Siirry sisältöön

Mitkä ovat minun voimavarojani?

Tässä ketjussa jutellaan voimavaroista.

Tuottanut Nyyti ry
Voimavarakeskeisessä lähestymistavassa elämää suunnitellaan vahvuuksien varaan. Kun ihminen toteuttaa kykyjään, lahjojaan sekä henkilökohtaisia mielenkiinnon kohteitaan elämässään, hän panostaa asioihin, jotka tuottavat pitkäkestoista mielihyvää. Tästä syystä on tärkeää tiedostaa ja panostaa sellaisiin toimintoihin, joissa on luontaisesti hyvä ja joiden suorittaminen ei vaadi kohtuuttomia ponnistuksia.
 
Ihminen kehittyy tutkimusten mukaan enemmän panostamalla olemassa oleviin vahvuuksiinsa ja kykyihinsä, kuin kehittämällä heikkouksiaan. Tästä syystä on hyvä ensisijaisesti panostaa alueisiin, joissa on jo hyvä ja vahvojen alueiden kautta kehittää heikkouksiaan.
 
TUNNISTA, MISTÄ SAAT VOIMAA ARKEESI
 
Elämäntaitokurssilla on käyty läpi monia arkeen ja hyvinvointiin liittyviä asioita. Voimavarat ovat juuri niitä asioita, jotka antavat sinulle puhtia arkeen. Ne voivat olla omia ominaisuuksiasi tai ympäristöön liittyviä asioita. Voimavaroja voivat olla esimerkiksi hyvät ihmissuhteet, järjestelmällinen luonne, kyky suunnitella tulevaa tai vaikkapa tuttu lähikauppias, joka myy viimeistä myyntipäivää lähestyvät leivät alehinnalla.
 
Kun paikallistat juuri ne asiat, jotka sinulla toimivat hyvin ja ovat vahvuuksiasi, voit hyödyntää niitä laajemminkin. Voimavaroja voidaan verrata luonnonvaroihin: ne kuluvat käytössä, mutta uusiutuvat jatkuvasti. Muistathan käyttää voimavarojasi monipuolisesti. Ne auttavat sinua voimaantumaan eli toimimaan tavalla, jossa itse olet vastuussa, ja määräät itsestäsi ja elämästäsi.
 
POHDITTAVAKSI
 
Millainen on paras minäsi? Mistä puolista pidät itsessäsi? Millaisia voimavaroja sinulla on?
 
MIKÄ ON SINUN VOIMALAUSEESI
 
Affirmaatiot eli voimalauseet ovat keino muuttaa ajatuksia ja uskomuksia. Voimalauseet auttavat meitä näkemään asiat haluamallamme tavalla. Voimme käyttää voimalausetta yleisenä mottona elämässä tai hyvää mieltä tuovana ajatuksena haasteiden edessä. Voimalause voi kulkea aina mukanasi esimerkiksi puhelimessa, olla kiinnitettynä jääkaappisi oveen, lukea päiväkirjassasi tai olla ylipäänsä vahvana mielessäsi - valmiina käyttöön, kun sitä tarvitaan. Mieti, mikä voisi olla sinun voimalauseesi? Lista opiskeljoiden erilaisista voimalauseista löytyy oppaan luvusta 6.
 
Käyttäjä on muokannut viestiä 01.04.2020 klo 12:16
Viesti on poistettu
Viesti on poistettu 08.04.2020 klo 14:30

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Kesälomien jakaminen joustavasti töissä

Kesälomien jakaminen aiheuttaa joka vuosi haasteita työpaikoilla: Miten turvata tasapuolinen kohtelu, ja samalla ottaa huomioon erilaisten perheiden...

Esimerkki elävästä elämästä: Työpaikalla varaudutaan poissaoloihin lasten sairastuessa

Työpaikoilta on paljon hyviä esimerkkejä, joissa selkeät pelisäännöt ja avoin keskustelu auttavat ratkaisemaan ongelmia, ennakoimaan...

Lapsen sairastuminen ja poissaolo töistä

Lapset sairastelevat. Työpaikoilla on tärkeä varautua vanhempien äkillisiin poissaoloihin ja suhtautua niihin ymmärtäväisesti. Vanhemmat...