Siirry sisältöön

Miten tästä eteenpäin?

Kurssi on jo tarjonnut monenlaisia keinoja omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehtimiseen. Mitä otat kurssilta mukaan?

Tuottanut Nyyti ry
Hei! Ollaan kurssilla loppusuoralla, mutta tärkeitä asioita on vielä jäljellä! Lue alla oleva teksti ja kommentoi ajatuksiasi täällä foormilla ja keskiviikon chatissa.

POHDINTATEHTÄVÄ

Mitä olen oppinut Elämäntaitokurssin aikana?

Mitkä ovat voimavarojani ja hyvän olon lähteitä elämässäni?

Miten tsemppaan itseäni vastoinkäymisten edessä?

Miten näen tulevaisuuteni?

Mitkä ovat unelmiani?

Miten aion jatkaa itsestäni huolehtimista kurssin jälkeen?

Käyttäjä on muokannut viestiä 13.04.2021 klo 14:19

Oma mielikuvitus, luonto ja taiteet tuovat elämään merkitystä ja vahvistavat läsnäoloani. Näitä asioita tahdon vaalia elämässäni niin hyvin kuin pystyn. Läheisiä unohtamatta.

 

Jo ajatus siitä, että on mahdollista olla itselleen armollinen tilanteesta riippumatta, on hyvin lohduttava. Itselleni se merkitsee tilaa ajattelussa ja sitä kautta mahdollisuuden nähdä itsensä ja ylipäätään maailman laajemmin. Uskon tällä olevan suuri merkitys vastoinkäymisten edessä.

 

En ole ennustaja, mutta toivon ja uskon tekeväni työtä, joka antaa enemmän kuin ottaa. Unelmoin mielekkään työn tekemisen lisäksi talosta luonnon välittömässä läheisyydessä puolisoni ja mahdollisesti kissan tai parin kanssa.  

 

Toivon, että pystyn jatkossa tilanteesta riippumatta kuulemaan itseäni ja tekemään yhä vahvemmin hyvinvointiani tukevia päätöksiä.

Elämäntaitokurssilla olen oppinut, että en ole yksin ahdistukseni kanssa, vaan monet muutkin kamppailevat aivan samanlaisten asioiden kanssa. Se on ollut huojentava tieto. 

Minulle hyvän olon lähteitä ovat pyöräily ja muu mukava liikunta, uusiin paikkoihin tutustuminen, yhteydenpito perheen ja kavereiden kanssa ja omat harrastukset. Lisäksi päivittäiset pienet saavutukset tai onnistumisen tunteet auttavat jaksamaan arjessa.

Vastoinkäymisen sattuessa itseä on todella vaikea tsempata, kun tuntuu, että matto vedetään kokonaan jalkojen alta. Tällöin minun täytyy vain käskeä itseäni pysähtymään ja ajattelemaan asiaa perusteellisemmin. Yleensä tulenkin siihen johtopäätökseen, että ei tämä tilanne nyt aivan kamala olekaan ja valoakin on tunnelin päässä.

Tulevaisuuteni on vielä todella paksun sumun peitossa. Haaveilen kuitenkin asumisesta Välimeren rannalla ja jossain vaiheessa perheen perustamisesta. Toivon myös sydämeni pohjasta, että tulevaisuudessa voisin paremmin. Se on ehkä suurin toiveeni, että mielenterveyteni olisi kunnossa ja pystyisin nauttimaan elämästäni edes jollain tasolla, oli elämäntilanteeni mikä tahansa.

Tämän kurssin jälkeen aion keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Olen yrittänyt korjata kaikkia asioita kerralla, mikä on tietysti johtanut siihen, että olen luovuttanut lopulta niiden kaikkien suhteen, kun voimavarat eivät riittäneet niin moneen asiaan. Aion myös pitää kynnyksen matalana avun pyytämisen suhteen.

Yllä olevia kysymyksiä pohtiessa onkin hyvä lisäksi palata myös vähän kertaamaan aiempia teemoja!

 

On hyvä aluksi palata pohtimaan sitä onko hyvän arjen palikat lähtenyt muuttumaan toivomaasi suuntaan mm. miten viime aikoina ruokailut, liikkuminen sekä lepo ovat arjessasi toteutuneet. Niihin onkin tärkeää aina aika ajoin palata ja miettiä niiden suhdetta omaan hyvinvointiin. :)

 

Sitten voi suunnata katseet stressaavien asioiden ja niistä palautumisen suhteeseen. Millaisessa roolissa nämä ovat elämässäsi? Jos toivot vielä muutosta, mikä olisi ensimmäinen otettava askel?

