mitään murrosiän merkkejä ei ole näkyvillä ja ikää on mittarissa jo 16 vuotta, niin silloin kannattaa mennä käymään lääkärissä. Usein tämmöiset murrosiän myöhästymiset kyllä huomataan jo kouluterkkarin tai omien vanhempien toimesta. Lääkärissä asia pystytään hoitamaan.

Lähteet

https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/murrosian-kasvu-ja-kehitys/

https://www.terve.fi/artikkelit/murrosika

SOITA!

Poikien Puhelin on avoinna arkisin kello 13-18 numerossa 0800 94884. Soitot ovat luottamuksellisia ja ilmaisia.

CHATTAA!

Chatimme on auki arkisin kello 13-15. Chat löytyy Poikien Puhelimen verkkosivulta.

Oliko tästä sinulle apua?