Siirry sisältöön

Yksi, kaksi, kolme vauvaa - osa 3

11.02.2019 klo 13:35 - Kirjoittanut Liisa Ansio , Suomen Monikkoperheet ry
Suomen Monikkoperheet ry on kaksos- ja kolmosperheiden yhdistysten kattojärjestö. Järjestö on toiminut vuodesta 1995 ja toimintansa aikana järjestölle on kertynyt paljon tietoa kaksos- ja kolmosperheiden iloista ja huolista. Keräsimme artikkelinsarjaan uskomuksia ja tietoa monikkoperheistä. Artikkeleita on yhteensä 5. Mukana on monta arjessa koeteltua vinkkiä, kuinka hyvä arki syntyy pienten kaksosten tai kolmosten kanssa.

Osa 3: Vanhempana monikkoperheessä. Sarjan kolmannessa osassa huomion saavat perheen aikuiset. Aiheena on parisuhde ja vanhemmuus.

Vauvan syntymä synnyttää myös vanhemmat. Kaksos- ja kolmosperheessä vanhemmaksi kasvamisen prosessi on erilainen verrattuna yhden vauvan saaviin perheisiin. Moni itsestään selvältä tuntunut asia ei olekaan enää itsestään selvää ja moni yhden vauvan kanssa helposti sujuva asia ei sujukaan kahden tai kolmen vauvan kanssa yhtä hyvin. Myös vanhempien parisuhde joutuu uudenlaiseen tilanteeseen. Parhaimmillaan vanhemmista kasvaa tiimi mutta raskas ja työntäyteinen arki voi myös ajaa vanhemmat erilleen.

Monikkovanhempien parisuhde kaipaa erityistä huomiota

Monikkovauvat syntyvät vanhempiensa parisuhteeseen. Parhaimmillaan vauva-arki sitoo tuoreet vanhemmat erityisen rakkauden sitein ja arki tarjoaa monenlaisia onnenhetkiä. Rakkaus yhteisiin lapsiin syventää puolisoiden rakkautta toisiaan kohtaan ja kokemus yhteisestä tärkeästä tehtävästä syventää kiintymystä ja luottamusta.

Toisinaan monikkovauvat syntyvät perheeseen, jossa on vain yksi vanhempi. Silloin perheen ainoan aikuisen täytyy pitää erityistä huolta omasta jaksamisestaan ja hyvinvoinnistaan.

Osa monikkovanhemmista kadottaa parisuhteensa pikkulapsivuosina. Lasten ehdoilla elettäessä unohtuu helposti, mihin toisessa aikoinaan ihastui ja väsymys latistaa hyvätkin tunteet. Aikuisten seksuaalisuudelle on vain vähän tilaa, ja läheisyyden puute heijastuu tyytymättömyytenä parisuhteeseen. Parisuhteen ongelmat vaikuttavat koko perheen hyvinvointiin ja niihin kannattaa hakea apua ajoissa. Apua saa neuvolan perhetyöstä, perheneuvolasta, perheasiainneuvottelukeskuksista, seurakunnista sekä itseapuna monilta nettisivuilta, mm. Väestöliiton sivuilta.

Usein pienet teot muistuttavat siitä, että perheen ytimessä on vanhempien välinen suhde. Silloinkin kun tuntuu vaikealta löytää aikaa parisuhteen hoitamiseen, voi omaa kumppania ilahduttaa pienillä sanoilla ja teoilla. Kauniit sanat, valmiiksi keitetty aamukahvi tai saunan lämmitys voi kertoa rakkaudesta ja yhteenkuuluvuudesta ja pitää parisuhteen hehkua yllä. Jotkut monikkovanhemmat ovatkin sopineet, etteivät eroa ennen kuin lapset ovat kolmevuotiaita. Kun yhdessä pysytään työntäyteiset pikkuvauvavuodet, voi rakkaus roihahtaa uudelleen, kun arki on helpompaa.

Monikkovanhemmat vahvistuvat

Monikkoperheen arjessa vanhempien osaaminen ja jaksaminen on usein äärirajoilla. Erityisesti jos lapset ovat syntyneet keskosina tai heillä on muita erityistarpeita, ovat ensimmäiset vuodet kaksosten tai kolmosten kanssa huolten, työn ja väsymyksen täyttämää. Toisaalta juuri vaikeista ja mahdottomiltakin tuntuvista tilanteista selviytyminen antaa eväitä selvitä uusista elämän tuomista haasteista. Tunnuslauseena voikin muodostua ”Kun tästä on selvitty, selvitään mistä vain!”

Monikkoperheet löytävät usein vertaistukea toisista monikkoperheistä. Kaksos- ja kolmosperheiden yhdistykset järjestävät jäsenilleen mukavaa toimintaa ja kohtaamisen hetkiä. Yhdistystoiminta on mielekästä ja tuo iloa ja voimaa arkeen. Yhdistysten piirissä on mahdollisuus tehdä monenlaista merkittävää työtä, joka tuo vaihtelua lapsiperheen arkeen erityisesti kotona lapsiaan hoitaville vanhemmille.

Monikkolapset tuovat siis tullessaan myös uusia ystävyyksiä ja uusia harrastuksia myös aikuisille.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Keskustelutukea nuorille aikuisille

Ongelmia suhteessa, deittailussa tai parinetsinnässä? Keskustelutukea Väestöliitosta kokeneelta asiantuntijalta.

Keskustelutukea nuorille aikuisille

Ongelmia suhteessa, deittailussa tai parinetsinnässä? Keskustelutukea Väestöliitosta kokeneelta asiantuntijalta.

Keskustelutukea nuorille aikuisille

Ongelmia suhteessa, deittailussa tai parinetsinnässä? Keskustelutukea Väestöliitosta kokeneelta asiantuntijalta.