Siirry sisältöön

Miten selviän opinnoista koronan aikana?

Tällä kanavalla keskustellaan siitä, miten koronaepidemia vaikuttaa opintoihin.

Tuottanut Nyyti ry

Tervetuloa keskustelelmaan! Tutustu ihan ensiksi keskusteluryhmän sääntöihin https://www.nyyti.fi/netiketti/.    

Käyttäjä on muokannut viestiä 14.04.2020 klo 12:19

Hei! Minä olen Ida, Nyytin vapaaehtoinen chat-ohjaaja ja moderaattori. :) Olen mukana tässä keskustelussa pohtimassa kanssasi, miten opintoja saisi parhaimmalla tavoin edistettyä koronaepidemian aikanakin.

Poikkeustila on tuonut paljon muutoksia kaikkien arkeen. Monilla kurssit ovat siirtyneet etäopiskeluksi, tämä on onneksi nykyteknologian turvin mahdollista. Jotkut ovat saaneet ehkä lisäaikaa, mutta on jopa valmistuminen viivästynyt pahimmassa tapauksessa. Miten korona on vaikuttaut sinun opintoihisi ja opiskelumotivaatioosi? Sana on vapaa! 

Juttelemaan voi tulla myös, vaikkei korona olisi vaikeuttanut opintoja. :)

Millaista on etäopiskelun arki, miten pitää ajanhallinnasta huolta ja huolehtia omasta jaksamisesta? Mitenkäs taloustilanne, jännittääkö teitä pandemiaa seuraava lama? Itselleni tämä on se jännittävin osa - omat opintoni eivät juuri muuttuneet, mutta valmistumisen jälkeinen työllistyminen tietenkin jännittää. Toisaalta tilanne voi synnyttää myös paljon uusia työpaikkoja.

Kesätyöt ovat monella vaarassa, sillä poikkeusolot voivat kestää kesään. Toisaalta kentältä on kuulunut paljon hyviäkin ennusteita tilanteen ohimenosta. Jaksetaan! <3

Käyttäjä on muokannut viestiä 18.04.2020 klo 09:19

Hei.

Yleensä pidän itsenäisestä opiskelusta, mutta voihan korona kun tää pakollinen itsenäinen opiskelu on oikeasti tosi vaikeeta.

Koko ajan takaraivossa pieni stressi, että saako kaikki annetut tehtävät tehtyä tai pärjääkö opinnoissa nyt tänä aikana yhtään. Normaalisti jaksaa tehdä opiskelujuttuja useamman tunnin päivässä, mutta nyt hyvä jos jaksaa parisen tuntia tehdä. Huomaa kuinka tärkeää itselle on lähiopetus ja kuinka hyvin se rytmittää opiskelua. Tuntuu myös, että korkeakoulun tuki on jäänyt hyvin vähäiseksi. Koulun intraan kaikki tulee vähän jälkijunassa ja informaatiot tulivat vasta selkeämmin näkyville, kun siitä erikseen laittoi viestiä ja palautetta. Tuli hetkellisesti olo, että ei ole mitään väliä kuinka voimakkaasti opiskelija voi kokea tämän etäopetuksen tai että tämä voisi joillekin olla jopa este opintojen jatkumiselle.

Etäopetuksesta puheenollen... Olisi edes etäluentoja. Opiskelut sattuivat juuri tälle keväälle siihen vaiheeseen, että jäljellä olisi ollut harjoittelu ennen kesää. Harjoittelujakson peruuntuessa tilalle laitettiin kursseja joita voimme suorittaa itsenäisesti. Paino sanalla itsenäisesti, koska etäopetustunteja ei ole. Tunne siitä, että tekee jotain väärin tai ei saa tarpeeksi aikaiseksi on jatkuva. Olisi ihana kuunnella luentoja ja opiskella järjestyksessä opetetut asiat. Tällä hetkellä on itse opettajan ja oppilaan roolissa. 

Sen olen myös kokenut vaikeaksi, että vertaistuki opiskelukavereista on jäänyt hyvin vähäiseksi. Yleensä whatsapp -ryhmistä saa opiskelujen ohella vertaistukea, mutta nyt koronan aikaan ne ovat hiljentyneet täysin. Myös se aiheuttaa mielipahaa, jos itse laittaa ryhmään jotain viestiä mutta kukaan ei vastaa. Ymmärrän tietenkin, että tämä on erikoinen tilanne meille kaikille, mutta ei yleensä kestä pitkään jos vastaisi yhdellä sanalla tai edes hymiöllä. 

