Siirry sisältöön

Luontoseikkailut ihmissuhteiden tukena

Julkaistu 17.10.2022 - Tuottanut Aamos Kuntoutus- ja terapiapalvelut
Miten ammattilaiset voivat käyttää luontolähtöisiä menetelmiä läheisten ihmissuhteiden tukemisessa? Millaisia periaatteita kannattaa huomioida vertaistukiryhmien järjestämisessä? Millainen rooli isovanhemmalla voi olla lapsenlapsen kehityksen tukemisessa? Tässä materiaalissa kuvaamme Aamos Kuntoutus- ja terapiapalveluiden kehittämän luontolähtöisen työotteen teoreettisia lähtökohtia ja kuvailemme luontolähtöisiä aktiviteetteja, jotka soveltuvat sellaisenaan arkisessa työssä käytettäviksi. Materiaali on laadittu osana Isovanhemmat ja lapset metsään! -toimintaa, jonka tarkoituksena on lapsen ja tämän isovanhemman suhteen tukeminen luontolähtöisten menetelmien avulla. Toiminnan erityisenä kohderyhmänä ovat neurokirjon lapset isovanhempineen.

Työotettamme kuvaavat seuraavat avainsanat:

  • Systeeminen työote
  • Mentalisaatio
  • Luontolähtöisyys
  • Suhdeperustaisuus
  • Voimavarakeskeisyys
  • Dialogisuus
  • Neurokirjon henkilöiden tarpeet keskiössä

Kaikista listan avainsanoista on kirjoitettu viime aikoina paljon, eikä mikään työotteessamme ole itsessään täysin uutta tai mullistavaa. Kuitenkin se tapa, jolla nämä elementit on yhdistetty, on Aamos Kuntoutus- ja terapiapalveluiden työlle omaleimainen (ks. kuva 1).

Tämä materiaali on laadittu Isovanhemmat ja lapset metsään! -toiminnan puitteissa, joten esimerkit ja osa teoreettisesta tiedosta liittyvät sukupolvien välisiin suhteisiin ja isovanhemmuuteen ilmiönä. Työote on kuitenkin sovellettavissa mihin tahansa kahden tai useamman ihmisen välisiä suhteita tukevaan luontolähtöiseen työhön.

 

Isovanhemmat ja lapset metsään! -toiminnassa keskeisiä tekijöitä
Kuva 1. Luontolähtöinen, suhdetta tukeva työtapa

Tämän kurssin kuudesta eri osoista löydät lisätietoa kuvassa 1. esitellyistä ilmiöistä.

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Uusi vuosi on mahdollisuus uuteen työelämässä ja parisuhteessa!

Uuden vuoden lupaukset liittyvät usein omaan hyvinvointiin ja ne unohtuvat nopeasti. Voisiko sinun uudenvuoden lupauksesi ensi vuonna liittyä...

Tekeekö ylikuormittuneisuus tuhoa parisuhteessasi etkä sumupilvessäsi sitä edes huomaa?

Ylikuormittuneisuus vie huolestuttavan paljon tilaa parisuhteen ja perheen hyvinvoinnista. Tunnistatko itsesi tai läheisesi tästä tekstistä?

Uusperheiden StepApp-valmennukset® Keski-Uudellamaalla

Viiden viikon maksuton StepApp-valmennus® tarjoaa tietoa, tukea ja työkaluja uuspareille esimerkiksi bio- ja bonusvanhemmuuteen, uusparisuhteeseen...