 

Tärkeää on myös jatkuvasti oppia kuuntelemaan omia tunteitaan sekä ajatuksiaan ja niiden sanomaa! Vaikka kuinka ne negatiiviset olisi kiva vain tukahduttaa, niillä on kuitenkin tapana pyrkiä pintaan tavalla tai toisella, joten niiden kanssa on ennemmin opeteltava elämään. Onneksi kuitenki se mihin kiinnittää huomioita voimistuu, joten omalla toiminnallasi on mahdollista ruokkia positiivisempia tunteita sekä ajatuksia niihin huomiota kiinnittämällä! <3

 

Nämä kurssilla käsitellyt teemat voitaisiinkin tiivistää asioiksi elämässäsi joista joko saat voimaa tai ne vievät voimiasi! Jotkin tavat ja ajatusmallit voivat olla varsinaisia voimavarasyöppöjä ja siksi niitä onkin ollut tärkeää oppia tunnistamaan tämän kurssin aikana ja jatkaa sitä tulevaisuudessa. Tämän lisäksi voit suunnata katseen myös niihin asioihin, jotka antavat sinulle voimaa! Mitä ne sinun kohdallasi voisivat olla? Sulla on varmasti asioita joissa olet vähän parempi kuin muissa! Mitä nämä sun vahvuudet ovat?

 

Lisää voimavaroista löytyy oppaasta sivulta 111!

 

http://www.nyyti.fi/wp/wp-content/uploads/2016/08/Ole-oman-elamasi-tahti.pdf

 

Siellä on myös mahtavia voimalauseita listattuna! Poimi sieltä parhaat tai kirjoita itsellesi oma. :)

Olen oppinut kurssin aikana luottamaan itseeni ja voimavaroihini. Uskallan kuunnella sydäntäni ja toimia sen mukaan mikä on minulle tärkeää ja arvokasta. En pelkää enää tunteitani, enkä ole enää ajatuksieni orja. Elämäntaitokurssi on antanut minulle hyvät eväät jatkaa tästä eteenpäin tavoitellessani itselleni oman näköistä elämää ja suunta näyttää tällä hetkellä oikein hyvältä. 

Voimavarani ja hyvän olon lähteeni ovat minä itse, perheeni ja ystäväni, unelmaopiskelupaikan tavoittelu, liikunta, kirjoittaminen, lukeminen, musiikin kuuntelu, meditointi, koti ja kotiaskareet, tiktok, uusien asioiden oppiminen ja oman näköisen elämän tavoittelu. 

Vastoinkäymisten kohdalla muistutan itseäni, että ne kuuluvat elämään ja niistä voi ottaa oppia. 

Näen tulevaisuuteni valoisana ja avoimena. Minulla on selkeitä tavoitteita elämässäni ja uskon, että saavutan ne.

Unelmani on kasvaa eheäksi aikuiseksi, opiskella uusia kieliä, matkustella, tavata uusia ihmisiä harrastusten kautta, päästä opiskelemaan unelma alaa ja sitä kautta työskentelemään unelma ammatissa, hankkia oma-kotitalo ja lapsia.

Tästä eteenpäin pidän huolen siitä, että arjen perusasiat pysyvät kunnossa: uni, lepo, liikunta ja ruokailu. Opettelen pitämään stressin kurissa ja muuttamaan haitalliset ajatusmallini myönteisiksi ja rakentaviksi. Lisäksi opettelen elämään tunteideni kanssa, enkä yritä sysätä niitä sivuun. Pyrin olemaan armollinen itselleni ja muille.

Oi mitä mahtavia oivalluksia itsestänne ja elämästänne! On ollut hienoa päästä seuraamaan näitä teidän oivallusten matkaa kurssin aikana. Eilen chatissa pohdittiin kurssin antia, puhuttiin voimavaroista niin ympäristöön kuin itseen liittyvistä ja asetettiin tavoitteita tulevalle! Myös ne, ketkä eivät olleet eilen chatissa voivat ehdottomasti vielä asettaa itselleen 1-2 mahdollisimman konkreettista tavoitetta kurssin sisällöistä (mm. menen aiemmn nukkumaan), joita olisi helppo lähteä tavoittelemaan! Koko elämää ei ole helppoa muuttaa kerralla, vaan onkin tärkeää valita jutut mihin oikeasti keskittyy.

