Siirry sisältöön

Mista tunteet tulevat ja miksi ne ovat tärkeitä?

Jutellaan siitä, mitä tunteet ovat, mistä ne tulevat ja miksi. Lisäksi keskustelua tunnetaidoista.

Tuottanut Nyyti ry
Seuraavan viikon aikana tutustumme tunteisiin.
Tunteet ovat osa jokapäiväistä elämäämme. Milloin jokin asia kiukuttaa, milloin on kaihoisa olo, milloin tuntuu siltä, että voisi tikahtua omaan nauruunsa. Kaikilla tunteilla on paikkansa elämässämme. Myös niillä tunteilla, jotka monesti koemme ”huonoina”. Tunteet toimivat viestintuojina tärkeistä viesteistä, joita meidän on hyvä opetella kuuntelemaan. Unohda siis jaottelu hyviin ja huonoihin tunteisiin ja ota käyttöösi ajatus: kaikki tunteet ovat tärkeitä. Ilman tunteitasi et olisi sinä. On hyvä tunnistaa asioita, joista tunteet kumpuavat. Miksi kaverin vitsi tuntuikin pahalta? Miksi olen surullinen, kun muutan omaan asuntooni? Mitä oikeasti pelkään, kun jännitän puheiden pitämistä? Kuulostelemalla tunteidesi viestejä ymmärrät paremmin itseäsi.
Tunteet ja mieliala ovat eri asia
Tunteet ovat spontaaneja, lyhytkestoisia ja ohimeneviä reaktioita johonkin ulkoiseen tai sisäiseen ärsykkeeseen. Tunteet eroavat mielialasta siinä, että tunteet koetaan tässä ja nyt ja niillä on usein nimettävissä oleva kohde. Mieliala on pitkäkestoisempi olotila, jolla ei välttämättä ole selkeää kohdetta. Tunteilla on usein ”muisti”, monesti ne kumpuavat aikaisemmista kokemuksistamme mutta myös ajatuksistamme ja siitä miten tulkitsemme ajatuksemme. Esim. negatiiviset ajatukset itsestä nostattavat vaikeita tunteita, kuten syyllisyyttä, häpeää, surua ja kiukkua. Myös temperamentilla on vaikutusta siihen miten koemme ja ilmaisemme tunteita. Vaikka esimerkiksi uudet tilanteet jännittävät kaikkia ihmisiä, selittävät temperamenttierot sitä, miksi toinen ihminen tulkitsee jännittyneisyyden innostuneisuudeksi ja toinen ahdistavaksi.
Tunteilla on fysiologinen pohja
Tunteilla on fysiologinen pohja ja ne sijaitsevat koko kehossa. Olemme yksilöitä, mutta sama tunne saattaa tuntua kahdella ihmiselle samassa kohtaa kehoa. Ilo saattaa tuntua kuplintana sydämessä tai säteilevänä tunteena koko kehossa. Ahdistus voi olla toisella puristava tunne kurkussa ja toisella painona rintakehällä tai kipuna alavatsalla. Hankalan tunteen vallassa voi oloa helpottaa pohtimalla missä kohtaa kehoa tunne tuntuu tai pysähtyä miettimään syytä joka tunteen on aiheuttanut. Onko taustalla haitallinen ajatus tai oma tulkintamme jostakin tilanteesta? Kaikki tunteet ovat aitoja, oikeita tai sallittuja. Vaikeatkin tunteet ovat hyödyllisiä sillä ne mm. auttavat tunnistamaan muutoksen tarpeen, suojelevat vaaralta ja luovat valmiuksia keskeyttää epätyydyttävä toiminta ja organisoida se uudelleen.
Pohdittavaksi
  • Miltä sinusta useimmiten tuntuu?
  • Tunnistatko helposti tunteitasi?
  • oppaan tehtävät 2 ja 3 sivulta 84
Oppaasta löytyy lisää tietoa erilaisista tunteista (luku 5, alkaen sivu 74) https://www.nyyti.fi/wp/wp-content/uploads/2016/08/Ole-oman-elamasi-tahti.pdf      

Eilisessä chatissa juteltiin tunteiden tunnistamisesta ja hyväksymisestä. Varsinkin vaikeat tunteet kuten viha, kateus, syyllisyys ja häpeä ovat monille vaikea hyväksyä, eikä niitä ole aina helppo osoittaakaan.

