Siirry sisältöön

Yksi, kaksi, kolme vauvaa - osa 4

12.02.2019 klo 13:47 - Kirjoittanut Liisa Ansio , Suomen Monikkoperheet ry
Suomen Monikkoperheet ry on kaksos- ja kolmosperheiden yhdistysten kattojärjestö. Järjestö on toiminut vuodesta 1995 ja toimintansa aikana järjestölle on kertynyt paljon tietoa kaksos- ja kolmosperheiden iloista ja huolista. Keräsimme artikkelinsarjaan uskomuksia ja tietoa monikkoperheistä. Artikkeleita on yhteensä 5. Mukana on monta arjessa koeteltua vinkkiä, kuinka hyvä arki syntyy pienten kaksosten tai kolmosten kanssa.

Osa 4: monikkoperheessä tarvittavia apulaisia. Toisaalta tavaroita ja tarvikkeita ja toisaalta apuna olevia ihmisiä.

Monikkoperheen ei tarvitse selvitä yksin. Arkea helpottavat sitterit, hyvät vaunut tai rattaat ja riittävä määrä vaatteita. Yksin ei työntäyteistä arkea tarvitse jaksaa, apua voi pyytää sukulaisilta ja ystäviltä, kunnan kotipalvelusta tai yhdistyksiltä.

Monikkoperheissä kuluu rahaa ja tavaraa.

On paljon laskelmia, kuinka paljon vauvanhoitoon tarvitaan tavaroita ja kuinka paljon vauvaperhe kuluttaa rahaa. Kun perheeseen syntyy samaan aikaan kaksi tai kolme lasta, tarvitaan monia tarvikkeita kaksin tai kolmin kappalein. Monikkoperheissä hyväksi havaittuja arjen helpottajia ovat babysitterit, kaksosten vaunut sekä kantoreppu tai kantoliinat. Jos vauvat saavat maitoa pullosta, kannattaa kotiin hankkia niin paljon pulloja, että niitä riittää yhden pesu- ja sterilointikerran jälkeen koko päiväksi.

Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena, ja erityisesti monikkoperheiden omilta kirpputoreilta ja Facebook-ryhmistä löytyy paljon hyvälaatuisia lasten tarvikkeita. Kannattaa myös miettiä, mikä on todella tarpeellista ja mikä helpottaa juuri oman perheen arkea.

Monikkoperheessä saa pyytää apua.

Monikkoperheiden arki on täyttä elämää. Pienten vauvojen, tahtoaan harjoittelevien uhmaikäisten ja itseään etsivien murrosikäisten kanssa vanhemmat joutuvat moneen kertaan tilanteeseen, jossa omat voimat ja taidot eivät riitä. On tärkeää, että vanhemmat pitävät huolta omasta jaksamisestaan.

Vanhemmat saavat pyytää apua. Joskus apu on hyvin lähellä, omassa kaveripiirissä tai lähisuvussa, isovanhemmat, kummit ja perheystävät saattavat olla mielissään, jos heitä pyydetään avuksi. Joskus apu pitää etsiä kunnan tai kaupungin järjestämästä lapsiperheiden kotipalvelusta, yhdistyksistä tai yrityksistä. Parhaassa tapauksessa perheen ulkopuolisesta avusta tulee iso ilo niin lapsille kuin perheen aikuisillekin.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma - ajanvarauschat vanhemmille

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...

Perhepulma - ajanvarauschat vanhemmille

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...

Perhepulma ajanvarauschat vanhemmille

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...