Siirry sisältöön

Tunteet

Tutustutaan tunteisiin yleisesti ja siihen mikä niiden tarkoitus on.

Tuottanut Nyyti ry
Moikka! Täällä foorumissa aiheena tunteet. Tutustutaan tunteisiin yleisesti ja siihen, mikä niiden tarkoitus on. Lukekaa elämäntaito-oppaasta jakso 10. Tunteet ja tehkää tehtävä 1. Erilaisia tunteita päivän aikana.

Tunteiden tehtävä on ohjata toimintaamme ja auttaa meitä tekemään valintoja. Kyky havaita ja tiedostaa omia tunteita on tunnetaitojen ja itsetuntemuksen perusta ja tämä kyky lisää hyvinvointia. Tunteiden säätelytaitoja voi opetella ja kehittää koko elämän ajan. Kun tunnistaa omat tunteensa, voi valita kuinka niiden perusteella toimii. Siksi kyky käsitellä ja hyväksyä tunteita lisää psyykkistä joustavuutta ja auttaa sietämään stressiä. 

Psykologi ja kognitiivinen psykoterapeutti Katja Myllyviita kiteyttää tunteiden merkityksen hienosti: ”Tunteita ei voi poistaa eikä synnyttää järkeilemällä. Viisaus edellyttää sekä tunnetta että järkeä, mutta viisaan mielen tila saavutetaan rauhoittumalla, pysähtymällä ja keskittymällä. Haluaisin ihmisten suhtautuvan tunteisiinsa viestien tuojina. Tällä tavalla ajatellen kaikki tunteet, myös epämiellyttävät tai ahdistavat, ovat yhtä tärkeitä eikä niitä kannata torjua. Tunteet eivät ole vaarallisia, päinvastoin. Kyky käsitellä tunteita auttaa meitä kohtelemaan itseämme myötätuntoisesti samalla tavoin kuin kohtelemme ystäviämme.”

Millaisia ajatuksia teille herää tästä? Onko teillä joitakin tunteita, joita pidätte ikävinä? Millaisia mukavia tunteita olette lähiaikoina tunteneet?

Kotitehtävässä pyydettiin listaamaan päivän aikana koettuja tunteita. Millaisia huomioita teitte tehtävää tehdessänne? Montako erilaista tunnetta listasitte?

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Kipupotilaiden läheisten chat 31.7.2020

Jokainen meistä on keskeneräinen, mutta muihin vertailu ja kielteiset kokemukset voivat saada meidät syyttelemään itseämme enemmän, kuin on...

Epäasiallista rekrytointia - syrjintää perhetilanteen vuoksi

Työnantaja ei saa kysyä työnhakijalta hänen perhetilanteestaan. Perhetilanne ei saa myöskään vaikuttaa hakijan työnsaantiin. Selkeä...

Nyytin chat ti 8.9. klo 15 - 17: Miten eroon vitkuttelusta?

Haittaako ja hidastaako vitkuttelu sinun opintojasi? Tuntuuko, ettet saa aloitettua tehtävän tekemistä, vaikka tiedät että se on tärkeä ja se...