Tällaisia tuntoja halusin tänne purkaa, jospa joku löytäisi samoja tuntemuksia ja haluaisi kommentoida.

Olis kiva tietää, ettei ole yksin.

Tsemppiä kaikille!

Viesti on poistettu

Hei Hilkkis!

 

Et varmasti ole yksin. Itsenäinen työskentely on monen unelma, mutta se paikalle sattuessaan voi muodostua kauhuskenaarioksi. Ajatus hapuilee, mistään ei saa kiinni aloitusta ja keskittyminen herpaantuu.

Päätoimista opiskelua ei useimmin ole tehty täysin etänä suoritettavaksi, aiheet ovat kuitenkin haastavia ja tukea pitäisi olla paljon! Nyt sitä ei ehditty varmasti muodostaa, tilanne tuli nopeasti kaikille ja kaikki organisaatiot ovat enemmän tai vähemmän ulalla. Rutiinit tuovat turvallisuudentunnetta. Pyri tekemään asiat, niinkuin lähiopinnoissakin tekisit: Herää aamulla ajoissa, käy suihkussa, vaihda päivävaatteet, syö aamupala ja valmistaudu opiskeluun. Nosta opintoihin tarvittavat välineet esille opiskelupaikalle. Tällä tavoin pysyy inspiraatiosi yllä. Ajanhallinnan sovelluksia kuten Trello ja ToDo kannattaa testata viimeistään nyt- suurin osa jaksamisesta kuluu tehtäväpaljouksien hahmottamiseen ja sen miettimiseen, mitä pitäisi tehdä ja milloin. Keskittymiseen auttaa Pomodoro-kellotus. 

Nyt täytyy kuitenkin myös antaa itselleen tilaa ja aikaa - tilanne on tämä ja sen kanssa täytyy elää! Opettele antamaan itsellesi itsemyötätuntoa, teet kaikkesi niin hyvin kuin pystyt. Vaikuttaa että mietit asioita paljon, joten varmasti saat kaiken hoidettua määräajassa. :) Voisitko huhuilla opiskelutovereita enemmän tueksi? Tietysti monet voivat ottaa poikkeustilan jonkinlaisena lomana, eivätkä vastaa viesteihin tästä syystä. Tämä ei varmasti ole mitään sinuun liittyvää! Koulut mielellään kehittävät toimintaansa saamiensa palautteiden mukaan, voisiko koululle antaa palautetta ohjeistuksien vähäisyydestä? Koulun toiminta tuntuu todella välinpitämättömältä, sillä poikkeustila aiheuttaa ahdistusta ja epätietoisuutta monen elämään. Pyydä enemmän apua, sitä varten he siellä ovat!

Tsemppiä Hilkkis, me pystytään tähän!

Moi! Itselle on ollut hankalaa löytää rytmiä opiskella, kun opiskelu on itsenäistä, eikä etäluentoja ole livenä reaaliaikaisesti. Olen yrittänyt edetä lukujärjestyksen mukaan, mutta olen huomannut että en jaksa opiskella yhtä pitkään kuin lähiopetuksessa jaksaisin.

Vaikka etäluentoja ei ole reaaliaikaisesti, niin meillä opettajat tekivät ja ovat tehneet videoluentotallenteita, joita on voinut katsoa. Tämä on ollut mielestäni kiva, sillä opin uutta paremmin, kun käyn luennoilla kuin että opiskelen itse kirjasta tai luentodioista.

Samaistun Hilkkiksen mainitsemaan stressiin. Itselläni on tenttejä etätentteinä ja mietin myös, että olenko tehnyt kaikki tarvittavat tehtävät. Huomaan, että väsyn helpommin. Yritän käydä kävelyllä tai lenkillä, jotta tulisi liikuntaa, koska nyt ei tule hyötyliikuntaa esim. koulumatkoista. Vaikka jonkunlaisen rytmin arkeen ja opiskeluun olen löytänyt,  on ajanhallinta silti hankalaa.

Hei Eltsu!

