Siirry sisältöön
Det krävs mod att lyfta fram känslor av sårbarhet. När ni känner till varandras djupaste rädslor och ömma punkter, kan ni stöda varandra bättre.

Smärtpunkter

Vi har alla våra ömma punkter. Dessa är beroende av vår personlighet, vad vi upplevt tidigare i livet och de besvikelser vi haft tidigare med vår partner. Minttus smärtpunkt är till exempel hennes känsla av att bli lämnad ensam och utanför. Sampos smärtpunkt är hans känsla av att han inte räcker till för Minttu.

I ett tryggt parförhållande kan man säga också svåra saker rakt ut till sin partner. Båda kan stöda och trösta varandra i sådant som är svårt. Det gör att det ömsesidiga förtroendet blir större. Om ett par inte lägger märke till varandras ömma punkter eller inte alls kan trösta varandra, hamnar de lätt i en negativ dialog och i en ond cirkel. Det händer lätt att man petar på varandras ömma punkter under gräl eller när man drar sig undan. När man träffar en öm punkt kan ens egen eller partnerns reaktion kännas överdimensionerad, häftig eller förvirrande. Då är man benägen att gå i försvarsposition: kräva, anfalla, förminska eller dra sig undan.

Oftast har smärtpunkterna anknytning till känslan att bli avvisad eller känslan av att vara övergiven.

Om vi avslöjar våra smärtpunkter kanske vi är rädda att det ger andra möjlighet att såra oss. Kanske är vi rädda för att andra ska förakta oss för denna sårbarhet. Problemet blir då att vår partner inte kan hjälpa oss med våra smärtpunkter om vi aldrig kan tala om dem. Det krävs mod att lyfta fram känslor av sårbarhet.

 

Uppgift

  1. Känner du igen någon utlösande faktor eller situation under gräl som får dig att dra dig undan och då känna dig speciellt sårbar eller på din vakt? T.ex. ”Min partner är försenad”.
  2. Vilka är de allra värsta tankarna som du kan tänka i en sådan stund? Vad är den värsta, mest katastrofala tanken om din partner, dig själv och ert förhållande? T.ex. ”Han/hon bryr sig inte”, ”Jag kommer att misslyckas med det här”, ”Vårt parförhållande klarar inte det här”.
  3. Välj från listan det ord som bäst beskriver dina mjukare känslor i en sådan situation.

Under ett gräl eller i en situation där vi drar oss undan varann känner jag mig

 

 

Ensam

Värdelös

Rädd

En känsla av Hopplöshet

Panikslagen

Otillräcklig

Skamfylld

Misslyckad

Isolerad

Betydelselös

Oönskad

 

 

Tillintetgjord

Hjälplös

Sårad

Skrämd

Övergiven

Sorgsen

Rådlös

Förvirrad

Besviken

Sårbar

Oroad

 

  1. Visar du den här känslan för din partner? Om inte, vilken känsla visar du vanligen för honom/henne? Visa och dela svaren med din partner.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Etäsuhde - jutelkaa näistä ennen yhteen muuttoa!

Väestöliiton etäsuhdekyselyssä 88% vastaajista haaveili yhteen muutosta. Tutkimus kertoo, että yhteen muutto on sekä etäsuhteen paras että...

Etäsuhdetesti nuorille aikuisille - voiko tämä kestää?

Etäsuhteet lisääntyvät koko ajan, sillä liikkuvuus lisääntyy ja yhä useampi ihastuminen tapahtuu netissä. Etäsuhde on tutkimusten mukaan...

Etäsuhde – miten luja tunneyhteys syntyy?

Etäsuhteet lisääntyvät koko ajan. Digitalisaatio on vahvistanut mahdollisuuksia solmia seurustelusuhteita yli pitkien etäisyyksien ja...