Alla on tietoa tunteiden sääntelystä ja linkejä lisämateriaaliin Nyytin sivuilla.

Seuraavaksi saat vinkkejä tunteiden kohtaamiseen sekä niiden parempaan huomioimiseen arjessasi. Tämän lisäksi saat hyviä näkökulmia siihen, miten toimia kokiessasi voimakkaita tunteita. Lopuksi on listattu vielä niitä asioita, joita kannattaa välttää tunteiden käsittelyssä.

Mitä on hyvä muistaa tunteiden kohtaamisessa?

Tunteet voivat tulla yllättäen. Tunteen voi antaa tulla ja sen voi todeta. Vaikka paha olo ja ahdistus eivät häviäisikään, oma olo helpottuu. Tunnetta voi kuunnella – miten se vaikuttaa mielialaan ja ajatuksiin, ja miltä se tuntuu kehossa. Aina ei ole mahdollisuutta käsitellä tunnetta silloin, kun se tulee tai on tullut. Sen voi nostaa pintaan esimerkiksi joku uusi tilanne tai tapahtuma, toisen sanat, olemus, ele tai ääni. Tunnetta voi tarkastella silloin tai, jos se on mahdotonta, palata siihen myöhemmin. Koskaan ei ole liian myöhäistä käsitellä aiemmin kohtaamattomaksi jääneitä tunteita. Kiinnitä huomiota tunteisiin, joihin jäät jumiin. Mikä auttaa niistä irti pääsemisessä (esim. liikunta, ulkoilu, mukava tekeminen)? Kuuntele ja arvosta tunteitasi, jotka esim. suojaavat itseä.

Mitä on hyvä varoa tunteiden ilmaisussa ja käsittelyssä?

Älyllistäminen: Selitetään järjellä asia tai tapahtuma, joka on aiheuttanut tunteen. Kieltäminen: Estetään tunteenkokeminen. Tukahduttaminen: Kielletään jo syntyneen tunteen kokeminen. Tämä johtaa usein psykosomaattisiin oireisiin. Kritiikitön tunteiden ilmaiseminen: jonkinlainen kontrolli pitää olla, kaikkia tunteita ei voi näyttää joka tilanteessa. Pakeneminen: esimerkiksi riidan tiimellyksessä paikalta poistuminen saa kumppanissa aikaan hylkäämisen kokemuksen. Vahingoittava toiminta, kuten esimerkiksi esineiden heittely ja särkeminen, toisen lyöminen, yleensä tuhon tuottaminen.

Huomaa, että voit aina vaikuttaa siihen, minkä toimintatavan valitset tunteesi ilmaisuun. Muista, että kaikille tunteille on oma aikansa ja paikkansa. Ne ovat usein viestintuojia jostakin tärkeästä, ehkä elämässä huomiotta jääneistä asioista tai omasta henkilökohtaisesta kasvun paikasta. Joskus voi olla hyvä kasvattaa omaa ahdistuksensietokykykään ja tarkastella myös vaikeita tunteita normaaliin elämään kuuluvana ilmiönä. Ellei elämässä ole välillä hankalaa, ei myöskään pysty erottamaan, milloin on onnellinen. Kaikki tunteet ovat arvokkaita.

Keinoja tunteiden kohtaamiseen

Puhuminen

Tunteista puhuminen ja niiden jakaminen ovat tärkeitä keinoja tunteiden ilmaisemiselle. Mitä enemmän tunteistaan puhuu, sitä paremmaksi siinä tulee. Samalla tunteet tulevat myös itselle helpommin hyväksyttäviksi ja ymmärrettäviksi. Tunteiden jakamisessa luottamus on tärkeää, jotta voit paljastaa todelliset tunteesi kokonaan.

Kirjoittaminen

Kirjoittaminen on hyvä keino päästää voimakkaita tunteita ulos varsinkin silloin, kun et voi välittömästi puhua kenenkään kanssa. Kirjoittaminen voi auttaa rauhoittumaan ja jäsentelemään tunteisiin liittyviä kokemuksia. Säännöllisen tunnepäiväkirja pitäminen voi auttaa tunteiden käsittelyssä. Kirjoittamalla tunteistasi päivittäin muutaman viikon ajan voi auttaa huomaamaan toistuvia tekijöitä tunteiden taustalla.

