Siirry sisältöön

Voiko vauvan jättää hoitoon?

Julkaistu 26.07.2018 - 26.07.2018 klo 20:57 - Tuottanut Väestöliitto
Vauvan turvallisuudentunne ei häiriinny, jos hän viettää jonkin aikaa tutussa hoitopaikassa, jossa osataan vastata hänen tarpeisiinsa riittävän hyvin. Jokainen lapsi on yksilö, ja vanhemmat osaavat parhaiten arvioida, milloin lapsi on valmis pidempään eroon vanhemmistaan.

Vastasyntyneelle ei vielä ole muodostunut vuorokausirytmiä, joten vanhempien on vaikea tietää, milloin vauva seuraavaksi tarvitsee maitoa. Pikkuhiljaa vauvan kasvaessa hänen vuorokausirytminsäkin muuttuu säännöllisemmäksi ja vanhemmat pystyvät jo arvioimaan, milloin seuraava nälkä tulee ja kuinka pitkään vauva luultavimmin nukkuu. Siinä vaiheessa vauva on jo helpompi jättää esimerkiksi isovanhempien tai muun turvallisen aikuisen hoitoon. Isovanhempia tai muuta läheistä vauvan hoitamisen vastuullisuus saattaa jännittää. Vauvan välikaikainen hoitaja voi viettää aikaa yhdessä vanhemman kanssa vauvaa hoitaen ennen kuin lapsi varsinaisesti jätetään hoitoon, vaikka kyseessä olisi lyhyt hoitoaika.

Vauvan hoitoon jättäminen on hiukan erilaista silloin, kun vauva syö pelkästään maitoa ja silloin, kun hän syö myös kiinteitä ruokia. Jos äiti imettää, voi vauvalle jättää äidin lypsämää maitoa, jonka hoitaja voi lapselle syöttää joko lusikalla, mukista hörpittämällä tai tuttipullosta. Kaikki rintaruokitut lapset eivät kuitenkaan huoli tuttipulloa, joten ennen äidin poissaoloa voi kokeilla miten vauvan syöttäminen muilla keinoilla onnistuu.

Kirjoittanut: Mirka Kallio, terveydenhoitaja, työskennellyt aiemmin Väestöliitossa.

Muokannut 18.12.2019: Milla Sinnemäki, perhesuhteiden asiantuntija, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Eri ajatus perheen lapsiluvusta?

Lähtökohtaisesti parisuhteen onnellisuuteen vaikuttaa hyvin vahvasti se, että parilla on saman suuntaisia haaveita tulevaisuudelle. Toiveet...

Mitä on riittävän hyvä vanhemmuus?

Riittävän hyvälle vanhemmuudelle ei ole tyhjentävää määritelmää. Tärkein kriteeri riittävän hyvälle vanhemmuudelle on, että lapsi voi...

Voimat erityiseen elämään löytyvät yhdessä

Missä tahansa lapsiperheessä arki voi välillä olla aikamoista pyöritystä. Erityislapsiperheessä jokainen päivä on erityistä pyöritystä.