Lopuksi vielä kurssilaisemme jakoivat ihania sanoja toisilleen millä eväillä toivoisivat muiden jatkavan eteenpäin! Tästä tehtiinkin loistohavainto, että toivottavasti osaisitte puhua itsellenne myös yhtä kauniisti kuin osaatte puhua muille. <3

Kiitokset teille kaikki kurssilaisille, toivon teille hyvää ja valoisaa kevättä! Uskokaa omiin tavoitteisiinne.

Keskiviikon chatissa juteltiin mm. siitä, millaisia asioita on oivaltanut kurssin aikana ja mitä muutoksia oman hyvinvoinnin suhteen aikoo tehdä.

Kun suunnittelee muutoksia, on kuitenkin hyvä muistaa, että omaa käyttäytymistä ja totuttuja tapoja ei ole helppoa muuttaa nopeasti, sillä uuden tavan muuttaminen säännölliseksi vaatii usein paljon toistoja. Muutokseen tarvitaan aikaa ja myös myötätuntoa itseä kohtaan, kun muutos ei heti onnistukaan tai tulee repsahduksia. 

Helpointa onkin aloittaa pienistä muutoksista oman hyvinvointisi parantamiseksi. Alla olevaa listaa voit käyttää apuna muutoksen tekemisessä.

Avuksi hyvinvointiin liittyvien muutosten toteuttamisessa:

- Valitse tarpeeksi pieni tavoite. Mitä pienempi muutos elämässä on, sen helpompi se on toteuttaa. Jos et saa aloitettua muutosta, on se todennäköisesti liian iso.

- Tee yksi asia kerrallaan. Jos haluat muutosta liikkumiseesi, älä tee toista muutosta samaan aikaan (esim. ruokailuun liittyvää).

- Seuraa onnistumisiasi merkkaamalla ne kalenteriin. Ole ylpeä jokaisesta edistysaskeleesta ja anna itsellesi palkinto.

- Jos mahdollista, tee muutoslupaus toisen kanssa ja luvatkaa tsempata toisianne.

- Tsemppaa myös itseäsi esim. liimaamalla kannustavia postit-lappuja asuntoosi.

- Yritä päästä eroon pitää-ajattelusta. Pyri sen sijaan ajattelemaan, että saat tehdä hyvinvointisi eteen asioita. Teko on lahja itsellesi.

- Älä lopeta, vaikka repsahdat, vaan palaa aina uudelleen takaisin suunnitelmaasi. Repsahdukset kuuluvat asiaan. Anna repsahdukset anteeksi itsellesi, sillä ne ovat inhimillisiä.

- Uuden asian aloittamisessa on luonnollista, että välillä kyllästyy ja väsyy. Vaihda lajia, jos esim. liikkuminen alkaa kyllästyttää.

- Mieti omia arvojasi  – mitä juuri sinä haluat ja tarvitset esim. liikkumiselta

- Mieti, mikä estää toteuttamasta hyviä päätöksiä. Onko se kiire, muut ihmiset, taloudellinen tilanne, terveydentila tai ihan jokin muu.

 

Käyttäjä on muokannut viestiä 16.04.2021 klo 12:23

Kiitos kaikille, jotka olette jakaneet täällä foorumilla ja chatissa omia ajatuksia ja elämää. Vaikka kurssimme päättyy tänään, eikä alustalle voi enää kirjoittaa klo 18 jälkeen, voit kuitenkin käydä lukemassa viestejä aina 15.5. asti.

Voit antaa palautetta kurssista tämän linkin kautta :)

https://pokka.kukunori.fi/nyyti/elämäntaitokurssi_verkossa_1_2021

 

 

 

Käyttäjä on muokannut viestiä 16.04.2021 klo 12:36

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Ajanvarauschat syöpään sairastuneen lapsen läheisille tai itse syöpään sairastuneelle nuorelle aikuiselle

Perheterapeutin tukikeskustelut on tarkoitettu syöpään sairastuneen lapsen äidille, isälle, isovanhemmalle, muulle läheiselle tai itse...

Ajanvarauschat syöpään sairastuneen lapsen läheisille tai itse syöpään sairastuneelle nuorelle aikuiselle

Perheterapeutin tukikeskustelut on tarkoitettu syöpään sairastuneen lapsen äidille, isälle, isovanhemmalle, muulle läheiselle tai itse...

Ajanvarauschat syöpään sairastuneen lapsen läheisille tai itse syöpään sairastuneelle nuorelle aikuiselle

Perheterapeutin tukikeskustelut on tarkoitettu syöpään sairastuneen lapsen äidille, isälle, isovanhemmalle, muulle läheiselle tai itse...