Siirry sisältöön
Hyväkysymys.fi tarjoaa tietoa ja tukea ikääntyneille.

Kehotunnekasvatuksen viikko isovanhemmille 19.-23.10.2020

Julkaistu 21.09.2020 - Tuottanut Väestöliitto
Maailma muuttuu, samoin kasvatus. Isovanhemmat, bonus-isovanhemmat, sekä varavaarit ja -mummit ovat perheille suuri apu. Väestöliitto tarjoaa isovanhemmille nykykasvatuksen päivitykset ja perusteet kehotunnekasvatuksessa. Seuraa tietoiskuja viikon ajan ja saat mainion tietopaketin!

 

Maanantai 19.10.20 Mummot ja vaarit Kehotunnekasvatuskurssille!

Tutustu pieneen Lasten kehotunnekasvatus -verkkokurssiin isovanhemmille. Tästä aukeavat nykykasvatuksen perusteet.

Nykyisin puhutaan yhä enemmän lapsen itsetunnon tukemisesta ja kehonkuvasta. Turvataidot ja avoin puhe kehon osista ovat tärkeä osa lasten oikeuksia. Lapsi hyötyy siitä, että vanhemmat, isovanhemmat ja päivähoito puhuvat samansuuntaisesti lapselle seksuaalisuudesta, tunteista ja kehosta.

Lasten kehotunnekasvatuskurssi isovanhemmille

 

Tiistai 20.10.20 Isovanhemman tuoreet turvataidot

Opetellaan ja lauletaan Turvataitolaulu

Miksi on tärkeätä suojella omaa kehoa? Kerro lapselle, että kehon kaikki osat ovat arvokkaita ja kaikille osille on nimi. Kukaan ei saa kohdella väärin lapsen kehoa. Isovanhempi on oikea henkilö kertomaan tästä!

Uimapukusääntö tarkoittaa, että kukaan ei saa koskea lapsen yksityisiin paikkoihin, kuten uimapuvun alle, ilman hyvää syytä ja lapsen lupaa. Mikään kosketus ei saa jättää kurjaa oloa eikä se saa olla salaisuus. Ja jos jokin tilanne tai kosketus tuntuu pelottavalta tai kurjalta, täytyy lapsen heti sanoa kovalla äänellä EI ja lähteä pois tilanteesta. Vanhaan kunnon Tuiki tuiki tähtönen -lauluun on nyt tehty uudet sanat. Opetelkaa tärkeät turvataidot laulun kanssa!

Tutustu: Turvataitolaulu lapsille

Vauvat kertovat, kunhan maltat kuunnella!

Vauvat kertovat paljon itsestään ja toiveistaan. Vauvoja ja heidän viestejään on tutkittu ja todettu, että vauvat pitävät erilaisista asioista. Toiset vauvat haluavat olla lähellä, toiset haluavat paljon toistoja ja rutiineja.

Usein aikuinen haluaa jutella vauvan kanssa silloin, kun hänelle sopii. Isovanhemman ja kaikkien aikuisten kannattaa oppia lukemaan ja kuuntelemaan mitä vauva itse viestittää toisille ihmisille. Vauva seurustelee mieluiten silloin, kun on itse virkeä.

Lyhyt video
:

 

Keskiviikko 21.10.20 Ihana itsetunto suojaa lastenlasta

Kehoitsetunto on ihmisen kehonkuva, käsitys omasta kropasta.

Miten hyvänä, sopivana, oikeanlaisena tai kelpaavana ihminen kokee kehonsa? Kehonkuva kehittyy hyväksi, kun lapsen kehoa kohdellaan hyvin ja siitä puhutaan arvostaen. Kehoitsetunto edistää myös mielen hyvinvointia. Läheisyys ja myönteinen kosketus tukevat kehoitsetuntoa. Silloin ihminen itsekin pitää kehostaan ja haluaa pitää siitä myös hyvää huolta.

Lyhyt video: Pienen lapsen kehoitsetunto 

Mitä pieni lapsi haluaa kertoa isovanhemmalle?

”Pidän sinusta ja olet minulle esikuva. Näytä mallia siitä, miten tulla noin upeaksi ja mahtavaksi!”

Lue juttu: Mummi ja vaari, olen vielä pieni.

 

Torstai 22.10.20 Sukupolvet yhteistyössä

Isovanhemmalle tietoa pähkinänkuoressa kehotunnekasvatuksesta.

Isovanhempi, sinä voit tukea monella tavalla lapsenlapsesi kehitystä. Voit olla lastesi rinnalla kasvatusyhteistyössä ja saada lapsenlapsesi tuntemaan itsensä kokonaan hyväksi. Lapsen keho on sellaisenaan arvokas ja hyvä.

Lapsen seksuaalisuus, oman kehon tunteet ja arvostus ovat herkkiä asioita.. Avaa keskustelu lapsenlapsesi vanhempien kanssa. Kysy, kuuntele ja kunnioita! Kysy miten he puhuvat ja ajattelevat Kehotunnekasvatuksesta.

Olkaa samoilla kasvatuslinjoilla. Lapsenlapsesi hyötyy siitä eniten.

Lyhyt video: Isovanhempi kehotunnekasvattajana

Väestöliiton Sukupolvien sopu -tukea isovanhemmuuteen

Toiminnon tavoitteena on isovanhempien ja vanhempien välisen sovun rakentaminen neuvonnan, mediatyön ja vertaistuen keinoin. Toiminnan avulla ennaltaehkäistään vuorovaikutusongelmia, ylläpidetään sukusopua ja avataan sukupolvien välille syntyneitä solmukohtia. Lue lisää toiminnastamme:

Artikkeli
: Sukupolvien sopu, tukea isovanhemmuuteen

 

Perjantai 23.10.2020 Lukemalla lapsenlapselle luottamus lisääntyy!

Isovanhempi, lue lapsenlapselle tärkeitä, kiehtovia kuvakirjoja lasten kehotunnekasvatuksen aiheista. Keho, tunteet ja hyvät tavat sekä lasten oikeudet tulevat lapselle tutuiksi jännittävän tarinan myötä. Herkät aiheet on puettu sopiviin sanoihin ja kauniisiin kuviin. Nämä ja monet muut kirjat löydät kirjastosta. Viihtykää yhdessä!

Löydä kehotunnekasvatuksen kuvakirjalista isovanhemmille

Kuunnelkaa myös lasten kanssa yhdessä luku Pipunan uudet ystävät. Se on ensimmäinen luku kirjasta Pipunan ikioma napa. Samalla opitte turvataitoja ja arvostamaan ja kuuntelemaan omaa kehotunnetta.

Kuuntele luku Pipunan uudet ystävät 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Kipu- ja seksuaalisuus- ajanvarauschat

Tule keskustelemaan seksuaalineuvojaopiskelijan kanssa mieltä askarruttavista asioista seksuaalisuuteen liittyen.

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 35-vuotiaille nuorille aikuisille ja pareille. Chatissa voit keskustella koulutetun...

Mitä ovat "touhutipat" eli esiliukaste?

Esiliukaste tunnetaan monesti nimellä ”touhutipat”. Kyseessä on nestemäinen aine, jota tulee peniksestä kiihottuessa.