BETA Siirry sisältöön

Minkä ikäisenä voi alkaa panna?

Julkaistu 16.10.2018 - Väestöliitto
Panemisen jalon taidon harjoittelemiselle ei ole mitään tarkkaa ikärajaa. Kuten monessa muussakin asiassa se on yksilöstä kiinni, milloin siihen on valmis ja milloin se tuntuu ajankohtaiselta.
Poikien Puhelin
Tuottanut Väestöliitto

 

Seksin suhteen, muutama kohta on hyvä huomioida:

Kehollinen kehitys. Murrosiässä hormonit pistävät asioita tapahtumaan ikään kuin ennakkoon ohjelmoitu ajastin. Penis kasvaa, erektio onnistuu ja siemensyöksyt alkavat. Emätin muuttuu joustavammaksi ja kostuu kiihottuessa.

Panemisen pitää tuntua hyvältä ja mikäli se pelottaa, ei välttämättä ole vielä valmis. Se, että jännittää on luonnollista. Seksissä on tärkeää luottaa itseensä ja toiseen, että tekee juuri niitä asioita joita haluaakin tehdä.

Seksiin toisen kanssa tarvitaan aina suostumus, jonka voi selvittää yksinkertaisella kysymyksellä: haluatko seksiä? Paneminen keskeytetään tai lopetetaan, jos itsestä tai kumppanista tuntuu, ettei se olekaan enää hyvä idea. Epämukavuus tai kipu on hyvä syy lopettaa seksi.

Suojaikäraja on Suomessa 16, ja sen tarkoitus on suojata lapsia ja nuoria hyväksikäytöltä. Suojaikäraja ei kuitenkaan estä alle 16-vuotiaat harrastamasta seksiä keskenään, jos molemmat sitä haluavat, eikä siihen liity painostamista, hyväksikäyttöä tai pakottamista.

Keskimäärin pojat alkavat harrastamaan seksiä noin 17-vuotiaina ja tytöt vuotta aiemmin. Tämä on keksiarvo, joten osa alkaa hieman aikaisemmin ja osa myöhemmin. Ei kannata ottaa paineita, jokainen löytää oman polkunsa.

Jos jokin asia seksissä hämmentää tai on kokenut, että omia tai toisen rajoja on rikottu, sen kanssa ei kannata jäädä yksin. Voit soittaa Poikien Puhelimeen.

Lähteet

http://bit.ly/2uoLsCh
http://justwearit.fi/hyva-seksi/eka-kerta/

 

SOITA!

Poikien Puhelin on avoinna arkisin kello 13-18 numerossa 0800 94884. Soitot ovat luottamuksellisia ja ilmaisia.

CHATTAA!

Chatimme on auki arkisin kello 13-15. Chat löytyy Poikien Puhelimen verkkosivulta.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mun valinta

Mun valinta kampanjaviikkoa vietetään jälleen 23.-27.9.2019.

Miten raskaudenkeskeytys tehdään?

Raskaudenkeskeytys tehdään sairaalassa, johon saat lähetteen ja ohjauksen terveysaseman lääkäriltä tai yksityislääkäriltä.

Ihmisiä ja suhteita on erilaisia

Jokainen ihminen ja ihmissuhde on erilainen. On suhteita, jossa on useampi kuin kaksi ihmisistä, on suhteita joissa ei ole seksiä tai romantiikkaa. ...