Samanmoisia teemoja huomaan viestissäsi, kuin mitä Hilkkikselläkin oli. Sinun koulusi onneksi on yrittänyt panostaa etäoppimisen mielekkyyteen tarjoamalla videoluentotallenteita. Nämä, samoin kuten kaikki vaihtoehtoisen oppimisen menetelmät auttavat pitämään mielenkiintoa yllä. Oppijoita on monenlaisia, jotkut tarvitsevat luovempaa ja osallistavampaa tapaa. Myös ryhmätyöt auttaisivat pitämään opiskelua yllä. Ihmiskontaktit ovat tärkeä syy miksi kouluun menemme mielellämme, tästäkin syystä jaksaminen hiipuu nopeasti etäopiskelussa! Toisaalta saattaa toisinaan yksin saada paremminkin aikaiseksi, tämäkin riippuu opiskelijasta. 

Kiva, että olet löytänyt liikunnan ilon. Se yhdistettynä ravinteikkaaseen ravitsemukseen ja täysiin yöuniin pitää virkeänä. Runsas sisällä- ja paikallaanolo aiheuttaa aivosumua ja uupumusta ainakin itselläni. Hienoa että sinulla on elämässä edes se jonkinlainen rytmi. Kokeilethan myös edellämainittuja ajanhallinnan keinoja ja sovelluksia!

Hei kaikki!

Tulipas tänne aivan super hyviä juttuja! Heti tuli motivoituneempi olo.Erityisesti Eltsulta kiva kuulla samoja ajatuksia mitä itsellä etäopiskelun haasteista.

Teen jonkun verran kesäopintoja, koska sattuneesta syystä ei nyt kesätöitä ole kummemmin tarjolla. Lyhyessä ajassa toiveikkuuta opintoihin on tuonut kesäopintojen struktuuri. Selkeät luennot, tehtävät ja tentinkin päivämäärä jo tiedossa.

Laitoin Idan kehotuksestasi erikseen palautetta koululle, että selkeämmin informaatiota opiskelijoille. Ymmärrän täysin, että opettajatkin ovat pimennossa, mutta sujuva informaation kulkeminen helpottaa kaikkien eloa.

Olen myös itse yrittänyt lisätä liikuntaa ja säännöllistä rytmiä arkeen.Se varmasti helpottaa myös lähiopetukseen paluuta. Milloin se sitten onkaan.

Tsemppiä meille kaikille!

Hyvä Hilkkis! Heti löytyi suunta elämään. Kesäopinnot ovat mukavia, ne voivat olla ihan erilaisia ja tuovat uutta pontta opiskeluun. 

Ja hyvä kun laitoit kouluun viestiä, rakentava palaute on aina tervetullutta. Surullista kuulla että kesätyöt uhan alla tilanteesta riippuen. Sitten kannattaa vain luovia, opiskelu on hyvä vaihtoehto tai sitten katsoa työboksinsa ulkopuolelta - jotkin alat tarvitsevat työntekijöitä eri tarpeisiin tilanteesta riippumatta (kaupan ala, työllisyyspalvelut, kela, järjestöt). Tilanne on vaikea kaikille ja kilpailu varmasti kovaa, mutta jaksetaan <3. 

 

Nyt muuten todella monet korkeakoulut ovat lisänneet valikoimiinsa ilmaisia avoimia kursseja, jotkut vain työttömyysuhan alla oleville tai lomautetuille, mutta osa on avoinna ihan kaikille. Ja virtuaalisesti, joten helposti saavutettavissa. Kannattaa katsoa tuttujen koulujen sivuilta mitä voisi olla maksutta tarjolla. Harrastuksen tai valinnaisten opintojen tarpeisiin. :)

Mielenterveysomaisten keskusliitto Finfami on julkaissut erinomaisen oppaan siitä, miten selviytyä etätöistä ja huolen tunteista. Viisaita sanoja myös opiskelijoille. :) 

https://finfami.fi/ajankohtaista/miten-hallita-seka-etatyot-etta-huoli-pandemiasta-uusi-opas-julkaistu/

Sami tässä moi! 

Olen Nyytin uusi vapaaehtoinen chat-ohjaaja ja moderaattori ja pohdin mielelläni kaikkien kanssa sitä miten selvitä opinnoissa koronan ja kohta alkavan kesän aikana!

Itselläni on viime aikoina etäopiskelu tullut myös konkreettisesti taas tutuksi. Suurimpia haasteita itselle on ollut muun muassa miten ja mistä saada lainattua tarvittavaa aineistoa esseiden kirjoittamiseen (en olisi uskonut, että myös e-kirjoja joutuu pahimmassa tapauksessa odottamaan viikkoja) ja miten saada palautetta keskeneräisistä esseiden ym. etenemisestä etänä (sähköpostilla esseeraakileen lähettäminen opettajalle esimerkiksi viikoittain ei välttämättä ole se toimivin konsti, jos opettaja ei nimenomaan ole sitä itse ehdottanut).

