BETA Siirry sisältöön

Mitä on tärkeintä tietää seksissä?

Julkaistu 08.06.2018 - Väestöliitto
Tietoa on maailma pullollaan, mutta mikä on oleellista tietoa, on nykyajan ihmiselle oleellinen kysymys. Sinä ja seksikumppanisi olette kaikista oleellisimmat. Seksissä oleellisin ja tärkein on hän tai he, jotka seksiä ovat harrastamassa.
Tuottanut Väestöliitto

Tärkeintä on tietää ja selvittää mistä itse nauttii, mikä itsestä tuntuu hyvältä ja kiihottavalta. Tämän ymmärtäminen ja itseensä tutustuminen on jo paljon. Joitakin asioita hiffaa nopeasti, kun toisia huomaa vasta ajan kanssa. Uusiin mieltymyksiin saattaa oppia koko elämän aikana. On myös hyvä muistaa, että kaikki eivät voi eivätkä tarvitse innostua kaikesta.

Jos seksissä on mukana myös muita, tulee selvittää mistä he nauttivat ja pitävät seksissä. Tämä onnistuu parhaiten kysymällä. Myös seksin aikana voi huomioida toisen käytöstä ja kehonkieltä ja päätellä siitä nauttiiko hän vai ei. Varmistuakseen asianlaidasta kannattaa kysäistä. Näin varmistutaan kummankin suostumuksesta siihen mitä seksissä tapahtuu.

Seksistä voi itseään sivistää vaikka minkälaisella tiedolla. Voi perehtyä ihmisen fysiologiaan ja anatomiaan tai vaikkapa seksuaalisuuden monimuotoiseen ja kiehtovaan maailmaan. Erilaiset mittaustulokset kiinnostavat monia, on sitten kyse elimen koosta tai seksin kestosta. Seksiasentoja on oikeastaan niin paljon vain kuin mihin mielikuvitukseltaan ja fyysisyydeltään taipuu. Seksitavoista ja asennoista löytyy myös tietoa, kuten myös eri kulttuureiden ja aikakausien suhtautumisesta ja vaikutuksesta seksiin.

Seksin ensyklopediaa selaileva tai kenttätyössä ryvettynyt tutkija saattaa myös törmätä asioihin, jotka ajatuksena tuntuvat kiinnostavilta ja kiihottavilta. Voi kuitenkin olla että innostus jää vain ajatuksen tasolle ja sitä ei halua toteuttaa. Tämä on täysin normaalia. Ihmisellä on kyky fantasioida ja ajatella asioita, mutta välttämättä niiden toteutuminen ei olisikaan mieluisa kokemus. Eli välttämättä kaikkia löydöksiään ei tarvitse viedä käytännön sovellutuksiksi.

Oikeastaan se mikä kenellekin on tärkein tieto seksin ihmeellisessä maailmassa, vaihtelee suuresti. Toiselle tieto fysiologisista tapahtumista seksin aikana parantaa hänen seksiään kun taas toisella tieto seksuaalisuuden monimuotoisuudesta ja aikakauden ja kulttuurin vaikutuksesta auttaa itsensä hyväksymiseen ja seksistä nauttimiseen. Nautintoon vaikuttaa myös turvallinen ilmapiiri ja kyky rentoutua. Siihen nähden on seksissä oleellista tietää myös raskauksien ja seksitautien ehkäisystä, ja siitä että touhuja saa halutessaan lopettaa milloin vain.

SOITA!

Poikien Puhelin on avoinna arkisin kello 13-18 numerossa 0800 94884. Soitot ovat luottamuksellisia ja ilmaisia.

CHATTAA!

Chatimme on auki arkisin kello 13-15. Chat löytyy Poikien Puhelimen verkkosivulta.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Trygghetsfostran och att förebygga sexuella övergrepp

Trygghetsfostran handlar om att förebygga negativa erfarenheter och lära barn om gränser. Hurudan slags beröring är okej, hur sätta gränser?...

Storken – eller hur kan vi tala om sex med lågstadiebarn?

Sex kan kännas utmanande att tala om med barn. Vilka ord ska man använda, hur ingående behöver man vara? Vad om de frågar om p-piller eller har...

Snippa och snopp – börja tala om kropp och sexualitet med barn

Barn är nyfikna på kroppen och hur allt fungerar. För att diskutera sexualitet behöver man hitta lämpliga ord för könsorganen, vilket här gås...