Kehon kuunteleminen

Kehoaan kuuntelemalla pääsee usein hyvin selville siitä, mitä tuntee. Hyvin kiihtyneessä tilassa voi olla kuitenkin vaikeampi tunnistaa omia tunteita, jolloin keskittyminen omaan ulos- ja sisäänhengitykseen auttaa rauhoittumaan. Rauhoituttuasi voit kysyä itseltäsi: ”Mitä tunnen juuri nyt?” Keskity tämän jälkeen kuuntelemaan sitä paikkaa kehossa, jossa tunteesi sijaitsee. Tämän jälkeen kokeile, pystytkö nimeämään tunteesi.

Liikkuminen, piirtäminen ja musiikki

Tunteitaan voi käsitellä myös liikkumisen, piirtämisen tai musiikin avulla. Itselleen voi tehdä listan luottobiiseistä, joita kuuntelee aina surullisena, vihaisena tai iloisena. Musiikki herättää tunteita ja toisaalta auttaa myös niiden käsittelyssä. Tunteita vapauttava liikunta voi olla erilaista tunteesta riippuen – turhautumista voi helpottaa juoksulenkillä ja ahdistuneisuutta esimerkiksi venyttelyllä.

Aikalisä

Tunteen viritessä voit ottaa aikalisän, jolloin pysähdyt tunnistamaan tunteesi mutta et vielä reagoi. Jos mahdollista, siirry johonkin toiseen paikkaan tai tee jotakin ihan muuta, että saat itsesi rauhoittumaan. Kun tunteesi tasaantuvat, odota ja mieti tilannetta. Mitä tapahtui? Miksi tunnen kuin tunnen? Mitä vaihtoehtoja on toimia? Mikä olisi niistä paras vaihtoehto? Miten ilmaisisin itseäni parhaiten? Tämän jälkeen toimi valitsemallasi tavalla. Aikalisän pitäminen auttaa saamaan tilaa tunteiden ja toiminnan väliin.

Mielikuvaharjoittelu

Mielikuvaharjoittelua voit käyttää apuna hankalia tunteita aiheuttavan tilanteen kohtaamiseen.  Kuvittele mielessäsi ensin, miten hyvältä sinusta tuntuu onnistuttuasi tuossa vaikeassa tilanteessa. Käy sitten läpi erilaiset mahdolliset toimintatavat tilanteessa, ja valitse niistä paras. Kuvittele mielessäsi selkeästi, mitä teet ja miten toimit. Luo sitten itsestäsi mielikuva tuossa tilanteessa itsevarmana, luottavaisena ja rauhallisena.

Lue lisää tunteista, kuten vihasta, syyllisyydestä ja häpeästä https://www.nyyti.fi/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/tunteilla-on-viesti/.

POHDITTAVAKSI

·      Mieti millaisia keinoja käytät vihan (kiukku, turhautuminen, ärtyminen, raivostuminen) purkamiseen? Ovatko ne rakentavia? Jos ei, voisitko käyttää jotain muuta keinoa vihan tunteiden purkamiseen?

 

Käyttäjä on muokannut viestiä 26.03.2020 klo 15:36

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nyytin chat ti 29.9. klo 15 - 17: Mistä löytää yhteisöllisyyttä?

Koetko yksinäisyyttä, haluaisitko kuulua porukkaan? Minkälaisia yhteisöllisyyden muotoja kaipaat? Keskustellaan erilaisista yhteisöistä ja...

Nyytin chat to 24.9. klo 18 - 20: Mistä voimia opiskeluarkeen?

Tuntuuko että voimat uupuvat, vaikka syyslukukausi on vasta aluillaan? Mitä tehdä kun omat voimat mietityttävät ja kun arki on yhtä...

Nyytin chat to 17.9. klo 18 - 20: Miten keskittymiskykyä voisi parantaa?

Onko sinun vaikea keskittyä lukemiseen tai muuhun opiskeluun? Tuntuuko, että ajatukset harhailee eikä asiat jää päähän? Haittaako...