Siirry sisältöön

Yksi, kaksi, kolme vauvaa - osa 5

12.02.2019 klo 14:05 - Kirjoittanut Liisa Ansio , Suomen Monikkoperheet ry
Suomen Monikkoperheet ry on kaksos- ja kolmosperheiden yhdistysten kattojärjestö. Järjestö on toiminut vuodesta 1995 ja toimintansa aikana järjestölle on kertynyt paljon tietoa kaksos- ja kolmosperheiden iloista ja huolista. Keräsimme artikkelinsarjaan uskomuksia ja tietoa monikkoperheistä. Artikkeleita on yhteensä 5. Mukana on monta arjessa koeteltua vinkkiä, kuinka hyvä arki syntyy pienten kaksosten tai kolmosten kanssa.

Osa 5: Monikkolapset yksilöllisesti yhdessä.

Sarjan päättyy monikkolapsiin itseensä. Monikkolapsen kasvaminen, kaksosuus tai kolmosuus on iso voimavara elämässä.

Monikkolapset muodostavat usein tiiviin tiimin. Tiimissä on kuitenkin kaksi tai kolme jäsentä, jokainen oma, ainutlaatuinen itsensä. Perheen haaste onkin tukea lasten yksilöllisyyttä mutta myös antaa lasten nauttia kaksosuuden tuomasta voimavarasta. Monikkolasten yhteyttä ei tarvitse rikkoa, mutta on hyvä rohkaista lapsia kasvamaan myös omiksi, erillisiksi itseikseen.

Monikkolapsikin on yksilö.

Jokainen lapsi on oma ainutlaatuinen yksilönsä. Jokainen lapsi kaipaa omaa, erityistä huomiota omalta vanhemmalta, sillä jokainen lapsi haluaa olla ainutlaatuisen tärkeä omalle äidille tai isällä. Monikkoperheessä tämä on haaste, sillä lapset ovat usein yhdessä, heillä on usein samankaltainen rytmi ja monet arkirutiinit hoituvat sarjatyönä. Kuitenkin monikkoperheiden vanhemmat usein osaavat nimetä useitakin eroavaisuuksia myös identtisissä lapsissa.

Itseksi ja erilliseksi kasvamisessa auttavat pienet hetket. Erilaiset nimet, omanlaiset vaatteet ja kahdenkeskiset hetket yhden aikuisen kanssa tukevat erillisyyttä. Vanhemman ja yhden vauvan keskinäisiä hetkiä voi ripotella arjen pieniin rutiineihin. Hyviä hetkiä seurustella vain yhden lapsen kanssa ovat esimerkiksi kylvetys, imetys, ruokailu tai jumppahetki. Myöhemmin lasten kanssa voi viettää nimipäiviä erityisen juhlavasti, jos ne sattuvat eri päiville, ja syntymäpäivänä kaikilla monikkolapsilla voi olla omat kakut tai herkut kahvipöydässä.

Monikkous on voimavara.

Monikkovauvat jakavat alusta asti kaiken. Vaikka he ovat erilaisia ja heillä on erilaiset tarpeet, he ovat usein myös toistensa lähimmät ystävät. Monet vanhemmat kokevat riittämättömyyden tunteita kahta tai kolme vauvaa hoivatessaan, ja kun vauvat lähtevät liikkumaan, aikuisen kädet ja silmät ja syli loppuvat varmasti monta kertaa kesken. Toisaalta monikkolapset hyötyvät monikkoudestaan. Jaettu, tasa-arvoinen vanhemmuus on lapsille etu. Myös perheen ulkopuolisten hoitajien tuoma vaihtelu tukee lasten kehitystä.

Lämmin kiintymys omaan sisarukseen suojelee lasta ja luo turvallisuuden tunnetta. Monikkolapset ovat myös usein toistensa parhaat kannustajat ja kilpailijat – jos tuo toinen osaa, osaan minäkin ja ainakin voin yrittää olla vähän parempi.

Aihealueet:  Arki , Vanhemmuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma ajanvarauschat

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...

Perhepulma ajanvarauschat

Koetko haasteita vanhemmuudessa, parisuhteessa tai arjessa. Älä jää ajatustesi kanssa yksin. Tervetuloa juttelemaan luottamuksellisesti...

Perhepulma ajanvarauschat

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...