BETA Siirry sisältöön

Miks pitää käydä koulua?

Julkaistu 08.06.2018 - Väestöliitto
Jokaisella lapsella on Suomessa lakiin perustuva oppivelvollisuus. Käytännössä tämä tarkoittaa peruskoulun suorittamista. Koulu aloitetaan yleensä sinä vuonna, kun lapsi täyttää 7 vuotta. Oppivelvollisuus päättyy, kun perusopetuksen oppimäärä on suoritettu tai viimeistään lukuvuoden lopussa samana vuonna, kun täyttää 17.
Poikien Puhelin
Tuottanut Väestöliitto

Pakollisen oppimäärän suorittaminen on yhteiskunnan velvoite siitä, että jokainen kansalainen saa tarvittavan perussivistyksen.

Koulutuksella on todettu olevan monia myönteisiä vaikutuksia liittyen kuvaan omasta itsestä ja tulevaisuudesta. Se antaa valmiuksia itsensä kehittämiseen ja vaikeampienkin asioiden oppimiseen ja ymmärtämiseen. Koulussa saa yleensä myös kavereita ja oppii tarvittavia sosiaalisia taitoja, kuten ryhmässä toimimista.

Koulutuksella on myös suora kytkös hyvinvointiin ja terveyteen. Tiedon saavuttaminen siitä, mikä on omalle terveydelle hyödyksi ja mikä haitallista on helpompaa, kun osaa itse etsiä tietoa ja ymmärtää lukemaansa. Opiskelu lisää kykyä itsenäiseen ajatteluun sekä kohtaamansa tiedon ymmärtämiseen ja kyseenalaistamiseen, joka on nykymittapuulla lähes välttämätöntä, kun internet on pullollaan monenlaista, usein ristiriitaistakin tietoa. Kyky itsenäiseen tiedon hankkimiseen on välttämätöntä.

Panostamalla koulunkäyntiin jo peruskoulussa saa hyvän ja tarvittavan pohjan uuden tiedon oppimiselle jatkossakin. Koulutus on työnantajallekin merkki siitä, että työntekijällä on tarvittavaa ammattitaitoa sekä kyky oppia uutta.

Suomalainen koulujärjestelmä on maailmalla erityisen arvostettu, mm. koska koulunkäynti on oppilaille ilmaista, joka luo kaikille tasa-arvoisen aseman käydä koulua. Tällä on positiivista vaikutusta ihmisten yleiseen hyvinvointiin ja yhteiskunnan vakauteen. Oppimisen kannalta on myös tärkeää, että kouluympäristö on turvallinen ja viihtyisä, ja että siellä huomioidaan oppilaiden moninaisuus ja eri tavat oppia.

Peruskoulu antaa siis pohjatiedot ja -taidot monille elämässä tarvittaville asioille. Tähän ei tietystikään useimmilla koulunkäynti pääty, vaan sieltä jatketaan vielä lukioihin tai ammattioppilaitoksiin, jotkut sen jälkeen korkeakouluihinkin. Tämä valinta pohjaa paljolti siihen minkälaista työtä elämässään haluaa tehdä, ja toisaalta minkälaista työtä on riittävästi tarjolla niin, että siihen on hyvät mahdollisuudet työllistyä. Monien perinteisten käsityöläisammattien työpaikkoja on kadonnut teknologian kehityksen myötä. Tulevaisuuden trendejä voi olla joskus vaikea ennustaa, mutta varmaa lienee se, ettei teknologian kehitys ole pysähtymässä. Tässä kohtaa kaikenlaiset erityistaidot tulevat entistä tärkeämmäksi, kun robotit hoitavat entistä enemmän automatisoitavissa olevia töitä. Tämäkin kysyy koulutusta, vieläpä juuri oikeanlaista sellaista.

SOITA!

Poikien Puhelin on avoinna arkisin kello 13-18 numerossa 0800 94884. Soitot ovat luottamuksellisia ja ilmaisia.

CHATTAA!

Chatimme on auki arkisin kello 13-15. Chat löytyy Poikien Puhelimen verkkosivulta.

Aihealueet:  Nuorten elämä

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Onks ok tuijottaa toisen persettä?

Lähtökohtaisesti toisten ihmisten tuijottamista kannattaa välttää, sillä se tuntuu kyyläämisen kohteelle helposti tunkeutuvalta ja...

Mitä on vulvodynia?

Vulvodyniaksi kutsutaan naistyypillisissä kehoissa esiintyvää kroonista, yli kolme kuukautta kestänyttä ulkosynnyttimien (emättimen ja...

Miksei alaikäisenä saa pelata rahapelejä?

Rahapelaaminen on aikuisille tarkoitettua toimintaa, mutta se on läsnä myös lasten ja nuorten elämässä. Monia nuoria rahapelit kiinnostavat, ja...