Suurin apu jokaiseen pulmaan on ollut tähän mennessä kuitenkin se, että on rohkeasti kertonut haasteistaan opettajille (esimerkiksi että tietty essee ei vaan voi valmistua deadlineen mennessä, koska siihen tarvittavan aineiston saan kirjastosta vasta viimeisen jättöpäivän jälkeen). Kun haaste on kerrottun ääneen toiselle osapuolelle, niin aina ollaan keksitty sitten jokin soveltava ratkaisu. Esimerkin tapauksessa deadlinenn siirtäminen aineiston samisen jälkeiseen aikaan. No problem siis loppujen  lopuksi!

Minkälaisia kokemuksia ja selviytymistaktiikoita sinulla on? Anna tulla, sana on vapaa :D!

Kiitos Sami ja tervetuloa mukaan keskusteluun! Tuo oli hyvä huomio - on hyvä kertoa rohkeasti vaikeuksista, kuten aiemmissa keskusteluissammekin totesimme. Tänään moni on opiskellut ensimmäistä kertaa lähiopinnoissakin, tosin useat kurssit jatkavat etänäkin kevään loppuun asti. Itse monimuoto-opiskelijana en näistä tiedä kun kaikki on aina etänä poikkeus- tai ei-poikkeustilassa, joten mitenkäs teillä? Jatketaanko etänä?

Viesti on poistettu

Heippa kaikki,

täällä kirjoittelee Katariina, Nyytin uusi moderaattori ja vapaaehtoinen. Olen täällä juttelemassa ja pohtimassa kanssanne siitä, miten opintoja saisi edistettyä parhaimmalla tavalla näin koronaepidemian aikana. :)

Itselle etäopiskelun suurimmat haasteet ovat liittyneet aikatauluttamiseen. Varsinkin karanteenin alkuvaiheessa elämänrytmi heitti kuperkeikkaa, jolloin opiskelun aloittaminen saattoi venyä myöhälle iltapäivään selkeän aikataulun puutteessa. Tämä aiheutti ylimääräistä stressiä, joka entisestään vaikeutti koulutöiden tekemistä. Pikkuhiljaa tähän uudenlaiseen arkeen löytyi kuitenkin uusia korvaavia rutiineja, joiden avulla päivät lähtivät rullaamaan mukavasti. Tavanomaiset arkipäivän rutiinit kuten ulkoilu, säännöllinen ruokailu ja riittävä yöuni ovat muodostaneet selkeän rakenteen päiviin. Rutiinien lisäksi olen pyrkinyt keksimään jokaiselle päivälle jotain mukavaa ja rentouttavaa tekemistä. :)

Tällainen poikkeustilanne on vaikuttanut suuresti meidän kaikkien elämään. Etäopetukseen siirtymisen lisäksi esimerkiksi kesätöiden peruuntuminen tai valmistumisen myöhästyminen on voinut olla monelle harmittava käänne. Miten teidän kevät on sujunut? Onko opiskelumotivaatio säilynyt etäopetuksesta huolimatta vai onko opiskelu tuntunut vaikealta? Sana on vapaa, ja täällä voi jakaa omia kokemuksia muille keskustelijoille ja meille vapaaehtoisille :)

Hyvää kevään jatkoa,

Katariina 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Ajanvarauschat syöpään sairastuneen lapsen läheisille tai itse syöpään sairastuneelle nuorelle aikuiselle

Perheterapeutin tukikeskustelut on tarkoitettu syöpään sairastuneen lapsen äidille, isälle, isovanhemmalle, muulle läheiselle tai itse...

Ajanvarauschat syöpään sairastuneen lapsen läheisille tai itse syöpään sairastuneelle nuorelle aikuiselle

Perheterapeutin tukikeskustelut on tarkoitettu syöpään sairastuneen lapsen äidille, isälle, isovanhemmalle, muulle läheiselle tai itse...

Ajanvarauschat syöpään sairastuneen lapsen läheisille tai itse syöpään sairastuneelle nuorelle aikuiselle

Perheterapeutin tukikeskustelut on tarkoitettu syöpään sairastuneen lapsen äidille, isälle, isovanhemmalle, muulle läheiselle tai itse...