Siirry sisältöön

Mitkä ovat minun voimavarojani?

Tässä ketjussa jutellaan voimavaroista.

Tuottanut Nyyti ry
Voimavarakeskeisessä lähestymistavassa elämää suunnitellaan vahvuuksien varaan. Kun ihminen toteuttaa kykyjään, lahjojaan sekä henkilökohtaisia mielenkiinnon kohteitaan elämässään, hän panostaa asioihin, jotka tuottavat pitkäkestoista mielihyvää. Tästä syystä on tärkeää tiedostaa ja panostaa sellaisiin toimintoihin, joissa on luontaisesti hyvä ja joiden suorittaminen ei vaadi kohtuuttomia ponnistuksia.
 
Ihminen kehittyy tutkimusten mukaan enemmän panostamalla olemassa oleviin vahvuuksiinsa ja kykyihinsä, kuin kehittämällä heikkouksiaan. Tästä syystä on hyvä ensisijaisesti panostaa alueisiin, joissa on jo hyvä ja vahvojen alueiden kautta kehittää heikkouksiaan.
 
TUNNISTA, MISTÄ SAAT VOIMAA ARKEESI
 
Elämäntaitokurssilla on käyty läpi monia arkeen ja hyvinvointiin liittyviä asioita. Voimavarat ovat juuri niitä asioita, jotka antavat sinulle puhtia arkeen. Ne voivat olla omia ominaisuuksiasi tai ympäristöön liittyviä asioita. Voimavaroja voivat olla esimerkiksi hyvät ihmissuhteet, järjestelmällinen luonne, kyky suunnitella tulevaa tai vaikkapa tuttu lähikauppias, joka myy viimeistä myyntipäivää lähestyvät leivät alehinnalla.
 
Kun paikallistat juuri ne asiat, jotka sinulla toimivat hyvin ja ovat vahvuuksiasi, voit hyödyntää niitä laajemminkin. Voimavaroja voidaan verrata luonnonvaroihin: ne kuluvat käytössä, mutta uusiutuvat jatkuvasti. Muistathan käyttää voimavarojasi monipuolisesti. Ne auttavat sinua voimaantumaan eli toimimaan tavalla, jossa itse olet vastuussa, ja määräät itsestäsi ja elämästäsi.
 
POHDITTAVAKSI
 
Millainen on paras minäsi? Mistä puolista pidät itsessäsi? Millaisia voimavaroja sinulla on?
 
MIKÄ ON SINUN VOIMALAUSEESI
 
Affirmaatiot eli voimalauseet ovat keino muuttaa ajatuksia ja uskomuksia. Voimalauseet auttavat meitä näkemään asiat haluamallamme tavalla. Voimme käyttää voimalausetta yleisenä mottona elämässä tai hyvää mieltä tuovana ajatuksena haasteiden edessä. Voimalause voi kulkea aina mukanasi esimerkiksi puhelimessa, olla kiinnitettynä jääkaappisi oveen, lukea päiväkirjassasi tai olla ylipäänsä vahvana mielessäsi - valmiina käyttöön, kun sitä tarvitaan. Mieti, mikä voisi olla sinun voimalauseesi? Lista opiskeljoiden erilaisista voimalauseista löytyy oppaan luvusta 6.
 
Käyttäjä on muokannut viestiä 01.04.2020 klo 12:16

Heissan!

Lupasin tänään chatissa laittaa tänne vielä vinkkejä rauhoittumiseen. Tässä on linkkejä muutamille sivuille, joissa löytyy erilaisia rauhoittumisen keinoja. Varsinkin MIELI ryn sivuilta löytyy laaja valikoima erilaisia harjoitteita: mm. hengitys-, mindfulness-, mielikuva- ja itsemyötätuntoharjoituksia ja sekä kehon huollon harjoituksia. Löytyypä sieltä myös virtuaalinen metsäkävely, jos oman kodin läheltä ei metsää ei ole.

Tutustu ja kokeile, mikä sopii sinulle parhaiten😊 Ja muistathan, että rentoutuminen ja rauhoittuminen voi olla aluksi vaikeaa, mutta harjoituksia kannattaa jatkaa ilman paineita onnistumisesta. Rauhoittumisen ja rentoutumisen keinot ovat iso voimavara jokaiselle meistä ja niitä kannattaa vaalia.

 

Mindfulness- ja rentoutusharjoitukset  – MIELI Suomen Mielenterveys ry

Rentous osana elämäntapaa  – Mielenterveystalo.fi

Rentoutus – – Youtube-video (lyhyt harjoitus, 8 min)

Headspace – Harjoituksia stressin vähentämiseksi ja unen parantamiseksi

Myös erilaiset luonnonäänet voivat auttaa rauhoittumaan. Tässä yksi esimerkki: 

Rentouttava musiikki Youtube-video (1 h luonnonääniä)

 

Laitanpa tähän vielä linkin artikkeliin vaativuudesta, josta oli chatin aikana puhetta ja joka monella vie voimia ja iloakin elämästä. Tutustu vaativuuteen ja perfektionismiin halutessasi Nyytin sivuilla 

https://www.nyyti.fi/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/sinulla-on-itsetuntoa/perfektionismi-ja-vaativuus/

Ja muistattehan, että tänne voi kirjoitella voimavaroista tai ihan muistakin aiheista perjantaihin klo 16 asti. Sen jälkeen foorumia voi lukea kahden kuukauden ajan, mutta kirjoittaa ei enää voi.

Käyttäjä on muokannut viestiä 01.04.2020 klo 18:22
Viesti on poistettu
Viesti on poistettu 08.04.2020 klo 14:30

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Vertaisryhmächat syöpää sairastaville ja syövän sairastaneille nuorille aikuisille

Tämä vertaisryhmächat on tarkoitettu sinulle syöpää sairastava tai syövän sairastanut 18-35 -vuotias nuori aikuinen, joka pohdit arkea ja omaa...

SYLI-chat 24.6.

Askarruttaako syöminen, ruoka tai liikunta? Onko oma kehosuhde vinksallaan? SYLI-chatissä pääset juttelemaan näistä ja monista muista mielessä...